Филип Филипов все още прави първите си стъпки като изпълнителен директор на ЦСКА. Той се съгласи да говори пред "Тема Спорт", като сподели първите си впечатления, най-неотложните задачи, каква е комуникацията между него, собствениците и спортно-техническото ръководство. Бившият капитан на армейците описа и разкри своите бъдещи цели и планове.

Г-н Филипов, сигурно е по-лесно да се говори след като ЦСКА, макар и трудно, но успя да се справи с Лиепая и продължи в следващия кръг на квалификациите в Лигата на конференциите?

- Така е. Доволни сме, че футболистите проявиха характер и излязоха като крайни победители. Разбира се, щеше да е много по-добре това да се бе случило след страхотна игра, но в крайна сметка е важен крайният резултат. Успехът бе нужен както за играчите, така и за новия треньорски щаб, шефовете и всички, които обичат ЦСКА. След мача се усети как напрежението сякаш падна от плещите на момчетата. Те бяха работили само два дни със Стойчо Младенов, а сега си осигуриха малко повече спокойствие и време.

Каква е комуникацията между вас и Стойчо Младенов?

- Стойчо ми е бил треньор. Уважаваме се много. Чуваме се всеки ден и държим постоянна връзка. Нашите задачи в клуба са различни, но целта ни е една. И работим заедно в името на тази цел.

Как ще се процедира при евентуален входящ трансфер? Стойчо Младенов харесва футболист и говори директно със собственика или и вие имате думата?

- Не. Селекцията е изцяло право и отговорност на старши треньора. Аз нямам роля в трансферите. Детайлите и процедурата е уточнена между Стойчо Младенов и собственика.

Какви са най-неотложните въпроси и проблеми, които трябва да решите в качеството на изпълнителен директор?

- Във всеки един клуб винаги има какво да се подобрява. Предстои ни много работа, която ще бъде свързана най-вече с организацията, подобряване на условията за първия отбор и школата, провеждането на мачовете. Реално това отнема цялото ми ежедневие, но аз не го приемам толкова като работа, а за мен е удоволствие. Ние сме голям клуб и всичко трябва да е на най-високо ниво.

Какви задачи ви бяха поставени от ръководството и с кого преговаряхте?

- Обади ми се г-н Гриша Ганчев. С него разговорът бе кратък. При положение, че става въпрос за ЦСКА, нямаше какво толкова да уточняваме, а си стиснахме ръцете. Занапред комуникацията ще бъде повече с Дани Ганчев, който движи оперативните неща. Конкретни цели не са ми поставяни, но на "Армията" целта е ясна и е непреходна - винаги да сме на върха във всяко едно отношение.

Един от най-сериозните проблеми, който предизвиква гнева на феновете, е маркетингът. Какво се прави в тази насока? Ще дам примери - проблеми с новите екипи, няма кампания за абонаментни карти...

- Запознат съм с голяма част от проблемите, но аз встъпих в длъжност от едва два-три дни. Вече казах, че ни предстои много работа и ще подобряваме всеки един аспект. Трябва да го направим заедно - собственици, ние служителите, фенове... Както каза Стойчо Младенов, трябва да сме като юмрук. Това, към което ще се стремя, е и комуникация с привържениците. Това е един от основните компоненти, които ще се стремим да възобновим и да наложим като начин на работа, за да не се стига до излишно напрежение.

Проведохте ли среща с феновете?

- Все още не, но това е не защото нямам желание, а нямах време. Със сигурност в следващите дни ще инициирам среща с привържениците. Искам да има комуникация. Ще се радвам да чуя това, което искат те, да обсъдим заедно идеи за бъдещо развитие на клуба в някои направления.

Кой ще поеме Академията на ЦСКА?

- На този етап аз ще бъда най-близо до школата. Целта ми е да организираме максимално добре дейността, за да създадем най-добрите условия за работа на треньорите и младите играчи. Всички ще подчиним усилията си в това съвсем скоро да виждаме все повече юноши на ЦСКА в първия отбор. Те са именно играчите, които могат най-добре да предадат армейския дух на терена. Показаха го Вальо Антов и Иван Турицов в Латвия. Двамата имаха проблеми, но превъзмогнаха болката, стиснаха зъби и играха в името на ЦСКА.

Ще има ли ЦСКА скаутско звено?

- Личното ми мнение е, че трябва да има, но това е изцяло от компетенцията на Стойчо Младенов. Той е човекът, който ще реши как точно да е организирана и структурирана спортно-техническата дейност в клуба.

Говори ли се в клуба за нов стадион, като че ли тази тема остана на заден план през последните месеци?

- Няма човек, който да обича ЦСКА и да не иска да имаме нов стадион. Явно процедурата е тромава, а и знаете каква е политическата обстановка в момента. Всичко на този етап е в ръцете на държавата и явно ще трябва да изчакаме да се назначи редовно правителство.

Ще има ли допълнителни бонуси за футболистите при отстраняване на Осиек?

- Най-големият бонус за играчите ще е самото отстраняване на този съперник и преминаването в следващата фаза. От това по-голям бонус няма. Знаете на какво ниво е хърватският футбол...

Многото контузени са сериозен проблем. Какви мерки ще се вземат?

- Физиотерапевтите и лекарите правят всичко по силите си. Кирил Динчев също работи непрекъснато. Надяваме се възможно най-скоро лазаретът да се изпразни. Хубавото е, че два мача от шампионата - с Арда и Лудогорец, ще бъдат отложени, за да има малко повече време да се поработи с футболистите.

Сигурно ли е, че мачът с Лудогорец, който по програма е идната седмица, ще бъде отложен?

- Да. Според мен няма съмнение в това, но се чака просто да се официализира от съответната комисия. Проблемът е, че ние играем в четвъртък, а те във вторник и както и да се гледа, единият отбор трябва да има 2 мача в рамките на 48 часа, което е невъзможно. Именно поради тази причина двубоят ще бъде преместен, но на този етап нямам никаква идея за кога. Вероятно ще се изчака с обявяването на нова дата, така както и за срещата с Арда.

Стойчо иска нападател, ЦСКА дава Живков под наем?

Стойчо иска нападател, ЦСКА дава Живков под наем?

Вижте подробности