Теренът, на който ще бъде построен новият национален стадион в София, ще бъде избран до края на годината. Това обяви в ефира на "Нова" спортният министър Красен Кралев. Очаква се до края на декември да приключат и преговорите с Гърция и Румъния по идеята за съвместна кандидатура за домакинство на голям футболен форум.

Фандъкова: ЦСКА може да строи нов стадион, но без разширения на "Армията"

Фандъкова: ЦСКА може да строи нов стадион, но без разширения на "Армията"

"Постигнали сме съгласие със спортния министър"

Преди да се пристъпи към кандидатстване обаче, трябва да се реши дали ще искаме да приемем световно, или европейско първенство. За първия вариант е нужна нова футболна арена с 40 000 места, а за европейско първенство - 30 000 места.

"Обсъждаме няколко терена, които г-жа Фандъкова ни е предложила, но първо трябва да е ясно какъв тип съоръжение ще ни е необходимо за съвместна кандидатура за домакинство", обясни Кралев.

Относно проектът за подробен устройствен план на Борисовата градина Кралев заяви, че проектантите са направили грешка, като са вкарали спортните имоти в парка, които са собственост на държавата, в няколко урегулирани поземлени имота, в които има и друга частна собственост. Това не давало свобода на Министерството да оперира с имотите си. Затова от Спортното министерство искат проектът за план да се преработи и спортните обекти в парка да бъдат в самостоятелни УПИ-та. Друга грешка била, че се предвиждала модернизация на стадионите само с леки козирки, което не било удачно.

ЦСКА вади подробен проект за "Армията"

ЦСКА вади подробен проект за "Армията"

По този начин "червените" ще опитат да убедят авторите на проекта за Борисовата да позволят изграждането на нов стадион

"Имаме пълното разбиране от кмета на София г-жа Фандъкова какво трябва да се направи. С ръководството на ЦСКА искаме да направим нови трибуни и козирка на "Българска армия" в рамките на съществуващата чаша на сегашния стадион. Капацитетът на стадиона може да се увеличи почти двойно, без да се излезе от чашата, като се вземе лекоатлетическата писта", обясни спортният министър.

Гриша Ганчев за "Армията": Това е теренът на АС-23, чийто наследник е ЦСКА. Няма да отидем другаде!

Гриша Ганчев за "Армията": Това е теренът на АС-23, чийто наследник е ЦСКА. Няма да отидем другаде!

"Категорично не искаме да излизаме от рамките на настоящата чаша на стадиона. Няма да допуснем изсичането на нито едно дърво или храст"