Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов сподели в социалните мрежи своята гледна точка към продължаващия бойкот на така наречените "организирани фенове" на ЦСКА:

"Човешката памет е трансмисията между миналото и настоящето, чрез която мислещите хора преживяват собствения си опит. Ето за това се сетих покрай процесите сред червената общност и наоколо. В рамките на десетина дни, между 18 и 29 август т.г., 31-кратните шампиони привлякоха близо 25 000 "неорганизирани" привърженици - около 17 000 срещу "Базел" на националния стадион и над 6000 на "Армията" срещу "Втория синод". Естествено, много липсваше "червената стена" от Северната трибуна със своята хореография и с мощния си хор, но въпреки това атмосферата бе прекрасна, емоционална, дори трогателна.

Тези две незабравими вечери ме върнаха далеч в миналото, когато нямаше институционализирани агитки, фракции и декларации, а многоликата червена общност функционираше като железен социален организъм. Юмрук, готов да удари по всеки враг и да се сражава на живот и смърт за каузата на свещените четири букви. Машината на времето спря и на по-близка спирка - през март 2017 г., когато същите "неорганизирани", но верни до гроб армейци бяха готови да линчуват "газдовци" и "гьоновци", дошли да ... купуват емблемата и активите на клуба с пари от Делиормана?!

Исторически ден за ЦСКА: "Армейците" отбелязват 74 години от първата си титла

Исторически ден за ЦСКА: "Армейците" отбелязват 74 години от първата си титла

Червените, тогава все още отбор на няколко месеца, побеждават на финала Левски и триумфират с първото си значимо отличие.

Впрочем, именно същите най-верни от верните, в повечето случаи анонимни, които бяха готови да бранят ЦСКА с телата и сърцата си срещу негодниците преди пет години, и онзи ден защитиха своята чест, като заявиха гръмогласно отношението си към ренегатите. По този повод ще кажа, че не споделям "политкоректните" уговорки за легенди, заслуги, компромиси и толерантност. Срещу ЦСКА вече три десетилетия се води война и затова дилемата е ясна: или си от едната, или си от другата страна на фронта. Средно положение няма, "грижата за семейството" не интересува никого, особено когато си спечелил планини от пари с червения екип на терена и край тъчлинията. Ето защо - още веднъж дълбок поклон пред съвестта на червената общност, изригнала с пълна сила в последния понеделник на месец август...

Без всеки може и всеки липсва. Да не пропусна, че и при бойкота на "организираните", а може би е по-точно да се каже - рекета на една активна група, говореща от името на мнозинството, ЦСКА привлече срещу "Базел" публика, колкото "Левски" срещу "Хамрун". И още - срещу гостите от Бистрица на "Армията" в най-неудобния ден за футбол имаше не по-малко хора, отколкото на пловдивското дерби онзи ден...

Наистина, без всеки може, но ЦСКА не може без своя сектор "Г". И Северната трибуна не може без ЦСКА! Не поставям под съмнение любовта и верността на най-горещите ултраси, които си имат своя собствена среда и субкултура, по-различни от манталитета на по-старите поколения, но искам да им кажа, че никой не е по-високо от ЦСКА. И преди, и сега, и завинаги! За да си дадат най-сетне сметка, че техният бойкот е нож в гърба и в сърцето на армейския отбор. Абсурд, който обслужва трети лица, ясно кои. Ако не го разберат и продължават с неадекватното си поведение, няма защо да се сърдят на подозренията за предателство и продажничество. Не искам да го допускам, но някои обстоятелства сериозно ме притесняват. Например - липсата на решителни действия срещу "еничарите" вече толкова години, яловия "протест" срещу централата на БФС в Бояна, мълчанието пред държавните органи, ФИФА и УЕФА за двойния данъчен и лицензионен стандарт спрямо "Герена" и т.н.

Играта вече навлиза в следваща фаза и ЦСКА отново ще води вечната си борба срещу Системата и Статуквото. А тази кауза няма как да успее без огъня, енергията и младостта, бликащи от сектор "Г". И нека "опозицията" да погледне към Англия, където например феновете на глобална институция като "Манчестър Юнайтед" изразяват недоволство от едно или друго решение на собствениците, но даже не помислят, че могат да дезертират от "Олд Трафорд" и така да обслужат "Ливърпул" или "Арсенал"...

И за финал - момчета, нали ви е ясно, че без Гриша Ганчев ЦСКА трудно ще оцелее сред толкова душмани и лешояди в джунглата? За "червените" няма да има нито безкрайна данъчна ваканция, нито служебни лицензи, нито съдийски аванти, нито подаръци от БФС, нито медиен чадър, нито "приятелски мачове". Няма да има и торби с пари от сивия сектор, представяни за наивниците като "волни пожертвования", виртуални билети и християнски дарения. Ето защо, опичайте си акъла и без излишни приказки се завръщайте на своя боен пост. Докато не е станало твърде късно..."

ГЕОРГИ АТАНАСОВ