Сайтът fccska.com направи анализ на представянето на офанзивните играчи в отбора през есента. Предлагаме текста без редакторска намеса.

АЛИ СОУ

26 изиграни мача (15 мача за първенство, 1 за купата на България, 10 мача за Лига Европа); 2387 изиграни минути (1357 минути за първенство, 94 минути за купата на България и 936 минути за Лига Европа); 13 гола (7 за първенство, 1 за купата на България и 5 за Лига Европа); 2 асистенции (1 за първенство и 1 за Лига Европа); 3 изиграни мача в контроли със 199 минути и 2 гола.

Снимка 510553

Източник: LAP.bg

Ако попитате 10 фена на армейците, ще чуете десет различни мнения за централния ни нападател. Едно обаче ще е непроменено, това е най-обсъжданият играч за червените, може би, защото е замесен в най-много ключови моменти във всеки един мач, независимо дали решава сблъсъка с гол или пропуска 100 процентово положение. В интерес на истината мненията са толкова полярни, че често са основните поводи за словесни сблъсъци по време на сбирки за гледане на мачове. Интересно е обаче, че много треньори в България, гостуващи в студията преди мачовете, го определят за един от най-силните футболисти в България. А интересното е, че на 5 октомври беше почти сигурно неговото заминаване в Дижон Франция, а след това времето се оказа преграда пред този трансфер. Гамбиецът и през този сезон доказа, че е изключително работоспособен нападател, пресира на голям периметър, играе отлично с гръб към вратата и освобождава много пространства за другите в атака, а големият му проблем с пропуските намалява откакто заигра в новата схема с двама нападатели. Сигурни сме, че ако не бъде продаден за доста пари през паузата, ще бъде най-добрият нападател през пролетта в България, до лятото, когато със сигурност ще поеме към по-голяма заплата.

ГЕОРГИ ЙОМОВ

23 изиграни мача (13 мача за първенство и 10 мача за Лига Европа); 1439 изиграни минути (685 минути за първенство и 754 минути за Лига Европа); 1 гол за Лига Европа; 3 асистенции (2 за първенство и 1 за Лига Европа); 4 жълти картона (3 за първенство и 1 за Лига Европа).

Снимка 510403

Източник: LAP.bg

Изключително сърцат футболист, което се превърна в негова запазена марка, огромен плюс на моменти, но и негатив понякога, когато това го води в посока на индивидуална игра и прегаряне. Изключително бърз, маневрен, с добър дрибъл, добро подаване, веднага се утвърди като крило в схемата на Белчев, а по-късно и на националния отбор на България. Акрапович го използва главно като втори нападател, който добавя бързина и агресия към качествата на Соу, но в този аспект идва и нещото, над което трябва да поработи - завършващия удар, когато излезе сам срещу вратаря. В един мач го видяхме и като флангови играч отдясно и трябва да признаем, че това беше може би най-добрият му мач с червената фланелка. Ако прибави и комбинативност в играта си, ще бъде безспорен титуляр в червено и с трибагреника.

ЕНРИКЕ РАФАЕЛ

21 изиграни мача (13 мача за първенство и 8 мача за Лига Европа); 1066 изиграни минути (763 минути за първенство и 303 минути за Лига Европа); 1 гол за първенство; 1 асистенция за Лига Европа; 3 изиграни мача в контроли със 199 минути, 3 гола и 1 асистенция.

Снимка 486212

Източник: LAP.bg

Сигурен съм, че ако някой провери какво сме написали за бразилеца във всеки един от 4-те му сезона ще види едно и също нещо - контузии, крехка физика, огромен потенциал - бързина и техника, чакаме да го реализира. Истината е, че във всеки един от тях той е периферен играч с възможност да се развие, но нещо винаги му пречи. Не разгърна този потенциал нито като крило в схемата на Белчев, нито като втори нападател в тази на Акрапович. Според нас нещата вървят към нормална раздяла, която може би ще бъде полезна и за двете страни.

