Новият играч на ЦСКА Жул Кейта, който ще бъде преотстъпен от Ланс, е само на 21 г. (на 20 юли ще навърши 22), но вече има богата история зад себе си. Той е откърмен с футбола. Син е на Мамаду Алиу Кейта, който е бивш национал на Гвинея, голмайстор на Купата на нациите през 1976 г. и 3-кратен носител на Шампионската лига на Африка с гвинейския Хафия. Бащата обаче почива от сърдечен удар през 2004-та, когато Жул е само на 6 г.

Малкият Кейта тръгва по стъпките на своя родител и пробива в националния отбор. Той грабва вниманието на Световното до 17 г. през 2015-а. Тогава впечатлява Бастия, който го привлича и налага във втория си отбор. Кейта отново избухва с изявите си на Световното до 20 г. през 2017-а, когато е определян за най-добрия в състава на Гвинея.

Юнус Санкаре: Искам да донеса трофеи и титли на ЦСКА

Юнус Санкаре: Искам да донеса трофеи и титли на ЦСКА

Новият халф на "червените" даде много интересно интервю за предаването "Код Спорт"

Скоро след това обаче Жул е изоставен от своите агенти. Френската му виза изтича и играчът се оказва без пари и редовни документи. Той се връща в родния си Конакри в Гвинея, където започва да... рита по улиците. Цяла година Кейта поддържа форма по най-старомодния начин.

От Дижон обаче се сещат за футболиста благодарение на гвинейска компания, която се занимава с търсенето на таланти. Френският клуб го взима на проби през април 2018-а, а през юли Кейта подписва 3-годишен договор. На 11 август 2018-а пък дебютира в Лига 1! Така за 5 месеца Жул стига от улиците на Конакри до френския елит. А още в третия си мач в Лига 1 влиза като резерва и разкъсва Ница с 2 гола и асистенция за 4:0. Дори "Гадзета дело Спорт" пише статия за Кейта след този двубой.

Снимка 485504

Източник: Twitter

Един от скаутите на Дижон Лоа Шалие пък казва по адрес на Жул: "Той е много енергичен и експлозивен. Играе по левия или десния фланг. Най-добър е в преодоляването на съперници очи в очи в малки пространства. Много интересен играч с доста потенциал за развитие", анализира Шалие.

Други специалисти пък отличават голямата бързина и добрия дрибъл на Кейта. Те обаче отчитат слабата му физика (висок е 168 см и тежи едва около 60 кг), неубедителните му качества в завършващата фаза и някои неточности в техническо отношение.

В ЦСКА Кейта получава добра възможност да покаже защо се изстрелва от улиците на Конакри до френския елит. И кой знае - армейците може да му помогнат да се върне в Лига 1.

Крило от Ланс и защитник от Генк пристигат в ЦСКА

Крило от Ланс и защитник от Генк пристигат в ЦСКА

Жул Кейта още чака самолет в Гвинея, за да се придвижи до София