Бившият директор в ЦСКА Милко Георгиев даде обширно интервю за ТОПСПОРТ преди Вечното дерби с Левски. Той разкри, че Стамен Белчев се завръща начело на "червените" след края на сезона. Също така, че Гриша Ганчев няма никакво намерение да си тръгва от клуба, каквито информации се появиха преди дни. Ето какво каза Георгиев:

Идва Вечно дерби. Какви са очакванията ти от този мач?

- Значение, по отношение на класирането има от второ до четвърто място. По отношение на това как ще се разпределят местата за европейските турнири. Иначе, като заряд, дербито винаги е интересно. На 80-90% от хората, които се интересуват от футбол у нас, този мач им осмисля месеците напред. Нищо ново под слънцето. Разликата е, че идва в период, в който футболът, и не само, поема по нов път, нов живот. От това, което видях по телевизията от последните един-два мача на Левски и ЦСКА, ЦСКА стои с една идея по-добре физически. Кондиционно и психологически ЦСКА има предимство. От друга страна, факторът "Сираков" в Левски не трябва да се пренебрегва. Наско е известен с това, че може да ги мотивира, да ги вдигне. Но пък, колкото и да ги вдига, съмнявам се, че този път Левски ще успее да се противопостави на ЦСКА. Силно се надявам да се получи мач с голове, интересен за публиката.

ЦСКА вкара един гол в два мача след извънредното положение. Али Соу няма попадение от декември насам. Това ли е основният проблем на отбора - нападението?

- За мен не е това проблемът. Али Соу ще се отпуши, не се притеснявам за него. Проблемът на ЦСКА е в манталитета и липсата на изявен лидер, който в тежките моменти за един отбор в даден мач може да повлияе положително. В момента ЦСКА няма такъв лидер. Който да ги поведе в битката. Че ще бъде битка - ще бъде. Да се надяваме, че ще ме опровергаят и ще изкарат лидер, който да поведе отбора.

Очакваше се през следващия сезон отборите ни да залагат на повече юноши. И заради кризата заради коронавируса. А в ЦСКА започнаха селекцията с двама нови чужденци. Запозна ли се с качествата им? Класни ли са?

- Дали са класни или не, времето ще покаже. Аз също очаквах ръководството да се обърне повече към българските играчи, но най-вероятно има и субективни причини това да не става. Например цената за български играч, която клубовете дават на ЦСКА. Може би това е подтикнало Ганчев да се обърне отново към чуждия пазар. Тук говорим за последователност в тези им решения. Да се взимат свободни агенти, на принципа проба-грешка. Феновете вече се умориха от това чакане за трофей. И от този вид трансферна политика. И така се получава напрежението, което има в последните месеци между ръководство и фенове. Надявам се, че рано или късно Ганчев ще започне да налага юноши, които да знаят за какво играят в ЦСКА.

Снимка 286098

Източник: LAP.bg

Колегите от Блиц информираха, че Гриша Ганчев обмисля да си тръгне от ЦСКА. Той не отрече, не се появи и опровержение в сайта на клуба. Имаш ли информация по този важен въпрос?

- Ако Гриша Ганчев тръгне да отрича всяка информация, появила се в Блиц, или да потвърждава - трябва по цял ден само с това да се занимава. За мен е много правилно, че не взе никакво отношение. Това са пълни глупости. Смея да твърдя, че Гришата няма намерение да си ходи от ЦСКА.

Защо Юлиян Инджов стои "в сянка" в клуба? Негово ли е това решение?

- Негово е. Гриша Ганчев свети достатъчно силно, в кръга на шегата. Ганчев е човекът, който се занимава с футболните въпроси. Инджов нито е имал претенции, нито желание да се изявява по тези въпроси. За мен това е нормално.

Какво мислиш за треньора Милош Крушчич, трябва ли да си тръгне след края на сезона, дори и при триумф с Купата на България?

- Моята информация е, че Стамен Белчев се връща начело на ЦСКА. Той ще е треньор на отбора през следващия сезон. Това поне знам аз. Запознат е със селекцията, която започна на "Армията". Феновете го харесват, за мен той е много добър вариант. Това ще стане след изиграването на мачовете, които оставят до края на шампионата и за Купата. За Крушчич дори нямам мнение. Не мога да разбера каква точно схема на игра предлага той. Какви идеи има. Може да има някакви страхотни нови идеи, но ние да не можем да ги разберем. Ако решенията ги взима Крушчич. Ако не ги взима той, няма какво да коментираме.

Снимка 483611

Източник: LAP.bg

Ако не той, кой ги взима?

- А, могат да ги взимат много хора там. Те си знаят.

В клубовете ни май има доста директори. Това каза вчера и Венци Стефанов. Посъветва Наско Сираков да вземе метлата, че на "Герена" имали и директори на сламени шапки...

- Венци Стефанов винаги се изказва, сякаш е собственик на Реал (Мадрид) и всяка година има по 7-8 трофея във витрината си. Отдавна не обръщам внимание на неговите глупости.

