Густаво Бусато пристигна в ЦСКА през лятото на 2019 година. Бразилецът се превърна в неизменна част от титулярния състав и на практика задуши всяка конкуренция, превръщайки се в най-постоянния в представянето си играч на "червените". Иначе при идването му на Бусато бе определена поддържаща роля, като титуляр бе Витаутас Черняускас. Литовецът обаче се раздели рано-рано през сезона с "армейците", след като допусна само една суха мрежа в първите седем мача от първенството, Черно море му вкара три, Етър, Арда и Левски по два.

Бусато малко бавно грабна шанса, но няма съмнение, че бразилецът е най-стойностният вратар на "червените" от години насам.

Нов договор с ЦСКА е основен приоритет за Густаво Бусато

Нов договор с ЦСКА е основен приоритет за Густаво Бусато

Контрактът му изтича в края на сезона

32-годишният страж преполови четвъртия си сезон на "Армията" и неслучайно клубът води преговори за удължаване на договора му. Бразилецът почти не допуска грешки и ръководи добре отбраната пред себе си. Иначе не е от този тип вратари, които да се отдават на рискова атракция при спасявания, но пък има много висока успеваемост при действията си очи в очи с противникови нападатели. Разбира се, съперниците на Бусато веднага ще контрират с гафа, който стражът допусна в реванша с Базел, загубен с 0:2 този сезон, довел в крайна сметка и до отпадането. Преди гола обаче бразилецът направи серия от невъзможни спасявания, които не изхвърлиха рано-рано "армейците" от играта, припомня "Мач телеграф".

Иначе този сезон без съмнение е най-добрият за Бусато на "Армията". Той изигра 16 пълни мача и допусна едва осем гола, което прави средно по едно попадение на 180 минути.

Бусато подгони вратаря на Левски

Бусато подгони вратаря на Левски

По "сухи" мрежи

Изненадващо или не, но от последната титла на ЦСКА през сезон 2007/08 няма титулярен страж на "Армията" с по-добри показатели. Тогава Ивайло Петров зашеметява със само 10 допуснати попадение за цели 28 двубоя, което прави средно по гол на 252 минути. В следващите 14 сезона, освен Бусато, на "Армията" са залагали на още седем основни играчи с номер 1 - Беконо, Иван Караджов, Райс Мболи, Томаш Черни, Якуб Дивиш, Георги Китанов и Черняускас.

Най-успешни са два от сезоните в този период. През 2011/12, когато до последния кръг ЦСКА се бори с Лудогорец и губи титлата след прекия сблъсък с разградчани с 0:1, вратар е звярът от Алжир Райс Мболи. Изключителен вратар със спасявания извън обясненията на разума, който на две световни първенства попадна в Топ 5 сред играчите на своята позиция. Дори тогава обаче Мболи не записа настоящите показатели на Бусато, допускайки 16 гола в 28 двубоя или средно по гол на 156 минути.

Със същия показател може да се похвали и Георги Китанов, който през сезон 2016/17 инкасира 19 попадения в 33 срещи. Иначе друг от стойностните вратари на ЦСКА, пазил след последната титла - Томаш Черни, допускаше гол на 145 минути през сезон 2021/13.