Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за "Тема: Спорт". Стратега направи коментар по отношение на това, че не беше в Кърджали, където се проведе шоу-мач между част от националите ни от САЩ 94 и Турция. Организаторите твърдяха, че са поканили Пенев, а той контрира, че това не се е случило.

Димитър Пенев: Никой не ме е канил на звездния мач в Кърджали

Стратега: Никой не ме е канил на звездния мач в Кърджали

"Можеше поне да пратя масажиста да ме замести"

Г-н Пенев, защо не бяхте в Кърджали?

- Да кажем, че не бях поканен. Тази тема сега не искам да я коментирам обстойно. Имам какво да кажа по въпроса, но по-добре да не разлайваме кучетата. Чудя се все пак защо някои хора не бяха поканени. Например Любо Пенев. Или пък моят помощник Краси Борисов или масажистът ни -доцент Христо Запрянов. Както и да е. Прочетох също, че съм пил кафе на "Армията". Вярно е, че бях на стадиона, в добро настроение, но не пихме кафе. Бяхме с бате Сашо Манов, който скоро навършва 91. Уважихме се. Върнахме лентата със спомените. 50-годишни истории си разказвахме.

Какви са очакванията ви за двубоя с Берое?

- Труден мач е, но ЦСКА леко се изправя напоследък. Мисля, че играем по-добре. С всеки изминал двубой се представяме по-силно. Постепенно се получават нещата. Трябва търпение - от страна и на феновете и на ръководството. Нека да бъдем заедно зад отбора, а не да се делим на групички. Едните поддържат, а другите критикуват. Не е хубаво. Иначе ще е интересен мач. Берое не бива да ги отписваме. Имат солиден отбор, играят заедно от доста време и това им е предимство. Но е ясно, че ЦСКА трябва задължително да бие. Другите водещи отбори имат по-леки мачове в този кръг. А ако ние сгрешим, разликата вече ще стане огромна. Не бива да го допускаме. Ситуацията е такава, че от ЦСКА се очаква хем да подобрява играта, хем да преследва точките. Най-важното в момента е да трупаме актив. Трябва да сме подготвени за изпитите. А не да сме като повечето кандидат-студенти - не са учили нищо, обаче ги приемат...

Учредяването на дружество за "Армията" беше отложено

Учредяването на дружество за "Армията" беше отложено

Забавянето ще бъде около седмица

Виждате ли футболисти, които се отличават в последно време?

- В защита сме по-стабилни, успяваме да затворим подстъпите. Coy като че ли започна да се пробужда, в средата на терена също стоим добре. Виждаме, че имаме и нов вратар под рамката (Бусато), който засега е стабилен. Дано продължава така. Както казах - имаме подобрение с всеки изминал мач, но е необходимо да го задържим в по-дълъг период от време. ЦСКА се нуждае от серия победи, за да натрупа актив и да измие лошите резултати в началото на сезона. Може да се каже, че сме на правилния път, но сега не бива да се отклоняваме и да стъпваме накриво. Напред и нагоре, нали така се казваше (смее се).

Какви са ви впечатленията от конкурентите Лудогорец и Левски?

- Те си вървят добре. Разград виждаме, че се стабилизираха. Левски се събудиха, тях в никакъв случай не бива да ги забравяме и отписваме. Затова сме задължени сега да бием Берое, защото може много да изостанем. Виждаме, че конкурентите грешат по-рядко. Иначе сега се забавлявам с историята на Левски. Решиха, че са създадени през 1911-а. Някой фен ровил из архивите и го измислил... Това не знам как да го разбирам. Все едно да кажат: "Бяхме такива, а сега сме по-такива" (смее се). Шегувам се, разбира се, да не ми се сърдят "сините".

Важното, което не чухте за историята на Левски

Важното, което не чухте за историята на Левски

Не е годината на основаване...

А как ще коментирате представянето на националния отбор в последно време?

- Ицо Стоичков си го каза много точно с две-три думи. Ние национален отбор все едно, че нямаме. Тоест имаме, но ние говорим само за миналото му. А настоящето... Трябва да си изправим вътрешните прави, а не да се кривим. После ходим да се оправдаваме с клубовете, че имали много чужденци. Но те какво са виновни? Имат си цели, преследват ги. Трябва да създаваме играчи за националния отбор с работа, а не да си търсим оправдания.