Бившият капитан на ЦСКА Филип Филипов е винаги интересен събеседник, когато става въпрос за армейците. Потърсихме го да сподели мнението си за изминалия сезон, предстоящата кампания и случващото се в момента в Борисовата градина. Ето какво сподели той специално за "Тема Спорт".

Г-н Филипов, времето между двата футболни сезона е период за равносметки, оценки и определяне на бъдещи цели. Каква е вашата оценка за изминалата кампания на ЦСКА?

- Позитивнa е дотолкова, че бе спечелена Купата на България. Трофеят винаги е повод за радост, гордост и самочувствие. Лично в мен, а вярвам и за всеки, който по някакъв начин е свързан с ЦСКА и носи този отбор в сърцето си, имаше горчивина от непостоянството, което демонстрира отборът. Изживяхме прекрасни емоции с победите над Лудогорец и Арда във финала за купата, но е недопустимо за тим с претенции, какъвто е нашият, да регистрира загуби като тези от Царско село и отбора от Требич, както го наричам аз, който използва четирите свещени букви. През сезона имаше още няколко колебания и спадове в играта и резултати, които трябва да се превъзмогнат. Те леко помрачиха радостта и от успехите в Лига Европа.

Вярвате ли, че е възможно това да се случи под ръководството на Любослав Пенев?

- Абсолютно. Промяната при Любо се видя, макар че именно при него бяха допуснати две от споменатите загуби. Той обаче промени визията в положителна посока. В отделни моменти и мачове се виждаше много повече агресия, играта бе много по-подчинена на атаката, което специално на мен ми допада повече. Дано Пенев получи необходимото време и картбланш да завърши започнатото.

А как виждате вие този завършек?

- Със спечелването на шампионската титла, разбира се. От последните 2 мача срещу Лудогорец се видя, че те вече с нищо не превъзхождат ЦСКА. Напротив. Смятам, че тепърва в Разград ще бележат отстъпление. Аз не съм убеден, че и треньорът им притежава необходимия потенциал, за да им вдигне нивото. Те ще вървят надолу и това е шансът на армейците да натиснат педала и да ги свалят от върха.

Първият сблъсък между двата отбора е съвсем близо - мачът за Суперкупата...

- Според мен ЦСКА ще спечели този трофей, което е важно най-вече за самочувствието, защото знаем, че тази купа като цяло няма голяма стойност.

По същото време започва и еврокампанията за ЦСКА. Какво ще кажете за съперниците?

- Тези отбори - Струга и Лиепая, не ми говорят много, но е важно да се подходи максимално концентрирано, защото всяко отпускане в Европа, и в два мача на директна елиминация, може да е фатално. Никой на "Армията" не трябва да си помисля, че съперниците ще дойдат и ще се бият сами, само защото ЦСКА е по-голямо име. Любо Пенев много добре знае това и съм убеден, че ще го предаде на футболистите.

А смятате ли, че дори е допустимо да се неглижира в началото първенството, където, както се казва, "нивата е дълга", за да се хвърлят всички усилия за влизане в групите на Лигата на конференциите?

- Не, не. За мен това са различни неща. Това са два фронта, които са от голямо значение за ЦСКА и трябва да се играе на максимума във всеки мач. Няма как да се избират мачове. А и според мен не е възможно в един мач да "скатаваш", а в другия да дадеш максимума. Едно отпускане води до излизане от форма, така че не го приемам. Смятам, че ЦСКА ще разполага с необходимия ресурс, особено и след идването на новите попълнения, за да играе на най-високо ниво във всеки двубой.

Споменахте селекцията, какво смятате за новите попълнения?

- Интересно ми е да ги видя в игра. Харесват ми визитките им. Особено ме впечатлява Хамза Чатакович, който е бил водещ играч на Тренчин. Записал е почти всички мачове в последните 3-4 години, вкарва, асистира... Дано бързо се аклиматизира.

Къде ЦСКА има нужда от подсилване?

- Смятам, че отборът има нужда от нови и силни играчи в центъра на защитата и в дефанзивната част на халфовата линия. Матей и Кох оформиха много добър тандем, има синхрон и сплав, но имат нужда от конкуренция. Така е и в случая с Амос Юга, който е единственият типичен дефанзивен полузащитник. Ако се контузи или бъде наказан, започват проблемите.

Появяват се епизодични информации за трансфер на Кайседо и Мазику...

- Не смятам, че продажбата на Кайседо ще е голям проблем. На този пост има Чарлс, Ахмедов се върна, а и Чатакович може да играе като централен нападател. Не така стоят нещата с Мазику, който е най-добрият на поста си в България. Той придава класа и според мен е незаменим на този етап на левия бек за ЦСКА.

Как приехте новината за новия генерален спонсор? И вярвате ли, че с всичките приходи, които започна да генерира клубът, е наближило времето той да започне да се самоиздържа?

- ЦСКА е клуб, който има потенциал да започне да се издържа, защото това е най-голямата българска спортна марка. Лудогорец е 10 пъти поред шампион, играха в групите на Шампионска лига, на Лига Европа и имат съвсем малко изходящи трансфери. Много рядко чужди клубове купуват от тях. А виждате, че ЦСКА не спира да продава футболисти, и то за добри пари. Разбира се, в България е много трудно даден клуб да се самоиздържа, защото маркетингът ни изостава. Издръжката на армейците е голяма, защото това е голям клуб с високи цели и амбиции, които и определят разходите. На собствениците със сигурност не им е лесно, но виждаме, че се прави необходимото. Хубаво е, когато има такава допълнителна финансова подкрепа, чрез трансфери и евроучастия, защото виждаме какво се случва на "Герена", където само чакат някой нещо да им даде.

За финал ще ви попитам за Валентин Антов и сагата около трансфера му...

- Нямам информация от кухнята, а се информирам от медиите. Моето мнение е, че Вальо рано или късно ще бъде в голям отбор, но за него сега най-важно е да играе. Дали в чужбина, дали в ЦСКА, но той има нужда от мачове. Това ще е добре не само за него, но и за националния отбор, където видяхме, че е най-силният ни футболист. Антов просто трябва да се въоръжи с търпение и да мисли само за представянето си на терена. Той е силен характер и ще успее.

Бразилецът Ронивалдо ще бъде сериозен тест за отбраната на ЦСКА

Бразилецът Ронивалдо ще бъде сериозен тест за отбраната на ЦСКА

Той е звездата на Вакер