Бившият защитник на ЦСКА Георги Илиев разаказа интересни неща пред БНТ за миналото на "армейците" и се върна назад във времето, припомняйки си големи дербита с Левски през 80-те години.

"Аз съм от Банкя и по мое време там имахме единствено един басейн и едно игрище, така че беше или плуване, или футболът. Нямахме и много развлечения и затова може би се ориентирахме така към спорта, чрез който освен това имахме възможност да излезем от Банкя и да дойдем в София. Случи се така, че играхме една контрола срещу Септември (б.р. ЦСКА "Септемврийско знаме"), в която ние спечелихме с 2:1 и след месец ме поканиха на проби при тях. Играехме на една сгурия, но всички бяхме обединени от мечтата да стигнем до "Народна армия" (б.р. "Българска армия")", спомня си Майкъла.

В началото на Илиев му е трудно да се наложи в състава на ЦСКА, а на 21-годишна възраст той получава и тежка контузия, която е била на косъм да прекрати кариерата му. След травмата си защитникът за кратко носи екипа на Сливен преди през 1980-а година да се завърне на "Българска армия, където се превръща в една от основните фигури в отбраната на тима.

Ел Маестро: Не мисля, че ще стоим един до друг с треньора на Левски, предпочитам "Нетфликс"

Ел Маестро: Не мисля, че ще стоим един до друг с треньора на Левски, предпочитам "Нетфликс"

"Отиваме в Турция за най-важната част от подготовката ни"

С екипа на "червените" защитникът става трикратен шампион на България (1980/81, 1981/82 и 1982/83), а освен това печели и Купата на България през сезон 1982/83. В допълнение Георги Илиев играе за ЦСКА при знаковите успехи в Европа над европейските шампиони Нотингам Форест и Ливърпул, както и отстраняването на отбори като Реал Сосиедад и Монако.

"Спомням си, че бяхме на лагер в Приморско, когато Паро Никодимов ни каза: "Какво може да загубите от мача срещу европейски шампиони? Освен да ги биете друго няма какво да стане". Всички мечтаехме за тези двубои и бяхме много сериозно подготвени. Физически не отстъпвахме по нищо на европейските отбори, което беше много важно", разказва Георги Илиев.

"Няма нищо по-хубаво от това да биеш и да те поздравят, че си шампион. Най-сладкото нещо. Левски така да те поздравява е още по-сладко - коментираш с колегите, изказваш им съчувствие, че те търпят толкова години да си първи. Наско и Боримиров после и те го правеха с ЦСКА, когато ни биеха с по 6-7 гола. Може ли Наско четири гола да вкара? Какъв защитник си ти? Със седем гола паднахме от Левски... Убий го тоя Наско, какъвто ще да е, и брат да ми е, много да го обичам, ама не може да ми вкара четири гола и да ми се подиграва на стадиона.

Една година с дузпи бихме Левски, Паро ми даде да бия дузпа. Не ни даваше на защитниците да бием. Тогава ми даде и я вкарах на Боби Михайлов. С удоволствие му я вкарах. Паро вика: "Това ти е, един път ти е достатъчно в кариерата". Викам: "Трябва да ми даваш, докато изпусна". Ама не можеш да се вредиш. Ради Здравков, Пламен Марков, Цецо Йончев - дузпаджии, не можеш да се докопаш. Само веднъж се докопах и си свърших работата", каза Георги Илиев пред БНТ.