Георги Денев-Кучето коментира пред "Тема: Спорт" отминалата година за ЦСКА. Големият играч на "червените" говори и за българския футбол като цяло.

Г-н Денев, Честита Нова година! Как сте, каква 2020-а изпращате?

- Нека не я споменаваме вече 2020-а, толкова неприятности донесе тя на хората, на спортистите. Година на мъчението, бих я нарекъл. Изпратих я здрав, за щастие. От три месеца само разходки около блока правя, спазвам дистанция и мерки. Имам стари травми, които ми се отразяват, и внимавам много. Преди 3-4 години получих инсулт, но сега съм добре. Господ ми помогна да е по-лек.

Каква година изпрати ЦСКА, според Вас?

- Като цяло добра. ЦСКА играе по-силно в момента спрямо Левски, но с Лудогорец не знам как ще се справят. Трябва да подобрят резултатността още, футболът се играе на голове. Стига с този Лудогорец - 9 години поред те го направиха като абонамент.

Много или малко са тези 6 точки аванс на разградчани в първенството?

- И много, и малко. Зависи през пролетта как ще продължи ЦСКА - ако победят Лудогорец там и после в плейофите, има голям шанс да станат шампиони. Всичко зависи от футболистите - трябва да излизат с хъс, както бе по наше време. Сега какво им пречи - не знам.

Имаше ли прогрес все пак при ЦСКА в хода на годината?

- Да. Прогреса го виждам с новия треньор Акрапович, който внесе по-голямо спокойствие, повече увереност в състезателите, по-реално отношение към тях. Дори обещанието му към Али Соу да има награда за него, ако вкарва повече, не е малка работа - стимулира ги, добър психолог е. А е нужно добро разбирателство между треньор и играчи.

ЦСКА реди трансфер в Англия?

ЦСКА реди трансфер в Англия?

"Червените" може да продадат Амос Юга на Уотфорд

Уцели ли ЦСКА с Бруно Акрапович?

- Досега напълно уцелиха с него. Нека така да продължава. Всичко си зависи от наставника и от футболистите. Ако станат първи, значи треньорът е донесъл успех, но ако са трети... По наше време не ни трябваше треньор - имаше такива играчи, че сега на книга не може да се намерят подобни.

Кое липсва на сегашните футболисти?

- Аз винаги съм играл с хъс, със злоба - но не човешка, а футболна злоба. Още от Ловеч бях така. Винаги излизах с хъс и на тези играчи на ЦСКА им пожелавам да излизат по същия начин. На терена съм един, а в живота съвсем друг - на мравката път правя, но в играта "подивявам". В спорта трябва да се раздаваш, за да имаш успехи.

ЦСКА преговаря с Уотфорд

ЦСКА преговаря с Уотфорд

За Адалберто Пеняранда

Прякорът ви Кучето затова не е случаен...

- Точно така. Просто винаги исках да побеждавам. След мен се роди още един такъв футболист - Христо Стоичков. И той ми го е казвал, че с него сме имали еднакви цели и възможности. Неслучайно и на него му казваха Кучето в началото. Този прякор е в добрия смисъл на думата, позитивен е.

Кой мач на ЦСКА ще запомните от 2020-а?

- В Европа победата над Рома беше страхотна. Играха добре, спечелиха общо 5 точки и ако бяха се усетили по-рано срещу другите тимове, можеше да се мисли за излизане от групата. Няма непобедими противници.

А кой футболист на "червените" ви направи най-силно впечатление?

- Не искам да давам индивидуални оценки, за да не стават интриги. Да са живи и здрави, нека продължават в този дух с новия наставник. Да повярват на Акрапович и ще има успехи. Той има идеи и знае какво прави.

Амос Юга от ЦСКА е непродаваем

Амос Юга от ЦСКА е непродаваем

Националът на ЦАР остава на "Армията"

Оптимист ли сте за титла на ЦСКА, кое ще е решаващо за спечелването ѝ?

- Оптимист съм. Ясно е, че един измежду ЦСКА и Лудогорец ще бъде шампион. Ако играят с хъс и футболна злоба, могат да успеят. Бих споменал и собственика Гриша Ганчев, който обича футбола и спорта и прави всичко за отбора. Нека продължава все така. Помага не само на ветераните, но и в борбата и други спортове.

А оптимист ли сте за българския футбол? Трябва да се избере нов президент на БФС, нов национален селекционер...

- Футболът в България е бъркотия голяма. Дори няма кой да се кандидатира за президент. Искаме Порточанов да се върне сега на стари години. Защо? Дайте някой млад, перспективен човек, който да влезе и да работи за доброто на треньори и футболисти. Бербатов и Стилян Петров може да нямат опит, но той се добива с работата. Като работиш постоянно 2-3 години, ще свикнеш. Боби Михайлов да не е бил научен? Всеки трябва да се учи от работата.

Напуснал ЦСКА прави фурор в Австралия, обявиха го за най-добрия №9

Напуснал ЦСКА прави фурор в Австралия, обявиха го за най-добрия №9

Томи Юрич вече откри головата си сметка за Аделаида