Преди седмица съдбата целуна ЦСКА в рулетката на дузпите срещу Лиепая, пращайки го в следващия кръг на квалификациите в Лигата на конференциите. Там чака хърватският Осиек. Фортуна се усмихна на червените в Латвия. А сега армейците са длъжни да покажат, че неслучайно отново мечтаят за групова фаза. Защото са ЦСКА...А мястото на този клуб винаги е високо. Така е отредила историята. И всеки, който е на "Армията", трябва да се съобразява с повелите и да следва утъпканите пътеки на редица славни генерации, градили реномето на най-успелия български клуб. ЦСКА до голяма степен е изковал своя имидж в европейските клубни турнири. И тази вечер има златна възможност да напомни за себе си.

Докато при срещата преди 2 години букмейкърите даваха равни шансове на ЦСКА и Осиек да продължат напред, сега ситуацията е доста по-различна. Този път хърватите са поставени в ролята на изявен фаворит за преминаване в следващата фаза и дори получават предимство от заложните компании за победа още тази вечер в София. Историята обаче задължава ЦСКА отново да елиминира Осиек. Европейското досие на двата клуба е несравнимо и изцяло в полза на армейците. Традициите сочат силно в посока ЦСКА. А отборът ще има подкрепата на горещата червена публика, която ще е в пъти по-многобройна от тази на Осиек на реванша в Хърватска след седмица.

В Латвия Стойчо Младенов счупи проклятието и успя да елиминира съперник в Европа за първи път от 2007 година, когато бе отстранен кипърският Омония. Сега Екзекутора на Ливърпул трябва да остане в тази линия и да продължи да заличава лошите си евроспомени като треньор с мощен армейски откос срещу Осиек. Как ще го направи? Подходът едва ли ще е изненадващ. Младенов ще заложи на предпазлив стил на игра и ще опита да излъже съперника. ЦСКА ще действа стегнато и прагматично, разчитайки основно на контраатаки, удари от дистанция и центрирания от статични положения, при които да могат да се изявят играещите добре с глава Юрген Матей, Валентин Антов и Жорди Кайседо.

Стойчо Младенов е сред малцината способни да убедят футболистите, че щом са облекли тази фланелка, трябва да я носят с гордост и да бранят честта й. Преди няколко седмици Георги Илиев - Майкъла го каза: "ЦСКА не може да се страхува от такива отбори. ЦСКА може да се страхува само от най-големите в Европа". Това е задачата на Младенов. Да накара играчите да отворят сърцата си и да държат хладни умовете си. В подобни битки ЦСКА се е доказал. Трябва да го направи и този път. Дори и да не надиграе хърватите, може да ги излъже.

Фортуна освен при дузпите срещу Лиепая бе благосклонна към 31-кратните шампиони на България и при жребия за следващия кръг. Там тя избута Тотнъм, за да постави елегантно Виктория Пилзен като последно препятствие преди влизане в групите. Да, но този Пилзен не е онзи Пилзен отпреди няколко години. Такъв шанс не бива да се изпуска. Задачата на ЦСКА в Европа този сезон не е по-сложна от миналия, когато бяха отстранени БАТЕ Борисов и Базел. Вратата към групите и към нови 10 милиона лева приход е отключена. Армейците просто трябва да я отворят и да влязат... Защото са ЦСКА! Днес трябва да бъде направена важна крачка към крайната цел.

Всичко за мача ЦСКА - Осиек е готово!

Всичко за мача ЦСКА - Осиек е готово!

Вижте подробности