ГРЕЪМ КЕРИ

19 изиграни мача (13 мача за първенство и 6 за Лига Европа); 983 изиграни минути (611 минути за първенство и 372 минути за Лига Европа); 1 гол за Лига Европа; 2 асистенции за първенство; 2 жълти картона за първенство; 1 изигран мач в контроли с 47 минути.

Снимка 492522

Източник: LAP.bg

Ирландецът е кандидат за напускане и в този трансферен прозорец, поради факта, че и този полусезон не се превърна в основна фигура за тима, а получава висока за стандартите на България заплата, а и би искал да бъде основен футболист с повече игрови минути. В интерес на истината във всеки мач, който играеше показваше добри отигравания, но липсваше нещо решаващо в играта му. При Акрапович беше ползван като флангови футболист отляво и при много затворени противници, може да бъде решаващ ход, след като създава числено предимство в халфовата линия, а и центрира отлично.

АХМЕД АХМЕДОВ

19 изиграни мача (11 мача за първенство, 1 мач за купата на България и 7 мача за Лига Европа); 526 изиграни минути (382 минути за първенство, 32 минути за купата на България и 112 минути за Лига Европа); 4 гола (1 гол за първенство, 1 гол за купата на България и 2 гола за Лига Европа); 2 асистенции за първенство; 3 жълти картона за първенство; 1 изигран мач в контроли с 30 минути и 1 гол.

Снимка 470588

Източник: LAP.bg

Започна втори сезон в ЦСКА и засега е в ролята на златна резерва, който трябва да обръща или печели мачове, в които не върви. Изключително агресивен играч, който пресира по впечатляващ начин, а енергията, която влага в играта си често е онази допълнителна сила, която преобръща хода на мача. И за него важи мнението, че е отличен играч за резервната скамейка, винаги готов да сграбчи предоставената му възможност и да се вложи за тима.

ЖУЛ КЕЙТА

16 изиграни мача (10 мача за първенство и 6 мача за Лига Европа); 620 изиграни минути (462 минути за първенство и 158 минути за Лига Европа); 2 гола (1 за първенство и 1 за Лига Европа); 2 жълти картона за първенство; 2 изиграни мача в контроли със 120 минути.

Снимка 497717

Източник: LAP.bg

Гвинеецът дойде под наем на Армията през лятото и има индикации, че ще се раздели с тима още през този трансферен прозорец. Не успя да се наложи въпреки отличните си технически способности, отличен дрибъл и бързина. Ще запомним отличното му представяне срещу Лудогорец и гол, който вкара в този мач, но това се оказа единично добро представяне. Липсата на силна физика и затворената игра на голяма част на съперниците в България не позволиха да се превърне в основен футболист. С идването на Акрапович и новата схема на игра съвсем загуби възможност да намери място на терена и логично може би наистина ще се стигне до раздяла.

ДЖЕРОМ СИНКЛЕР

11 изиграни мача (6 мача за първенство, 1 мач за купата на България и 4 мача за Лига Европа); 631 изиграни минути (304 минути за първенство, 94 минути за купата на България и 233 минути за Лига Европа); 3 гола (1 гол за първенство и 2 гола за купата на България); 1 жълт картон за Лига Европа.

Снимка 503377

Източник: LAP.bg

Англичанинът с ямайски произход дойде в самия край на трансферния прозорец под наем от Уотфорд Англия, за да замести Али Соу, който беше на минути от договор с Дижон Франция. Фактът, че Соу остана предопредели използването му на редица различни позиции. Видяхме го като крило, втори нападател, флангови футболист в схемата с трима в защита и дори като десен бек за няколко минути. Справи се много добре на всяка една позиция. Борбен и упорит, пресира, напада, в състояние е да преодолее противник на скорост, притежава добър удар и сме уверени, че след една добра подготовка ще бъде полезен футболист във всяка зона на терена, където реши да го използва старши треньорът.

