ЦСКА дава старт на своя сезон в неделя от 21:00 часа срещу Арда на "Армията". А в навечерието на сблъсъка въпросите около червените са повече от отговорите. 31-кратните шампиони влизат в движение в кампанията, с отворена селекция, виртуални титуляри и дебютиращ наставник. Предстои странен донякъде двубой срещу тима от Кърджали, от който едва ли биха могли да се извадят кой знае какви заключения, тъй като е ясно, че например половината единайсеторка на червените ще изглежда по съвсем различен начин след мач, два или три.

Така че за двубоят на ЦСКА срещу тима от източните Родопи ще бъде не само енигматичен, но и доста сложен. Както е известно, клубът от Кърджали също преживя турбулентни времена през втората половина на предишния сезон. Оттегли се генералният инвеститор, имаше неясноти и около собствеността. След няколко треньорски промени, към настоящия момент тимът се ръководи от Александър Тунчев - добре познат млад наставник, който имаше хубави моменти в Локомотив Пловдив. Но тъй като никой не е пророк в собствения си дом, бе принуден да напусне "Лаута". Доста футболисти си тръгнаха от Арда, дойдоха други, но като цяло сините играят сравнително успешно срещу ЦСКА. Всички срещи, които двата тима изиграха, откакто отборът от Кърджали се изкачи в елита, включително и финала за купата преди година, бяха доста напрегнати. С неясни развръзки и драматични епилози.

ЦСКА - Арда 3:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

ЦСКА - Арда 3:0 (Развой на срещата по минути)

Шоу на Маурисио Гарсес

Армейците не постигнаха убедителни резултати в контролите, но те сами по себе си се явяват тренировки без особена стойност. Преди няколко години ЦСКА стигна до много престижни победи в приятелските си срещи. Бяха надиграни реномирани отбори от Румъния, Полша, Чехия, Русия, дори и Интер Милано. Но какво от това? В крайна сметка след това се постигнаха и добри, и не толкова добри резултати, а така бленуваната шампионска титла така и не бе спечелена. През това лято предсезонните мачове на ЦСКА меко казано не бяха успешни, но не е изключено в случая традицията да проработи с обратен знак.

Коментира се и темата защо селекцията на червените не е завършена за старта на сезона. А отговорът е много прост. По правило договорите на футболистите изтичат на 30 юни. Освен това ЦСКА трябваше да плати съответните финансови средства за да бъде вдигнато ембаргото за трансферите. Тоест съвсем нормално е началото на юли да е активният период за привличане на нови играчи, както и за раздяла с някои от тези, които не влизат в сметките на новия наставник. Няма абсолютно нищо фатално, а за заключения трябва да се изчакат поне първите няколко мача от кампанията.

Програмата на армейците не е никак лесна. Започват с коварния тим на Арда, а следва мач и с не по-малко опасния Локомотив София, който бе подсилен кадрово това лято. Предстои и важният сблъсък от Лигата на конференциите в Скопие срещу Македония Гьорче Петров, който се очертава да се проведе в доста сложна обстановка, имайки предвид антибългарската истерия при югозападните съседи.

Но е важно да се отбележи, че оценката за виртуалния образ на ЦСКА важи и за съперниците. Практиката е показала, че двубоите на старта на сезона традиционно се отличават с особена драматургия. Да видим кои от режисьорите и актьорите ще се окажат по-успешни в неделя вечер.