Георги Василев е последният треньор, извел ЦСКА до златен дубъл - през сезон 1996/97. Освен това Гочето е и най-дълго задържалият се наставник на армейците в последните 30 години! Той води тима 2 години и два месеца между януари 1996 г. и март 1998 г. Четирикратният шампион на България с ЦСКА, Левски и Етър говори пред "Тема Спорт" в навечерието на последните битки за титлата у нас.

Г-н Василев, какво означава за ЦСКА равенството между ФК ЦСКА 1948 и Лудогорец?

- Вече всичко е в ръцете на ЦСКА. Докато преди равенството в Бистрица червените бяха зависими от резултатите на другите отбори, сега те зависят единствено от себе си.

Изненада ли ви развръзката на сблъсъка в Бистрица?

- Не. Гледах мача внимателно и видях два отбора, които играят за себе си. За съжаление, теренът не позволи по-добро качество на футбола. Видяхме много битка и мисля, че равенството бе логичният изход на срещата. Любопитно бе, че през втората част ЦСКА 1948 изглеждаше като отбора, който повече търси победата. Но пък те през цялата година играят много силно. Имаха кризисен период, но точно с такива двубои срещу силните тимове се излиза от тежките моменти. А Лудогорец със сигурност не е това, което беше допреди няколко години и това се доказа за пореден път. Най-хубавото в този мач беше, че българи определяха случващото се на терена. И Чочев, и Делев, и Десподов. Това е добре и за националния отбор.

Работили сте като треньор в Германия начело на Унион Берлин, а освен това сте голям почитател на немския футбол. Изглежда и у нас завършекът на първенството ще бъде толкова интересен, колкото и в Бундеслигата...

- Там беше изключително интересно и драматично и е хубаво, че и в България имаме такъв финал на първенството. С обрати, напрежение, хубави голове. За това е създаден футболът - да вълнува хората. Смятам, че ЦСКА е в по-добра позиция. Първо, защото е с точка напред, но и защото енергията в отбора е много по-позитивна. Набраха положителна емоция в последните мачове, която ще им помогне до края. В свой анализ за "Тема Спорт" споменах и за тази ярост, която се е насъбрала на "Армията" във всички тези години, в които титлата е далеч. Естествено, Лудогорец няма да се предаде без бой, тъкмо напротив - техният глад не приключва и те ще направят всичко възможно да запазят хегемонията си. Но тази точка, която ЦСКА има в аванс, е златна и трябва да се задържи. Предстоящите двубои не са никак леки, но това се отнася и за Лудогорец. И двата тима имат тежка програма. И едните, и другите играят с Левски. ЦСКА среща и отбор, който в последните години му създава сериозни игрови проблеми. Лудогорец пък има гостуване на "Тича", което винаги е неприятно.

Може ли фактът, че ЦСКА зависи само от себе си, да налее допълнително напрежение и да скове футболистите на Саша Илич в последните два мача?

- След като са я докарали дотук, вече няма място за оправдания. Когато искаш да станеш шампион, няма как да няма напрежение. Както казват хората: Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Смятам, че в ЦСКА много добре си дават сметка в каква ситуация се намират и ще направят нужното, за да покажат най-доброто си лице в тези два мача. Защото те отдавна не са били в подобно положение. С две победи да вземат титлата. Със сигурност, ако се стигне до решаване на борбата в последния кръг, червените ще хвърлят едно око и към мача на Лудогорец. Ще бъде изключително интересно и съм радостен, че нещата се наредиха по този начин и ще има толкова интрига през следващите дни.