ТОПСПОРТ публикува втората част от интервюто ни с бившия директор на ЦСКА - Милко Георгиев. В нея той говори основно за "армейците", като отново разкри любопитни подробности.

ЦСКА има нов треньор. Бруно Акрапович ли е точният човек за отбора?

- Надявам се той да бъде джокер за ЦСКА. Не си спомням от много години насам друг треньор да е посрещан толкова радушно от всички - фенове, ръководство и футболисти. Акрапович е силно желан в ЦСКА. Аз му симпатизирам. Харесва ми като треньор, като излъчване и поведение, като аура, ако щеш. Друг е въпросът, че Бруно трябва да си даде много сериозно сметка къде е попаднал. ЦСКА не е Локо (Пловдив). Той се беше изчерпал в Локомотив. Той за Локо и Локо за него. След това, което постигна там в последните години, нямаше какво повече да даде на отбора. Логично беше да търси развитие в своята кариера. Моята информация е, че когато Гриша Ганчев се е свързал с Акрапович, той вече е бил предложен за треньор на Лудогорец. Радвам се, че разумът е надделял и той е избрал правилния отбор.

Г-н Крушарски каза, че той е с голяма "вина" за създаването на този отбор, че е надъхвал футболистите. Явно успехите на Локо не са само заради Бруно... Може би са си разделили треньорските функции.

- Убеден съм, че Акрапович приема с усмивка тези изказвания, Крушарски се явява като едно бледо копие на Батето, лека му пръст. Опитва се да остроумничи и да бъде оригинален. Понякога му се получава - забавлява публиката. Това показва какво е нивото на хората, които ръководят футбола в България. Не му отива да играе роля на шут. Трябва да се държи на друго ниво. Поне за мен.

Споделяш ли мнението на фенове и специалисти, че това е най-силният отбор на ЦСКА, откакто "армейците" се завърнаха в елита на футбола ни?

- Определено! Това си говорим и с приятели, когато гледаме мачове и коментираме. Тази година селекцията със сигурност е една класа над останалите до момента. Не че е перфектна, не че няма какво да се желае, но съм убеден, че при програма минимум до края на годината - победи във всички мачове от шампионата, и в Европа да се вземе каквото може в оставащите 3 срещи, ако това се случи - напролет ЦСКА ще изглежда по съвсем друг начин. А именно - много по-силен. Силно се надявам, че този сезон ще счупим каръка, ако мога така да се изразя.

Кой е най-подкрепяният от реферите отбор и кой най-ощетяван?

- Този въпрос, дори да ми го беше задал преди една, две или пет години, отговорът винаги е един и същ. Не обичам да изтъквам причините за слаби игри на ЦСКА със съдиите, но дори отборът като не се представя добре на терена, допълнително се явява съдийският фактор. Само през този сезон, до момента, реферите отнеха на ЦСКА 7-8 точки. Върнете мачовете назад и ще видите за какво става въпрос. Не е само дузпи и картони. След класирането ни за групите на Лига Европа, след мача в Търново, имахме трима трайно контузени по месец. Това също влиза в този тип съдийство, за който говоря.

Притесняват ли те делата, които вървят срещу ЦСКА от бивши футболисти на отбора?

- Дела във ФИФА няма. Това са решения на ФИФА. Предполагам, че те ще бъдат обжалвани от клуба в КАС. Когато излезе решение на КАС, тогава може да се каже, че ЦСКА е загубил дадено дело. А ФИФА още преди 4 години излезе с решение, че ЦСКА е правоприемник на ПФК ЦСКА. За мен този казус отдавна е приключен. Дали Сульо или Пульо у нас ще признае, че това е ЦСКА, това слабо вълнува "червената" общност. Аз не си спомням по-обединена "червена" общност. Сега е най-обединена.

БФС защо не изпращат до УЕФА въпросното писмо, с което темата приключва тотално? Каква е причината да не го правят?

- В БФС цари безвремие. Не виждам сила, която да успее да промени нещата там. Тотално БФС е извън играта, тотално! Те нямат представа какво се случва. Не искат да вземат отношение. Няма как да очакваме адекватни решения от БФС. Не сме забравили как бившият президент за БФС излагаше България на международни форуми, Явяваше се пиян, залян, не можеше да си стои на краката. От такива хора ли да очакваме адекватно решение? Елементарно е - просто трябва да изпратиш едно писмо. Не се прави, защото толкова много мразят ЦСКА, а защото мразят лично Гриша Ганчев. Това е истината!

Като каза Ганчев, какво мислиш за всичко, което свърши той и хората му за ЦСКА в последните 5 години?

- Нека минат 5 кръгли години. Всяка оценка не е еднозначна. Ще се правят анализи. Но да се вземат всичко обективни и субективни обстоятелства. За да бъде точна тази оценка. Има много неща, които са скрити за широката публика и аудитория. Тези неща, ако пожелае, само Гриша може да излезе и да ги осветли. Аз съм оптимист и силно се надявам тази година ЦСКА да триумфира с титлата. Или в най-лошия случай с утешителната награда - Купата.

Защо се стигна до тази загуба от Йънг Бойс? Заради изкуствения терен, заради грешни треньорски решения, заради индивидуални детински грешки или е компилация от всичко това?

- Ако някой е решил да си измие ръцете с Вальо Антов, примерно, би било изключително недостойно. Той е дете на клуба. Грешките, които допусна той в този мач, са били допускани и от футболисти, оценявани на десетки и стотици милиони. Всеки може да си даде сметка как се развива отбор като Йънг Бойс. Да види какъв бюджет и база имат, каква структура на управление. Къде сме ние, българите, в това отношение? Най-лесно е да кажем, че треньорът е объркал състава, че теренът беше изкуствен или, че този или онзи сбърка. Убеден съм, че в София ще стоим по съвсем различен начин.

Защо не успя Стамен Белчев? Аз съм впечатлен от човешките му качества, постигна голям успех в Базел. Защо не го направи и в шампионатните мачове?

- На база суха статистика е лесно да се говори. Най-силните мачове на ЦСКА при Стамен във втория му период бяха срещу отбори, които играят футбол. Срещу такива, които предимно се защитаваха и рушаха играта, се получиха тези неприемливи резултати. Той имаше един проблем от предишния си престой в ЦСКА - играта срещу по-затворен тип отбори. Така и не успя да пробие бетона, образно казано. От тези 6 мача, половината да беше взел, още щеше да е треньор на ЦСКА.

За да се стигне до титла, ЦСКА не трябва да се разделя с основните си футболисти през зимната пауза. Ще бъде ли така?

- ЦСКА не е Реал или Ливърпул, за да запазва един отбор 5 години поред. При добри оферти, няма как да спреш част от най-конвертируемите играчи. Но, ако искаш да станеш шампион, трябва да имаш гръбнак на отбора. И на негова база да селектираш футболисти, които да доразвият отбора. По зимната селекция ще разберем дали искаме да сме шампиони или не.

Като все пак има Вечно дерби - дори на Коледа или Нова година, как ще завърши?

- Под три гола. Футболът, който показва Левски, с нищо не се различава от този на Етър или Славия. Не смятам, че на такъв отбор ЦСКА може да вкара повече от два гола. Ще се радвам много да ме опровергаят и да зашат още по-изразителна победа.

Милко Георгиев пред ТОПСПОРТ: Страх в Левски - от ЦСКА! Вчера видях един от заразените им играчи да пуши наргиле в Студентски град

Милко Георгиев пред ТОПСПОРТ: Страх в Левски - от ЦСКА! Вчера видях един от заразените им играчи да пуши наргиле в Студентски град

"Забъркаха нов миш-маш"