Бившият директор на ЦСКА Милко Георгиев даде общирно интервю за ТОПСПОРТ, в което говори за завръщането на Борислав Михайлов начело на БФС, кандидатурата за поста на Димитър Бербатов и случващото се при "червените". Георгиев за пореден път заяви, че според него Гриша Ганчев няма да се оттегли от упрвалението на ЦСКА. 

Борислав Михайлов обяви, че оттегля оставката си и се завръща като президент на БФС. Коментарът ти за събитията след Изпълкома през миналата седмица?

- Вече се изчерпаха епитетите по отношение на персоната Михайлов. Човек вече няма адекватно решение, което да предприеме или мнение, което да изкаже. Толкова съм изумен от наглостта и безочието. Той затвърди себе си като безочлив, безпардонен и всякакъв подобен род епитети човек.

Всички от БФС се обединиха около Михайлов.

- За тези под него отдавна съм си казал мнението. Това са хора от миналия век, аналогови хора. Няма как те да бъдат съпоставяни като интелект, капацитет и знания с носителя на новото, а именно - Бербо. Те са аналогови, Бербо е дигитален. Разликата между двете всички знаем колко е огромна.

Подкрепата към Бербатов от медии и фенове е голяма. Разбирам, че и за теб той е точният човек.

- Слушах внимателно неговата пресконференция. Каза неща, които всички ги знаем. От години се говорят в обществото. Но футболните хора, силните хора не смееха да ги кажат с висок глас. Бербатов отвори дума и за уредени мачове, и за "работа" със съдии, и че футболът в България може да бъде администриран по-добре - заедно с държавата. Този футболен съюз не е направил дори една миша стъпка по отношение на това държавата да съдейства за развитието на футбола. Изключвам това, което държавата даде - за подобряване на инфраструктурата. Това спокойно можеше да бъде минато по различни програми, които УЕФА предоставя. За да бъдат използвани тези програми от БФС, пак стигаме до капацитети и желание. Очевидно това липсва.

Конгресът ще бъде догодина. Това плюс повече за Михайлов ли е или за Бербатов?

- В една нормална обстановка, това е плюс за Бербатов. През тези 9-10 месеца той спокойно ще може да изложи цялата си програма, той и екипът му. Да обяснят на обществото какво искат и как смятат да го направят. Ако беше през следващия месец, щеше кампанията на Бербо да мине съвсем телеграфно и може би нямаше да този ефект да достигне до всички. Казваме, че футболът е социален феномен. Какво стои зад социалния феномен? Това са огромни маси хора, които се вълнуват от играта футбол и живеят с нея. БФС не е някакъв остров, който да не може да се влияе от мнението на обществото и на всички кръгове в това общество. Поради тази причина трябва да имаш поне малко морал и чест, малко съвест. Когато видиш, че 99% от това общество е против теб и смята, че не си вършиш добре работата, стани и напусни. Неслучайно и Бербатов казва, че постът президент на БФС трябва да бъде мандатен. Ако за 12 години не си успял да промениш нещо, и за 112 няма да успееш.

Нормална ли е тази форма на гласуване - по един глас за водещите ни отбори, също по един за тези от регионалните дивизии? Демократично било...

- Уставът на БФС е такъв. Единственият начин да се промени е на Конгрес. Изумява ме друго. Била е направена анкета с клубовете от Първа и Втора лига. Тя е нелепа, меко казано. Постоянно отборите се оплакват, че нямат достатъчно пари и едва свързват двата края. Увеличавайки броя на отборите в Първа лига на 16, освен скритата идея да се спаси Славия, по този начин натоварваш бюджетите на тези отбори. Защото ще има повече мачове и повече гостувания. Доколкото разбрах, парите от телевизионните права не са актуализирани, договорът е за 5 години. Съответно, парите Х, които те са делили до момента на 14, сега ще ги делят на 16. Тоест, те ще взимат още по-малко пари. В същото време тези отбори, с изключение само на ЦСКА и още един, гласуват "за" и "против" себе си. Или има натиск или някаква тежка зависимост. За мен друг вариант няма.

