От ЦСКА внесоха допълнителни разяснения относно предстоящото строителство на новия си стадион. "Червените" информират, че се извършват редица компютърни симулации и изчисления.

Ето какво написаха "армейците"

Знаете ли, че за да се уверим, че въздействието на силен вятър няма да има негативно влияние върху козирката на новия стадион, правим множество компютърни симулации и изчисления, благодарение на най-актуалните и точни методи?

Въздействието на вятъра е основното натоварване за едрогабаритен елемент като козирката на стадиона. Натоварването на такъв тип елементи също се различава в сравнение с по-малогабаритни такива и поради тази причина е подходящо използването на по-задълбочен анализ при определянето на характеристичните му стойности.

За да определим ветровите налягания по отделните повърхнини, използвахме числови симулации по метода, наречен CFD, който се счита за един от най-актуалните и рационални методи.

Чрез него получаваме обвивна диаграма с най-големите стойности на натоварване, отчитайки различни посоки на ветрова атака. Извършената компютърна симулация върху геометрията на бъдещия ни стадион е чрез числена динамика на флуидите.

Всеки стадион е уникален сам по себе си, а козирката е от тип "отворен навес", при който се явяват както положителни, така и отрицателни ветрови налягания. Ветровото налягане е неравномерно по целия покрив. При анализиране на резултатите е видно, че когато вятърът духа от страната на футболния терен, козирката се повдига.

Това повдигане би било по-осезаемо, ако нямаше отвор във фасадата, което в случая помага. Обратно - при вятър от външната страна на стадиона цялата козирка се натиска надолу, а само в зоните между отделните сектори се повдига, което пък налягане от своя страна е по-голямо в сравнение със затворена фасада.

*Видеото е с илюстративна цел и показва като пример натоварването в случаите, в които вятърът идва от сектор "А".

Левски, ЦСКА и Литекс отказали да имат Анхел ди Мария

Левски, ЦСКА и Литекс отказали да имат Анхел ди Мария

През 2007 година...