Старши треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро заяви, че се цели в титлата в Първа лига.

В интервю за БНТ той беше категоричен, че столичният тим винаги се цели в отличието, без значение от позицията в таблицата.

Какво е по-различното от първия път, когато бяхте треньор ЦСКА?

- Основното по-различно съм аз. Някои неща в клуба са различни и повечето са към по-добро. Сега съм с пет години по-опитен. Тук е моето любимо място за работа и съм щастлив, че се завърнах.

В новия шампионат отборът започна катастрофално. Имате ли обяснение защо?

- Имам и трябва да имам обяснение. Това обаче не касае само моята работа, а и на хора преди мен, професионалисти. Не е коректно да ги коментирам и да раздавам правосъдие. Нашата работа е пряко видима от всички и не е нещо, което да правиш от днес за утре. Ясно е, че някои проблеми имат по-задна дата.

Имаше доста критики, когато поехте отбора. Чувствахте ли се неразбран?

- Не се интересувам кой какво мисли. Работата ни е трудна, аз работя това от 25 години. Стигнал съм ниво, в което не се интересувам какво казват хората. Ако допуснеш да ти влияе какво казва някой в таксито или на улицата, ще ти е трудно да продължиш.

Снимка 637838

Източник: startphoto.bg

Откъде усетихте в онези моменти най-голямата подкрепа?

- От моя треньорски екип, от хората в отбора и от играчите. Само ние знаем какво наистина се случва на Панчарево. Винаги вярвах, че ще се изправим и ще се върнем на победния път. Ситуацията в първите ми няколко седмици беше възприемана по два различни начина - как изглежда отвътре и как изглеждаше отвън.

Как се печели доверие? От феновете, от собствениците...

- 95% с резултати. 

Феновете не знаят много за вас. Защо ви определят по външен вид, по държание, по нещата, които казвате?

- Както казах, не се вълнувам от нещата, които се говорят за мен в личен план, за неща, които не са свързани със случващото се на терена.

Имате ли самочувствието, че сте добър треньор?

- 100%!

Какъв стил играе отборът сега и доближава ли се до това, което искате да виждате?

- Да. Да кажем - доминация без топка.

Снимка 637839

Източник: startphoto.bg

Какво смятате, че постигнахте до този момент?

- Повтаряемост на спринтовия капацитет на играчите. Това, което феновете искат да виждат. Интензивност на терена и отлична подготовка. А също и много по-голяма активност от всеки един. Много е важно да знаеш кое е твоето най-високо ниво. Феновете да разпознават кой играч на коя позиция играе, а не всяка седмица да се чудят.

Как бихте описали отношенията си с играчите? Напоследък виждаме, че се публикуват интересни видеа от съблекалнята.

- Това е една специална част от моята работа. Мисля как да постигнем баланс. Двустранното отношение и уважение е най-важното, но когато имаш хора от различни националности е трудно. Не е едно и също с всеки играч. Някои са по-затворени или особени, някои може в живота да са ми приятели, други да ми бъдат деца и отношенията с всички са различни. Всичко обаче е базирано на уважение.

Как работите с ръководството на клуба?

- Много добре. Много от хората са си същите. Има някои нови лица, но тези които познавам са прекрасни хора. С Филипов все повече подобряваме комуникацията си. Орманджиев е много готин и го харесвам. Даже ни носи баклава на тренировка. Данаил Ганчев е израснал много и е със значително по-важна роля отпреди. Сега той е на практика главният човек. Имам много повече контакти с него. 

Собствениците често са обвинявани, че не дават свобода на треньорите да работят. Вие имате ли свобода да работите сега?

- Същото чувах и преди 5 години. Аз имам абсолютно 100% свобода да взимам всички решения, които за задължение на треньора, както е във всеки клуб в Европа. В България има някакво неразбиране в концепцията за работа на треньорите. Нещо се обърква, когато става въпрос за подписване или продажба на играч. Това не е работа на треньора, това не е моя работа! Аз съм въвлечен в това, но в съвсем друга посока. Никъде по света това не се върши от треньора самостоятелно. Четейки между редовете, разбирам че това е нещото, което феновете тук очакват, но е определно грешно. В Германия например над треньора има петима-шестима души, които вземат тези решения.

Има обвинения, че българските играчи в ЦСКА са крайно малко. Какво е вашето обяснение?

- Няма достатъчно добри българи, които да отговорят на поставените цели. Това е проблем не само на ЦСКА, това е национален въпрос и аз нямам отговор, макар и да имам своите идеи по темата. Но това е дълга тема.

Какво мислите за оправданията, ако не постигнеш целта?

- Не мисля, че ще се наложи да го правим. Тук не се обсъжда подобно нещо.

Смятате ли, че съдийството в България помага на определени отбори?

- Това не е моя работа. Концентриран съм изцяло в работата си на терена и затова живея в хотел сам. Ограничил съм контактите си до минимум, за да се фокусирам върху работата си и да блокирам всичко странично. Едно от тези неща е и съдийството. Нещата върху които нямам власт и не зависят от мен, не ме вълнуват.

На какъв вид музика бихте определил играта на ЦСКА?

- Бих искал да е хеви метъл футбол, но това не е моя мисъл, а на Юрген Клоп. Искам стила на Борусия (Дортмунд).

Снимка 637836

Източник: startphoto.bg

Защо треньорите на Левски и ЦСКА не дават интервюта преди мачовете? 

- Това си е решение на клубовете. Аз мразя скучни въпроси. Като например защо съм си сменил името - от 500 интервюта, в 499 ме питате това. Не обичам клишетата във футбола. 

След Вечното дерби казахте, че тук всичко е на живот и смърт, какво имахте предвид?

- Това е въпрос на културно възприятие, на медийни разбирания и не е по-различно от другите държави. Чувството обаче е, че когато загубиш дербито на София, отрицателното е много повече, отколкото ако победиш, а това не е добре. Трябва да е по различен начин. Когато победиш или загубиш, напрежението в дните след дербито е прекалено нагнетено. Негативното към загубилия отбор е ненужно според мен. Правят се толкова много материали за загубилия, вместо за победителя и това е натоварващо. Грешно и това е една от причините, които се отразяват на футболното качество на самия мач.

Битката за титлата. Всичко я очакват, всички я искат. Вие имате ли смелост да заявите тази позиция?

- Нямам никакво притеснение да го кажа и това не е нещо ново. Искаме титлата и това е голямата цел. Това е и моята мечта. Това винаги е голямата цел за ЦСКА и ще дадем всичко, за да я постигнем.

Кой е най-големият футболен аргумент на ЦСКА, за да заяви, че ще стане шампион?

- Задружността ни и огромното ни желание са сред аргументите да станем шампиони. Ние наистина желаем това, чак до болка. Мисля, че имаме добри шансове.

Снимка 637835

Източник: startphoto.bg