Мартин Смоленски, Александър Бучков, Радослав Живков и Илия Шаламанов. Това са четиримата млади "армейци", които бяха с ЦСКА на тренировъчния лагер в Алания, Турция. Повикани по желание на Бруно Акрапович. Босненецът държеше лично да се запознае с качествата на всеки един от младоците, да му даде безценен опит в подготовка със звездите на отбора и поле за изява в приятелските срещи. Юношите показаха максимално старание по турските терени, но едно име изпъкна.

С две ръце сграбчи шансът си 17-годишният Смоленски.

Нападателят със стотици голове в юношеските формации се разписа два пъти във вратата на Септември (Симитли). ЦСКА победи с 3:0 втородивизионния тим в последната си контрола на лагера в Турция. Младата надежда на "червените" се появи през второто полувреме и демонстрира своя реализаторски нюх. През есента Смоленски изигра по 1 мач в Първа лига и за Купата на България. Освен това има основна роля за успехите на юношите старша възраст в Елитната група до 19 години, водени от Добри Митов.

Именно с тази възрастова група е шампион на България за сезон 2019/20.

Роден е в София, умее да играе като нападател и крило. Едва ли, обаче ще бъде използван по фланга от Бруно Акрапович, който е твърдо за схемата на игра 3-5-2. В нея футболистите по периферията на терена трябва да бъдат здрави физически и с отлични умения в защита. Ако успее бързо да се адаптира при мъжете, ще бъде интересно да го видим редом до Али Соу в ролята на нестандартен нападател, който да се възползва от създадените празни пространства от гамбиеца. Най-добрият чужденец в родното първенство се чувства комфортно с партньор в нападение, а бъдещето е пред младият Мартин.

Смоленски е потомствен "армеец".

Дядо му Любомир Запрянов дълги години се състезава и след това е треньор по лека атлетика в ЦСКА. По време на едно от заниманията отличният спринтьор поставя пъпчето на внука си под чимовете на тревата в близост вратата откъм сектор "Г".

"Това е отборът на сърцето ми. Спомням си, че имаше трудни времена в ЦСКА, но аз не съм спирал да обичам и подкрепям клуба", споделя Смоленски в интервю в началото на пандемията.

Още като първокласник тренира на "Армията" - подобно на Валентин Антов, който вече е твърд титуляр и основен играч в отбора. В школата е от 2010 година, а мечтаният официален дебют за мъжете прави на 16 години и 1 ден срещу Етър във Велико Търново (9 март 2019). Свикнал е да играе с по-големите възрастови групи, но въпреки това е основен реализатор. Отличен е с наградата за най-перспективен млад играч за 2018 година. Представя се чудесно и в различните юношески национални гарнитури.

Снимка 514889

Източник: cska.bg

Към Мартин очакванията са огромни и той не бива да се главозамайва отрано.

Факт е, че Акрапович ще разчита на него през пролетта, когато ще може да се появява като резерва и да блесне отново. В Алания нападателят е оставил позитиви с цялостното си отношение към тренировъчния процес и със своето трудолюбие. Двата му гола срещу Септември (Симитли) ще му дадат допълнително самочувствие.

В отбора има огромна конкуренция - особено в предни позиции. За него ще е много трудно да се пребори за титулярно място и иммено затова трябва да се възползва максимално от всеки шанс. Мартин Смоленски неофициално се води за талант №1 в школата на ЦСКА. Вече е разпознаваемо име сред "червената" общност и с лекота ще се превърне в любимец на половин България. За да пробие и успее в 31-кратния шампион обаче, трябва да остане здраво стъпил на земята и да бъде готов на ежедневни усилия и лишения.

Мартин Смоленски остава в ЦСКА и през пролетния полусезон

Мартин Смоленски остава в ЦСКА и през пролетния полусезон

Няма да го преотстъпват