Емоциите взимат връх в страстната седмица преди всяко издание на Вечното дерби. Мач, в който моментното състояние на двата столични гранда никога не е имало значение. Често по-класният на хартия си тръгва с празни ръце, а по-настоятелният и борбеният отбор празнува пред сектора зад едната от двете врати.

В ЦСКА чужденците са все повече, особено тези сред стартовите 11.

От една страна напрежението у тях преди Мач №1 на България е по-малко, защото няма как да осъзнаят напълно важността му. Но това има и своите отрицателни нюанси. Всеки знае от малък какви институции са "червените" и "сините" от София в родния спорт, колко верни и понякога фанатизирани имат. Колега веднъж заяви в своя влог: "Феновете преживяват тежко негативния резултат. Когато Левски или ЦСКА не бие, това се отразява и в бита... хората не отиват с удоволствие на работа на следващия ден." На чужд гръб и сто тояги са малко, а шегите с пораженците във Вечното дерби продължават седмици наред.

"Армейците" разполагат с трио родни футболисти, които вече добре познават усещането от мача срещу Левски.

Кристиян Малинов за мнозина е от най-борбените играчи в шампионата. Неуморно снове из терена през всички 90 минути, като не дава лесно и педя от него. Разписа се срещу "сините" при успеха с 3:2 през май 2018 година. Израсна много от червения картон при една от класическите победи с 3:0, 12 месеца по-рано. Тогава Малинов скочи да защити свои съотборници от безобразното поведение на Роман Прохазка, който беше афектиран от поредната загуба. Халфът на ЦСКА намали драстично жълтите си картони, след като в дълъг период нямаше среща без да бъде официално предупреден. Превърна се в един от лидерите на отбора, а феновете му се отблагодариха, избирайки го за "фуболист на полусезона" преди малко повече от месец. През есента впечатли и с ефективността си при подаванията - 87,6%.

Валентин Антов е най-младият капитан в историята на ЦСКА. Преминал е всички юношески формации, където сблъсъците с Левски са чести и също толкова ожесточени. Беше избран за "Обещаващ млад футболист на годината" през 2018. Антов продължава да се развива и при Милош Крушчич е твърд титуляр. Едва на 19 години Валентин внася спокойствие в "червените" редици. Все още има какво да подобрява във фаза атака, но когато става въпрос за отбраната е изключително полезен. Именно в такива мачове младите таланти от школите често надскачат себе си и се раздават до последно. Вечното дерби създава легенди и Антов има само какво да спечели от сблъсъка.

Снимка 419293

Източник: LAP.bg

Иван Турицов е друг млад, но важен за "армейците" български футболист. Десният краен защитник беше контузен през есента и това наложи ротации в състава, които не бяха особено успешни. Включи се отлично при Любосав Пенев преди година срещу Ботев (Враца). Силните му изяви в срещата и лошата форма на Стойчо Атанасов осигуриха място на Турицов в Мач №1 на България. Младокът отново беше на висота. ЦСКА игра слабо (0:1), а защитникът беше от малцината, оставили позитиви с "червената" фланелка. 12 месеца по-късно вече е твърд титуляр. Иван даде първото си интервю именно преди споменатото дерби. Тогава пред нашата медия той призна, че е фен на ЦСКА, след като баща му и дядо му го научават от малък.

Снимка 465816

Източник: LAP.bg

И тримата притежават цесекарския дух, който е нужен на отбора в събота. Отлично знаят цената на победа във Вечното дерби. То никога не е носило само три точки.

Христо Янев: Бодуров ще липсва на ЦСКА, има добри лидерски качества

Христо Янев: Бодуров ще липсва на ЦСКА, има добри лидерски качества

"Левски показва по-голямо постоянство"