Орелиен Жоаким е най нашумялото име в последните мачове на ЦСКА. В две срещи играчът от Люксембург отбеляза три гола. Преди това вкара още два за първенство. Но последните три попадения бяха много важни, за да може „червените" да вземат шест точки и да зимуват на първото място. Специално за Sportonline.bg роденият на 10 август 1986 година в Люксембург Жоаким даде интервю.

Орелиен, как се чувстваш като златен жокер в последните  мачове на ЦСКА?
- Щастлив съм, че вкарах важни голове за ЦСКА, с които спечелихме шест точки. Но имам нужда да започвам мачовете като титуляр. Не винаги мога да бъда магьосник, който за десет минути игра да вкарва голове.

Със сигурност си наясно, че ти се отприщи пред гола в момент, в който Серджио Буш изпадна в голова суша?

- Серджио е много добър нападател. Самият факт, че отбеляза десет решаващи гола говори за неговите реализаторски умения. Футболът е колективна игра. Важното е да вкарваме голове, за да може ЦСКА да печели точки. Дали ще бъда аз или някой друг, важното е да бележим.

Очакваш ли при подновяването на първенството в края на февруари 2015 да започнеш да влизаш по-често в игра като титуляр?
- Това зависи най-вече от старши-треньора Стойчо Младенов.

Имаш договор с отбора до юни 2015. Ще го продължиш ли?
- И тук зависи от треньорите дали ще остана в ЦСКА и след това.

Когато дойде в ЦСКА, пред един люксембургски вестник бе казал, че си избрал „червените", защото са отбор с история?

- Да, така е. Прочетох доста неща за ЦСКА. Видях, че отборът е елиминирал действащи европейски шампиони като Аякс, Нотингам и Ливърпул. Бил е три пъти на полуфинал - два пъти в КЕШ и един път в КНК. И в България е рекордьор по титли като е ставал 31-пъти шампион. Затова отказах на други клубове в Германия. И реших да дойда в ЦСКА, защото разбрах,че отборът се бори винаги за първото място. Искам да стана шампион с ЦСКА.

Усещаш ли, че публиката на ЦСКА те оцени?

- Нормално е, когато вкарвам голове да има положителни емоции между нападател на отбора и фенове.

И ти ли като повечето нападатели смяташ,че най-красивият гол е този, който е минал голлинията?

- Донякъде е така, защото дали ще е задна ножица, или ще добуташ топката в мрежата все е гол. И все пак всеки нападател си пази спомени за дадено попадение. При мен е, когато с националния отбор вкарах на Белгия. Не винаги може да се вкара гол на националния тим на Белгия, особено когато играеш за представителния тим на Люксембург. А ние като две съседни страни си имаме закачка на всяка тема с тях.

В Белгия кой тим ти харесва измежду Андерлехт и Брюж?

- Аз съм от Стандард (Лиеж). А любим играч винаги ми е бил бразилеца Роналдо. Но не от периода, когато играеше в Холандия за ПСВ Айндховен. Просто съм го харесвал заради невероятното му умение да вкарва голове от всякакви позиции. И същевременно да бъде лидер на Бразилия и на отборите, където е играл.

Ти приличаш на нападател тип таран. Смяташ ли, че този вид нападатели се изместват от така наречените леки нападатели тип „фалшиви деветки", които атакуват от втори позиции?

- Не мисля. Смятам, че винаги ще има нужда от футболисти, които да са на точното място пред самата врата и да отбележат важен гол.

Както го правиш ти, нали така?
- Радвам се, че оценявате моите голови умения.

Доста нападатели са започнали кариерата си като вратари и защитници. При теб как е било?

- Не, аз никога не съм бил вратар или защитник. Винаги съм обичал да вкарвам голове и затова се чувствам най-добре като нападател.