Винаги е приятно да правиш интервю с Димитър Пенев. Легендата на българския футбол и ЦСКА е желан събеседник от всички. Почетният президент на "армейците" се съгласи да говори за читателите на ТОПСПОРТ. Със Стратега се виждаме тази сутрин, в кафето на стадион "Българска армия". Точен е, идва в уречения час. Оставя вестника на масата, повдига очилата, отпива глътка от горещия ментов чай и е готов да говори за отбора на сърцето му - ЦСКА. Ето какво каза треньор №1 на България за XX век:

Г-н Пенев, ЦСКА има нов директор - Алън Пардю. Голяма фигура във футбола в Англия, бил е треньор на много отбори там. Споделяте ли всеобщото мнение, че е истинско попадение за клуба да има такъв човек на "Армията"?

- Първо да го поздравим. Че се съгласи да дойде. Благодарим и на нашия президент Ганчев. Той има големи контакти навсякъде, не от вчера или днес. Знаете, също е бил спортист. Следи всички действия и във футбола, и в борбата, и в бокса. Това е добре. Но в този етап, всички сме на пръсти заради тази епидемия, която върлува в целия свят. Вие журналистите публикувате страните. Какво да пожелаем на Пардю? Трудна е треньорската професия. Също и директорската - те са едно цяло. Треньорите винаги са в движение. Дали ще бъде успешно, дали неуспешно. Сега той вече е директор, след като дълго време е бил треньор. Преди това е бил и успешен футболист. Треньорската професия е доста сложна. Всеки си избира професията. Дали ще продължи треньорът в друга, той си избира. Всеки знае пътеката, по която върви. Важното е състезателите да слушат треньорите си, помощниците и шефовете. Всеки сам изгражда себе си. Фенове и журналисти винаги имат мнение. Те също определят работата на футболиста, треньора и директора. Той е известен треньор в Англия. Име е. Успех за ЦСКА е, а и за ръководството, че този човек сега е при нас. Поздравления към Пардю, че се е съгласил.

Това е и голяма реклама за ЦСКА. Вчера водещи медии в Англия и Италия писаха, че Пардю идва в най-успелия български клуб.

- Не е учудващо това. ЦСКА се е срещал през годините с Ливърпул, с Нотингам, с Блекбърн, Фулъм... Не само в официални първенства, но и в други турнири, в контроли. ЦСКА е известен навсякъде от десетки години, още от първото поколение. В цяла Европа ни знаят. И коментарите от ваша страна винаги са били на предна позиция. Аз съм минал тези пътеки, по които е минал и Алън Пардю. И аз съм работил в различни държави, знаете - Саудитска, Кувейт, Китай... Пожелавам му да има сили да помогне на нашия известен в цял свят клуб.

Ще работи ли добре с Бруно Акрапович? И двамата са силни характери.

- Характерите задължително се изравняват, когато си в голям клуб. Трябва да се подобряват качествата на футболистите, да се подобряват успехите. Ръководство, треньор, помощник, футболисти, масажисти, домакини - всички трябва да се разбират и да са едно цяло, за да има успехи. Трябва да има обръщение, за да има и съгласие. Трябва да се говори, да има диалог. Пардю е последен за момента, който пристига в нашия клуб. Ясно е, че има съгласие от всички, за да е тук. Най-вече е преценил президентът - точно и правилно.

Новият автобус на ЦСКА пристигна. Остава само стадионът да бъде реновиран.

- Автобусът не ме изненадва. Ние сме се возили в един от първите автобуси на отбори в България. Тогава публикуваха, че е подарък от Интер. Напротив - автобусът беше преди мача с тях. Не ме учудват тези неща, които се случват при нас в последните години. Виждате колко хубави неща стават. За стадиона има малко забавяне. Много преговори се водят. И в пресата се появи - някакви такси, средства се внасяха... Минават месеци, година. Още не виждаме подобрения стадион, но ще стане и това.

Беше отложено дербито с Левски, сега има вариант да спрат спорта поне до Нова година.