Чета изказванията на много футблони специалисти. Понякога малко ме объркват тези на Георги Илиев. За ЦСКА, за истинския клуб, за двата ЦСКА в елита... Ти как гледаш на този мач? Трябва ли да се правят чак такива драми, при положение, че е имало два отбора Левски, много с името Ботев, Локомотив...

- Всеки човек намира как да си избива комплексите. Един прави дарения на болници под условие, друг си прави клуб и си го кръщава ЦСКА. И решава, че е ЦСКА. Трети си паркира автомобила на улицата, а автомобилът му е по-скъп от апартамента. Това са нормални неща за България. Цветомир няма как да се приближи дори на милиметър до идеята ЦСКА. Той си управлява неговия клуб така, както фирмата си. Желаем му успех. Да е жив и здрав. Но нямат нищо общо с ЦСКА.

Снимка 480948

Източник: Фейсбук

Защо фенове на ЦСКА отидаха при Цветомир Найденов и едва ли не му се молеха, да остави ЦСКА 1948 и да стане акционер или спонсор на "армейците"?

- Доколкото аз знам, феновете са изпратени от Гриша Ганчев. Лично за мен това е грешен ход, но всеки сам си преценява. То се видя - срещата не породи абсолютно никакви позитиви. Нито за едната страна, нито за другата. На хората им стана ясно едно - човекът, който стои зад този клуб, това е Цветомир. Този отбор няма бъдеще без Цветомир, който се превърна в един конюнктурен играч. Конюнктурата го изхвърли от играта.

Смяташ ли, че ще има скандали по време на мач ЦСКА - ЦСКА 1948? Не трябва ли феновете да се успокоят? Все пак, публиката на ЦСКА 1948 по стадионите е 40-50 човека.

- Какви скандали да има? Ти сам го каза - можеш ли да правиш скандали с 30-40 човека? Това е несериозно! Чак ми е жал за тях. Седят и ги баламосват, че от тях зависи нещо. Че били едва ли не собственици. Какви собственици са те? Несериозно е! Плащали били членски внос... ОК - да заповядат на "Армията" и да се преброят.

Снимка 295883

Източник: topsport.bg

Ще спаси ли Наско Сираков Левски от фалит?

- Наско Сираков го уважавам много, познавам го. Смятам, че е човек, който изключително много разбира от футбол. Повтарям - от футбол! Парите... Силно се съмнявам, че има възможност да осигури бюджет, който да бъде адекватен за целите на Левски. Още повече в тази ситуация - с милиони дългове. Предполагам, че той си има нещо предвид. Предполагам, че и главният дарител пак ще се намеси в даден момент. Нека да са спокойни в Левски, без лиценз няма да останат. Знаем, че ще им помогнат.

Направи впечатление как се изказваха от ЦСКА за Левски, когато не се знаеше какво ще стане с акциите на клуба от "Герена". Те искат Левски в Пъвва лига, не да фалира. За да има Вечно дерби. Още помним и онази грозна картинка, когато фенове на "сините" бяха изкарали катафалка на шествие и погребваха ЦСКА.

- Става въпрос за възпитание, нищо повече. В разговорите ми с Наско, с Кокала и Тити, който също ми е приятел, никога те не са се подигравали на ЦСКА. Те не се гаврят с ЦСКА. Винаги разговорите ни са били, че ЦСКА не може без Левски и обратното. Закачките по стадионите са неизбежни. Това с катафалката... Там съдбата се намеси красноречиво. Не съм аз този човек, който може да ги съди. Ако искат - да правят второ погребение. Да са живи и здрави.

Кои отбори ще бъдат на финала за Купата на България?

- Надявам се на финал да отиде ЦСКА. За мен ще е прекрасно да се изправим срещу Левски. Какво по-хубаво от това да има Вечно дерби на финал. Да се покаже, че футболът в България се крепи основно на тези два стълба. Но се съмнявам Локомотив (Пловдив) да изпуснат мача в София. По-вероятно е да играем с тях на финал.

Как става така, че Локомотив (Пловдив), по думите на Наско Сираков - с 4 милиона бюджет, играят красив футбол, печелят трофеи и бият ЦСКА и Левски, а "червени" и "сини" не стигат до отличия, като изключим Купата на ЦСКА от 2016-а година?

- Не знам колко им е бюджетът на Локомотив. Може и да е повече от 4 милиона. ЦСКА взе Купата с бюджет по-малък от 4 милиона. Дори беше по-малко от 3 милиона. Такъв е този турнир, че с 4-5 мача може да вдигнеш трофей. Първенството... Там системният играч Разград не би позволил в дълъг период някой да промени системата.

Стамен Белчев става треньор на ЦСКА след края на сезона, твърди бивш директор на "Армията"

Стамен Белчев става треньор на ЦСКА след края на сезона, твърди бивш директор на "Армията"

Запознат е със селекцията на отбора