В последните седмици ЦСКА допусна повече грешки от нормалното. Армейците загубиха на два пъти от не по-силния от тях украински Заря Луганск, което сложи край на мечтите им за евроучастие напролет. Освен това нулевото равенство с Берое в Стара Загора и тежкото поражение с 1:3 от Локомотив Пловдив на "Армията" позволиха на Лудогорец да дръпне със 7 точки в борбата за титлата (б.а. - разградчани имат мач повече). На няколко пъти треньорът Стойчо Младенов сподели, че основната причина за негативните резултати е голямата умора, която се е натрупала в състезателите заради сгъстената програма, в която играят.

Слушайки думите на специалиста обаче, за феновете остава загадка защо в такъв случай един от водещите футболисти на ЦСКА през пролетта Федерико Варела, който е напълно здрав, записа едва 5 минути в последните четири двубоя на тима. От една страна, Младенов се оплаква от липса на свежест в титулярния състав, а от друга - не използва ресурса, с който разполага на резервната скамейка. И ако тоталната забрава на недоказали се по родните терени футболисти като Хамза Чатакович и Жуниор Нзила може да бъде оправдана, то трудно може да бъде намерена логиката в отсъствието на Варела.

Аржентинецът е играчът с най-добър извеждащ пас в състава на армейците, като създава поне по едно чисто голово положение при всяка своя поява на терена. Справя се отлично с опазването на топката в малки пространства и е много полезен при игра срещу сгъстена отбрана, където умее да намира решения. Голям минус при него е липсата на скорост и динамика, но ако има първенство, в което тези качества да не са от първостепенна важност, то това е българското. Кратка справка може да се направи с влиянието, което имаше 38-годишният Георги Илиев върху играта на Локомотив Пловдив в последните месеци, преди да прекрати кариерата си.

Отговор на въпроса за отсъствието на Варела може да се търси и в много силните игри на Греъм Кери на позицията зад централния нападател от началото на кампанията. Самият ирландец неколкократно заяви, че на този пост се чувства най-удобно и може да покаже максимума от своя потенциал. Даването на оптимална свобода на левичаря с номер 8 щеше да е разбираемо, ако лявото крило, където той записа 80% от мачовете си за ЦСКА досега, работеше. Реалността обаче е различна. Там твърд титуляр е Вилдсхут, който показва психологически проблеми в подстъпите на наказателното поле на противника. Нидерландецът е крайно неефективен, като все още чака първото си попадение с червената фланелка, а вече навъртя 22 официални срещи на сметката си.

Младенов оправдава константното присъствие на Вилдсхут в стартовите 11 с липсата на флангови футболисти в състава си. Нито веднъж обаче Екзекутора на Ливърпул не изпробва вариант с Варела зад гърба на Кайседо и Кери и Йомов от двете му страни. Визията за играта и добрите центрирания на ирландеца, съчетани с извеждащите пасове на аржентинеца, може да дадат по-позитивен резултат в сравнение със сегашната ситуация с Вилдсхут на фланга.

Такъв опит за промяна обаче така и не се случва, а от изявите на Варела личи, че усеща липсата на доверие от старши треньора и тонусът и настроението му падат все повече. Плеймейкърът е плах във вземането на решения и не успява да разгърне потенциала, който показваше през пролетта. ЦСКА не бива с лека ръка да се лишава от играч с неговите качества, който може и да издиша в мачове с физически здрави съперници като Бодьо и Заря, но за българското първенство е способен да свърши добра работа.

Брадли Мазику контузен, аут е от състава на Конго

Брадли Мазику контузен, аут е от състава на Конго

Травмата е лека