Любослав Пенев е величина във футболната игра. Безспорна. Беше удивителен футболист, притежаващ невероятни качества.

Истинско перде. Нямаше вариант да бъде притеснен от който и да било съперник или пък респектиран от популярен бранител пред очите си. Помним изявите му срещу Реал (Мадрид) и други грандове на Европа. Няма да забравим и може би най-важният пас в историята на българския футбол - в перспектива, извеждайки по чудесен начин Костадинов. На "Парк де Пренс".

Любо се опита да пренесе всички свои качества като футболист и в треньорската професия.

Лоша работа...

Именно заради твърдия му характер и споменатата непримиримост, поради това, че е перде, Пенев се оказа прекалено неудобен в почти всички клубове, в които работи. А също така и в националния отбор.

Снимка 407520

Източник: LAP.bg

Незачитането на класата на съперниците на терена е едно, а липсата на способност за съобразяване с авторитетите на клубно, национално, ръководно ниво е нещо съвсем различно.

Любо бе освободен от националния отбор за незадоволителни резултати. Но не спираше да повтаря как имало "истинска" причина. Друг повод. Нещо различно, което е станало повод той да бъде освободен. Влезе в открит спор, а след това и орегулирани от съда отношения с Българския футболен съюз.

Снимка 338227

Източник: LAP.bg

Без значение дали е спечелил делото или не, Пенев се превърна в гаранция за недоверие.

Назначавайки го начело със сигурност трябва да се чувстваш притеснен, че по време на престоя си той се готви да те посече, в секундата, в която му кажеш, че може да си върви, защото ефект от работата му няма. Може да се окажеш в съда, защото му казваш, че не става за поста. Може да го разсърдиш, обидиш, засегнеш, посочвайки недостатъците в треньорските му качества.

Снимка 338228

Източник: LAP.bg

Пенев получи шанса на живота си. Съвсем скоро.

Разбира се, че не става дума за поредния му престой на "Армията". Супер Любо имаше редкия шанс след Ел Голеадор, да стане и величина на треньорския пост в един от огромните клубове, в които се е подвизавал. Със сериозни възгледи да заеме някой ден и поста в първия отбор на Валенсия, бившият нападател бе назначен начело на втория състав на "прилепите". Валенсия. Гранд в Испания. Борещ се винаги и за своето място на европейската сцена. В шампионат с два от най-добрите клуба в историята на най-популярната игра.

Снимка 304495

Източник: Официален сайт на Валенсия

Какво направи Пенев? Втрещи Пиренеите. Този път не в добрия смисъл на думата. Напусна. За да води война, от която нямаше нужда. За да бори единственото нещо, с което така и не е успял да се пребори в своя богат житейски път.

Себе си.

Пенев поиска да е шеф.

Да ръководи.Да взима важните решения. Всички решения.Да реформира.Да промени.Да поведе революцията в българския футбол.

Снимка 333499

Източник: LAP.bg

Загуби брутално. Обвини всички. Видя заговор. Заведе дела.

Както винаги.

Снимка 333501

Източник: LAP.bg

Това, с което ще го запомнят по-младите фенове на футбола. С делата, напрежението, обвиненията. Те гледат Ел Голеадор на архивни снимки и записи. Но не могат да усетят емоцията, която радваше цяла България. Всички, без изключение, се гордееха със славния нападател.

Неговият нрав му отне потенциалното треньорско величие.

Любослав Пенев можеше да остане завинаги в историята и на резервната скамейка. Като треньор в Ла Лига, който поваля Барса и Реал. Не го направи.

Снимка 304931

Източник: Официален сайт на Валенсия

И поредното идване на "Армията" бе на път да впечатли, но за кой ли път голямата глава на Супер Любо изяде ново парче от фенската любов към него. Той получаваше всичко, което поиска. А напусна и се обърна срещу ръководството. Вече някак традиционно.

Ще има ли ново дело? Ще обивини ли той Боби, Лечков, някой друг футболен шеф на национално и клубно ниво? Това се питат в момента интересуващите се от българския футбол.

Снимка 419323

Източник: LAP.bg

Спомените за необятния футболист Любослав Пенев продължават все така да си избледняват с всеки изминал ден. Изместени, затрупани от безпределното его на треньора Пенев.

На непримиримия съдебен боец. Който е готов да се обърне срещу всеки клуб, бил той и любимия му, за да докаже, че е по-голям и от съдбата.

Някой неща явно никога не се променят.

Снимка 420147

Източник: LAP.bg