АДАЛБЕРТО ПЕНЯРАНДА

5 изиграни мача (2 мача за първенство, 1 мач за купата на България и 2 мача за Лига Европа); 309 изиграни мача (166 минути за първенство, 54 минути за купата на България и 89 минути за Лига Европа); 1 асистенция за първенство.

Снимка 503379

Източник: LAP.bg

За венецуелеца можем да започнем по същия начин като за Синклер - дойде в последния момент под наем от Уотфорд Англия, за да замести Али Соу. Дотук с приликите. За разлика от англичанина, Пеняранда игра като крило или като плеймейкър зад нападателя, като във втората позиция се представи малко по-добре. Има прилична техника, но му липсва агресия и бързина. Има възможност и неговият наем да приключи още през този трансферен прозорец, ако пък остане ще трябва да убеди с много по-голямо желание и умения, че има място в състава.

ТОМИ ЮРИЧ

4 изиграни мача (3 мача за първенство и 1 мач за купата на България); 177 изиграни минути (115 минути за първенство и 62 минути за купата на България); 1 гол за първенство; 1 асистенция за купата на България; 1 изигран мач в контроли с 18 минути и 1 гол.

Снимка 481509

Източник: CSKA.bg

Разочарование. Австралиецът дойде със солидна визитка и не направи нищо в първия си сезон в тима. Уви, през втория направи пак същото - нищо. Възможно е контузии, болести да са се отразили на формата му, но в играта му така и не намерихме нещо, което да ни убеди, че заслужава мястото си и логично се стигна до раздяла в разгара на сезона.

МАРТИН СМОЛЕНСКИ

2 изиграни мача (1 мач за първенство и 1 мач за купата на България); 44 изиграни мача (19 минути за първенство и 25 минути за купата на България); 1 изигран мач в контроли с 18 минути.

Снимка 432710

Източник: LAP.bg

Младокът, сочен за най-талантливият в школата на ЦСКА, записа минимални минути въпреки натоварената програма на армейците. Странен за нас е и фактът, че той както и други младоци не попълниха групата за двубоите в Лига Европа, въпреки че регламентът позволява включването на по-голям брой футболисти с цел да са близко до големите мачове в Европа. Имайки предвид огромния брой офанзивни футболисти в тима, по-добре за него би бил наем с цел на натрупване на минути и опит в мъжкия футбол.

МИТКО МИТКОВ

1 изигран мач за купата на България; 62 изиграни минути за купата на България; 1 асистенция за купата на България.

Снимка 490755

Източник: LAP.bg

В процеса на писане на тази статия, научихме ужасната новина, че бързоногият юноша на тима е претърпял втора операция за тази календарна година. Надяваме се това да е последният принудителен стоп за таланта ни, за да може да се върне към футбола и със същата страст и желание да ни радва дълги години. Видяхме го само в един мач в ролята на ляв бек и както винаги остави отлични впечатления с играта си. Очакваме го с нетърпение като флангови футболист в схемата на Акрапович.

ТОНИСЛАВ ЙОРДАНОВ

1 изигран мач в първенство; 15 изиграни минути в първенство; 1 асистенция за първенство; 1 изигран мач в контроли със 74 минути.

Снимка 490461

Източник: LAP.bg

След няколко поредни наема, в които се представи отлично, се надявахме да получи повече минути за армейците. Явно се оказа жертва на огромния брой футболисти в нападение и игра незначително малко. На фона на това може би проджба или нов наем са единствените опции за таланта от Севлиево.

МАРК-ЕМИЛИО ПАПАЗОВ

2 влизания в групата за контролни срещи.

Снимка 508064

Източник: topsport.bg

Младият нападател е все още член на отборът ни до 19 години, но няколко пъти тренира с първия тим и подписа първи професионален договор. Може би ще го видим в контролите през паузата, засега му желаем скорошен и успешен дебют.

Талантлив футболист на ЦСКА отива да се обиграва в Миньор?

Талантлив футболист на ЦСКА отива да се обиграва в Миньор?

Там треньор е Христо Янев