Бившият административен директор на ЦСКА Милко Георгиев - е човек, чийто цял съзнателен живот е преминал под знака на любовта към армейския клуб. "Тема спорт" го потърси за коментар относно края на шампионата, победата над Левски и факта, че червените останаха само на точка от върха.

Г-н Георгиев, как бихте определили с една дума края на футболния сезон в България?

- Най-точно и кратко ще бъде с абревиатура - ОПГ. Казано директно, "Организирана престъпна група". Няма смисъл да влизам в повече обяснения. Всички видяха какво се случваше на някои стадиони.

ЦСКА завърши с успех с 2:0 над Левски. Това ли е най-тъжната победа на армейците в дербито?

- Със сигурност беше една от най-емоционалните, но да - има известна доза съжаление и малко тъга, защото мечтата бе близо, а не стана реалност.

Вие бяхте един от хората, които през кампанията не се притесняваха да казват, че играта на ЦСКА не е добра. В последния мач Саша Илич промени схемата и отборът имаше друго лице. Това ли искате да виждате от армейците?

- Аз, както и повечето хора, които обичат ЦСКА, искам да виждам отборът да играе атакуващ и красив футбол. За мен е необяснимо как цял сезон ние нямахме отговор срещу отбори, които са излезли срещу нас с единствената идея да се защитават. Илич беше длъжен да има различни варианти, защото твърде рано ЦСКА стана прекалено предсказуем и късметът в един момент се обръща. Така е и в спорта, и в живота!

Къде ЦСКА загуби титлата? Дузпата на Турицов ли бе преломният момент? Всъщност как е по-правилно да се каже - ЦСКА загуби или Лудогорец спечели титлата и с какво разградчани превъзхождаха червените?

- Дузпи се изпускат, това е нормално. За мен обаче не ЦСКА загуби титлата, а ОПГ-то я открадна. Дори с този си състав и при неособено привлекателен стил, при обективна и честна игра, включително и съдийството, ЦСКА щеше да е шампион още преди месец. Задача за втори клас е да сметнеш колко точки "спечелиха" от Делиормана благодарение на юноши и кашайци... Превъзходството на Лудогорец се изразяваше основно в приятелските мачове, които изиграха те! Това АД, създадено докато играе първия си сезон в професионалния футбол (справка Търговския регистър), нарушавайки всички наредби на БФС, черпи повече от 12 години с пълни шепи от уродливата система на футбола и политиката у нас.

Кои според вас са отличниците и кои грешниците или по-точно длъжниците в червено през кампанията?

- Харесвам много двамата норвежци - Линдсет и Хайнц, както и Кареасо и Гарсес. За другите нямам мнение.

ЦСКА бе близо, но според вас какво трябва да направи още клубът и как да надгради в спортно-технически план, за да се изпълни заветната цел?

- За мен като човек, израснал в този клуб, титлата никога не е била самоцел. Титлите винаги са били функция на цялостна стратегия и политика в клуба. Една титла повече или по-малко не е основният проблем. Стратегия, организация и най-вече дългосрочна политика по отношение на школа и структура - това за мен е приоритет!

Вие твърдите, че стадионът е по-важен от всичко останало - не ви ли притеснява това, че отборът ще започне следващия сезон отново на "Българска армия"?

- Стадионът е част от отговора на предишния въпрос - той е незаобиколим фактор в бъдещата стратегия на клуба и за мен е повече от жизненоважно да имаме модерен стадион. Това ще донесе огромно предимство както в спортно-технически план, така и в организационен. Стадионът е този елемент, който ще донесе добавена стойност от цялата дейност на клуба. Това, че новият сезон ще започне пак на старата "Армия", не е толкова съществено и не е повод за драми. ЦСКА ще има стадион, отговарящ на амбициите на всички, които милеят за този клуб!

Реално погледнато, ЦСКА завършва годината по същия начин, както и предишната - няма купа, няма титла, но този път настроението в Борисовата градина е коренно различно. На какво се дължи това?

- Настроението не е каквото би трябвало, но пътят е това. Ние сме съвсем близо до това да можем да излезем от посредствеността, от безвремието, на което е обречен като цяло футболът благодарение на лицето Борислав Михайлов! Стадионът на ЦСКА, за който стана дума в предишния въпрос, е важен, но е само малка стъпка, за да можем да говорим за някакво развитие на футбола у нас. Аз съвсем искрено искам да видя повече нови стадиони, да има нормални условия за честна игра... Но, тази тема сме я обсъждали и силно се надявам ОПГ-то от Бояна да е към края си...

През пролетта, след завръщането на организираните фенове, отборът на Саша Илич се радваше на страхотна подкрепа. Смятате ли, че е на път да се сбъдне мечтата, за която не спира да говори Стойчо Младенов, а именно единен ЦСКА?

- Мечтата си той вече е сбъднал - пие вода от непресъхващ извор, а знаем, че от извора се пие най-добре на колене. Иначе как се обединява 1 с 0?

За финал - как ще коментирате радостта на феновете на Левски и запалените фенерчета в края на дербито, когато отборът губеше?

- Феновете успяха да докажат, че са носители на всички нюанси на евроатлантическите ценности, които са модерни в последните години! Пожелавам им успех на баража - двубой, в който те имат най-много опит!