Да си поговорим и за ЦСКА. И ти ли като повечето фенове на отбора съжаляваш, че Левски не беше разгромен във Вечното дерби?

- Този мач още веднъж даде отговор на въпроса какво е ЦСКА. ЦСКА е отбор, който много рядко ще "рита умрелия". Левски са в такова състояние, че дали ще им вкараш 10 гола, това по никакъв начин няма да повиши моето самосъзнание като цесекар. Както и моята тръпка. Проблемът е, че много хора вече се отвратиха от случващото се в българския футбол. Все по-малко искрено се вълнуват от това какво се случва в ЦСКА. И пак се връщаме към БФС. Ако не се промени нещо, апатията толкова е обзела феновете, включвам и себе си в това число, че не виждам смисъл Ганчев да продължава да си дава парите. По-добре да инвестира някъде, където хората наистина ще оценят неговите усилия и ще му носи радост. Футболът не носи радост у нас. Предварително е ясно кой е първи. Безсмислено е... 

Трябваше ли да има официална позиция от ЦСКА и Левски след случилото се преди дни в Бояна? Има призиви към двата гранда дори да напуснат първенството. 

- Трябва да има някакъв катаклизъм в нашия футбол, който да изиграе ролята на катализатор. Време е тези хора да се събудят, обществото да види, че не сме стигнали дъното, а сме много под него. Аз съм твърдо зад нещо подобно и го подкрепям - излизане от този формат на първенството на водещите клубове. Но не виждам Левски как биха си го позволили, след като в тази анкета са били "за" увеличаване броя на отборите в Първа лига. Така те показват някаква зависимост от БФС. Всички знаем зависимостта на Левски откъде идва. 

Ще бъде ли успешен сезонът на ЦСКА, ако бъде спечелена Купата на България?

- Аз съм възпитаван и отглеждан с една единствена цел пред ЦСКА - първото място. Купата е утешителна награда. Не може да замести радостта от шампионската титла. Никога не е била самоцел за ЦСКА. Да, би било хубаво да я спечелим. Това ще е още един трофей в богатия ни на отличия музей. Но не е нещо, което може да компенсира титлата. 

Колко заслужена е десетата поредна титла на Лудогорец?

- Този отбор играе по абсолютно незаконен начин в Първа лига. Да припомняме ли как беше спечелена първата им титла? Как победиха Миньор (Перник)? Да припомняме ли всичките им други скандални мачове с много отбори? От тези 10 титли нямат дори една безспорна. Да си пишат в медиите, да си пускат каквито искат партенки, но то е видно - откакто те се в Първа лига, футболът ни от година на година става все по-зле и по-зле. Един човек задоволява собственото си его. Това е, нищо повече. 

Добър ход ли беше смяната на Бруно Акрапович с Любослав Пенев?

- Не съм в кухнята на ЦСКА и няма как да знам каква е била причината Ганчев да се реши на този ход. Дали е бил правилен или не, ще се разбере на 19 май. Собственикът и феновете искат едно - да има стабилен треньор, който да изкара поне няколко години на поста си. По една или друга причина, това в ЦСКА не се случва. Което е проблем за част от резултатите. 

В последните 30 години само Георги Всилев се е задържал поне 2 в ЦСКА без прекъсване...

- Това е показателно за броя на титлите на отбора за този период. 

Вярваш ли, че феновете на ЦСКА ще видят нов и модерен стадион на клуба?

- Това е болната тема на "червената" общност. Нужен е обществен натиск по нея. Очевеидно има някакъв проблем, който тлее и никой не излиза да каже какъв всъщност е той. 

Още ли си на мнение, че Ганчев няма да се оттегли от ЦСКА?

- Убеден съм в това! От ден първи ти казах, че няма да ходи никъде. Това му е хубавото на Гришата - трудно някой може да го пречупи. Това им беше идеята, но няма да стане. Правят го цинично и безцеремонно - със съдийство, програма за мачовете, организация. Всичко срещу ЦСКА е с цел да пречупят Ганчев и той да се оттегли. Достатъчно корав е и смятам, че няма да се откаже. Ако го направи, би било победа за онези. Ще завърша така - никой никъде няма да ходи!