Бившият футболист на ЦСКА Георги Илиев е на мнение, че в момента при "червените" липса шампионско мислене и отборът не е напълно конкурентоспособен за първото място в първенството, поне на този етап.

Г-н Илиев, има ли ЦСКА потенциала да стопи 6-те точки пасив от върха?

- Отборът ни е добър. Но не съм убеден, че е напълно конкурентоспособен за първото място. През есента беше твърде непостоянен, за да е сериозен претендент за титлата. Имаше немалко слаби мачове. Даже ЦСКА се отърва с късмет в две-три срещи. Липсата на постоянство трябва да се коригира през зимата. Смятам, че отборът ще се представи по-добре през втория дял от шампионата, но дали това ще се окаже достатъчно, за да се спечели титлата е отделен въпрос.

Конкурент на ЦСКА с опит да отмъкне таланти от школата

Конкурент на ЦСКА с опит да отмъкне таланти от школата

Йоан Бауренски и Мартин Смоленски са получили примамливи предложения

Какви са впечатленията ви от треньора Нестор ел Маестро?

- Харесвам го. Има интересни виждания, млад треньор е и доколкото виждам, държи сериозна дисциплина. Малко е ексцентричен като поведение и характер - не ми допадна, че седна на пистата в мача с Лудогорец или онзи случай, когато се плъзгаше по терена от радост. Това са неприсъщи неща за треньор на ЦСКА. Но като треньорски качества безспорно е интересен. Проблемът е, че той е заварил доста от футболистите. Не съм сигурен доколко е правил селекцията, така че трябва да се съобразява с наличния потенциал. Критикуван е за стила, на игра на ЦСКА, но според мен отборът се представи добре предвид това, с което разполага. И Люпко Петрович го критикуваха, когато направи близо 10 мача без загуба в Левски и после си тръгна. Това просто са треньори, които действат съобразно футболистите, с които разполагат.

Какво не му достига на ЦСКА, за да играе по-привлекателен футбол?

- Има нужда от футболист от типа на Неделев. Очевидно Тодор няма да дойде на "Армията", но и не смятам, че е чак такава загуба. Могат да се намерят далеч по-евтини и не по-лоши от него играчи. Не мисля, че ЦСКА има вариант да вземе толкова скъп футболист като Неделев. Доколкото знам, му искат два милиона лева. Все някоя перла ще изскочи, защото хората в скаутското звено на ЦСКА са доказали, че могат да намират футболисти.

Нестор ел Маестро застава пред медиите в неделя

Нестор ел Маестро застава пред медиите в неделя

"Червените" пък ще тренират от 11:00 часа

А смятате ли, че Десподов трябва да остане и напролет?

-Да стои в ЦСКА и да играе. Още може да се развие. Чета в последно време, че неговата цена е 4-5 милиона евро, което е много сериозна сума. Виж, ако някой я извади, трябва веднага да го продадеш.

Ще се върнат ли скоро славните европейски вечери за ЦСКА?

- На този етап не виждам как е възможно, футболистите нямат нужния манталитет. Всеки в ЦСКА трябва да знае, че е шампион, че е задължен да побеждава във всеки мач и че няма по-добър от него. Трябва да си върнем шампионското мислене, а на този етап не виждам такова както в ЦСКА, така и в Левски. На "Армията" го притежават само отделни футболисти. Според мен един от тях е Вальо Антов. Той си е откърмен в ЦСКА. Знае какво представлява този клуб. Антов е научен от дете, че трябва винаги да побеждава.

На какво се дължи сериозното отстъпление в посещаемостта на домакинските мачове?

- Няма публика, защото няма достатъчно добри и убедителни резултати. Не е добре това, но е реалността. През пролетта ЦСКА трябва да вдигне малко атрактивността. Задължен е да победи Лудогорец за купата и да спечели този трофей. Ако го направи, сезонът няма да е лош. Това е реалистичната краткосрочна цел. Но в евротурнирите не виждам как може да се направи по-сериозен пробив. С този отбор отново ще достигнем до 3-ия кръг, но по-нагоре ми се струва много трудно. Не може и не бива да очакваме чудеса от ЦСКА както в първенството, така и на международната сцена.

Колев за приемствеността на ЦСКА: За мен този казус приключи отдавна

Колев за приемствеността на ЦСКА: За мен този казус приключи отдавна

"С плащането на емблемата"

На 12 януари (днес) Божил Колев празнува 70-годишен юбилей, а на 14-и (в понеделник) Георги Димитров-Джеки навършва 60. Какво можете да кажете за тези две значими фигури в историята на ЦСКА, с които сте били съотборник?

- Уникални футболисти. Имал съм щастието да играя и с двамата. С Колев бях съотборник от 1976-а, когато ме взеха в първия отбор на ЦСКА. Божил Колев беше страхотен, от най-високия клас бранители. Джеки също бе уникален играч, самороден талант, лидер, невероятен просто. Той пасна повече от отлично в ЦСКА. Всеки мач доказваше своите качества. Двамата са таланти от ранга на Стоичков, Якимов и Димитър Пенев. Просто класика. Но съжалявам, че и двамата са малко или много забравени. ЦСКА трябва да се гордее с такива фигури и не бива да се сеща за тях само по юбилеите им.

Очаквате ли през 2019 година да стартира реконструкцията на "Армията"?

- Похвално е това, което направиха в Панчарево. Но за стадиона не знам как ще станат нещата...