ЦСКА не беше на ниво срещу Черно море. Логично загуби. Това бе очевидно и за онези, които не чакат съботата и неделята специално, за да гледат мачове. За тези, които не са запознати в детайли със случващото се в нашия футбол, в частност в ЦСКА. Всеки в Черно море беше максимално мотивиран и в комбинация с хаоса в "армейските" редици, победата на тима бе почти гарантирана.

Снимка 406975

Източник: LAP.bg

Липсата на сработеност в отделните линии при "червените" беше осезаема. Промяната на игровата схема от 4:3:2:1 към 4:1:4:1 изигра лоша шега на и без това крайно респектираните от присъстивето на Пенев в клуба футболисти. Много от тях бяха в непривична позиция, с която не са свикнали. Категорична загуба. Нека обаче всички, които побързаха да атакуват лично Любослав Пенев и да го критикуват за слабото представяне на отбора, не забравят няколко важни факта.

Снимка 406970

Източник: LAP.bg

Пенев взе отбора преди броени дни. Със сигурност има различни виждания от Нестор ел Маестро, въпреки огромния международен опит на треньорската позиция, с който разполагаше британският специалист от сръбски произход... Очевидно е, че бившият национален селекционер ще се нуждае от време, най-малкото за да прецени адекватно кой се намира в добра форма и кой не. В този ред на мисли, съвсем обяснимо е неналичието на Мауридеш във вчерашния двубой, предвид незадоволителното функционално състояние на футболиста, което бе сред причините той да не бъде продаден във Виена.

Любо Пенев: Не знам колко време ще ми трябва, за да променя ЦСКА

Любо Пенев: Не знам колко време ще ми трябва, за да променя ЦСКА

"Нуждаем се от подобрение", заяви Ел Голеадор

Стигаме логично и до следващия важен акцент. ЦСКА, във варианта си от "Тича", бе без Мауридеш, но също така не може повече да разчита и на звездата си. На Футболиста на годината и на състезателя, който често се нагърбваше с пълната отговорност в предни позиции. Организираше атаките на ЦСКА, придаваше им острота и влагаше пълния си наличен капацитет във всеки миг, в който бе с топката в крака, в съперниковата половина от терена. Кирил Десподов.

Снимка 406987

Източник: Twitter

Два много сериозни минуса за постройката на "червените". Със сигурност не е било лесно за Пенев да нагоди отбора, ориентирайки го към игра без изявени лидери в средата на терена и в нападение. Примери за големи треньори, които се провалиха в европейски мащаб в последните месеци, поемайки грандове, скоро напуснати от звездите си, не липсват. Като към всичко това прибавим и освободения Станислав Манолев, който най-малкото разполагаше с реномето и опита, необходим за внасяне на спокойствие в състава на ЦСКА, уравнението става с прекалено много неизвестни.

Нека не започваме безкрайната тема за огромното сърце на Пенев, биещо единствено и само в червено. Любо беше треньор на отбора и преди. Няколко пъти. В единия случай работеше без да му бъде плащано за това. Нещо, което много малко личности, макар и искрено обичащи клуба, биха направили. Първият мач след поемането на даден отбор рядко е показателен за това, което следва да се случи под ръководството на който и да било нов треньор. Има редица случаи както у нас, така и в чужбина, в които новият наставник може да запише разгром при дебюта си, а след това тимът малко по малко да намали оборотите и всъщност да не успее да постигне целите си през сезона. Има и ситуации, в които първите мачове не стават за гледане, допускат се грешки, поражения, но надграждането се случва. Работи се в дългосрочен план. С мисъл за бъдещето. И след това нещата се получават.

Снимка 405528

Източник: LAP.bg

Любо Пенев вече веднъж бе част от изграждането на един огромен, велик ЦСКА, който стартира от нулата, заложи на собствени кадри и млади футболисти, а след това обра плодовете на труда си. И продължава да се радва на позитиви от този свой много рискован и в началото изпълнен с противоречиви резултати период. Да, това бе онази част от историята на "червените", в която се изградиха Методи Деянов, Владимир Манчев, Стилиян Петров, Мартин Петров, Димитър Бербатов... След това всички знаят какво се случи с всеки един от изброените състезатели. Както и това, че те все още, толкова години по-късно, остават гаранция за класа. Мартин разчекна легендите на Реал (Мадрид) в демонстративен мач с благотворителен характер преди броени дни. На тази "преклонна" възраст, на която е в момента, във футболно отношение. Самият Пенев остава все така в добра форма и би могъл да изненада неприятно младите си футболисти, ако в дадена тренировка реши да им покаже кое как се прави. Това е признак не само на любов към играта. А също така и на класа. На разбиране на футбола. На ясна идея и представа за това какво се цели като краен резултат.

Снимка 405721

Източник: Twitter

Дайте време на Любо!

Нека не бързаме с критиката. Минал е само един мач. Има още какво да видим от Пеневата чета. При един от предишните си престои на "Армията" треньорът поиска единствено да знае, че разполага с достатъчно средства за транспортиране на футболистите си, както и с финанси за изплащането на премии за победа. Не за самия себе си, а отново - за своите състезатели. Това ясно онагледява начина, по който той разсъждава. Да, със сигурност ще получава каквото си е заслужил в края на всеки месец, в който ръководи ЦСКА. Никой не живее на фотосинтеза. И да, Пенев със сигурност не е чист като сълза. Подобно на всеки друг, през чийто ръце са минали доста сериозни суми, е рискувал. Понякога рисковете и вложенията се оправдават, в други случаи не. Но какво значение има това за ЦСКА? Да не забравяме, че говорим за "футболния" Пенев. За "червения" Любо. Който ще трябва да говори единствено с резултатите, показани от отбора му в мачовете. Това ще бъде от значение.

Снимка 405351

Източник: LAP.bg

Едно е сигурно. До 24.02 ЦСКА трябва да е готов за първия си голям тест.

Защото въпреки че става дума за Пенев, дори начело на тима да е Хосеп Гуардиола, загуба от Левски, ако се стигне до такава, ще натежи. И тогава слаби резултати в мачовете с Черно море и евентуално с Ботев (Враца) изведнъж ще се окажат от огромно значение. И престоят на Пенев може да се окаже далеч по-кратък от очакваното.

Снимка 405529

Източник: LAP.bg

Победа в дербито обаче ще заличи неприятния старт. И потенциални 6 точки от двата мача след сблъсъка с Левски - срещу Септември и Етър - изведнъж ще превърнат Супер Любо в очаквания спасител. Добър финал след това пък, на целия сезон, ще го бетонира на "Армията". Ще вдъхне увереност и на самите футболисти, както и надежда в сърцата на "червените" фенове. Тогава вече ще си заслужава те да чакат до следващия сезон и сбъдването на високочестотно използваното във футбола ни, протъркано като стари бутонки клише - връщането на клуба там, където му е мястото.

Снимка 405519

Източник: LAP.bg