- Има и такива моменти. Тази продължителна епидемия започва да стряска и самите спортисти. В близките дни може би ще има по-пълна яснота. Дано има повече "да", отколкото "не". Дано се провежда спорт. Спортистите, когато се затворят, после трябва много време да се върнат в подготовката и да са добре за мачове. Самите те се отегчават, няма после апетит за добри тренировки. Нарушава се желанието и отношението. Епидемии, контузии, криза - по-трудно се решават въпросите. Всичко може да направиш в тренировките - да ги обърнеш, нови упражнения. Но важното е какво става в мачовете. Тогава се вижда на какво ниво сме. Сега сме на ниво между 40 и 60 процента. Ще се играе ли, няма ли? Никой не знае... Влияе това, на всички състезатели, не само във футбола. Чисто и искрено, специалистите и началствата да решават какво ще се прави. Но трябва да има спорт. Без спорт и самочувствието на нацията пада.

Ще успее ли ЦСКА да си върне на Йънг Бойс за загубата с 0:3? Изкуствената трева изигра ли някаква роля за поражението?

- Тревата не пречи. Грешките бяха големи и за кратко време. Имаше моменти - ние нападаме и не вкарваме. Те правят контра и ни реализират. Всичко зависи от тези, които са вътре, на терена. Те играят тази игра. Треньорът е вън - вика, подсказва... Но вътре трябва да има ядро, което да разпределя и да изпълнява задачите. Понякога индивидуално някои футболисти и спортисти сами си решават, че ще стане по-добре така, както те си решат, а не както е казал треньорът. Тогава се получават най-много грешки. И грешката ти се прехвърля на целия отбор и колектив.

Вальо Антов направи грешки, но е само на 20 години. Вие ще кажете, сигурно на тази възраст Христо Стоичков, Любо Пенев и Емо Костадинов също са правили грешки.

- Много! Трябва да има и търпение. Преценката да бъде точна. Те имат качества и ще растат като големи спортисти. Да няма спънки. Доста често и ролята на феновете е голяма. Прибързват с упреци в дадени моменти. Ама сега го защитиха Вальо. Защо не изчистил, защо не вкарал... Някои се поддават на тези коментари. Това е до характер на даден футболист и до умение да гледаш напред.

Може ли този отбор на ЦСКА да се пребори за титлата?

- Да не връщаме много години назад, но тази цел и задача към футболистите в ЦСКА винаги седи като номер 1. Пак са същите наставления и изисквания. Нека водещите ни футболисти бъдат обединени, да са едно ядро. Да подават ръка и на по-младите. Никой не е казал, че ще играят до 50 и 100 години тези от старото поколение. Всичко е до време. Сам трябва да преценяваш своята кариера. Трябва да е на плюс и да е добре за клуба.

Приключиха ли споровете с един новак в елита кой е ЦСКА?

- Не трябва да въртим колелото назад. И тези играят, и ние играем. Важното е, когато играем с тях, с 1948, да покажем, че ние сме истинският клуб. Да ги помачкаме малко. В самата игра, мачкане на терена, не да се боксираме. Тогава ще се увеличи процентът и значението кой е първият отбор, коя е сестрата и кой е племенникът ни.

Развиват ли се добре нещата в ЦСКА при Гриша Ганчев? Като цяло, за тези почти 5 пълни години, откакто пое клуба...

- От негова страна, той не е от вчера или от днес, дълго се познаваме, той дава всичко за спорта. И душата си дава! Всичко може да направи по отношение на положителните неща. Човек, който обича спорта, не само футбола. Как намира сили да поддържа това темпо, не знам. Постоянно има яснота и проверки в дейността на останалите, които са в клуба. Добър ръководител!

Да поговорим малко и за националния отбор. Както казахте Вие преди време - "винаги ще има дъно". Ама май доста години вече го копаем.

- Трудно е. И на ръководство, и на треньори. Мина едно година, разпуснати са някои хора. Такива, които са допринесли за развитието на нашия и европейския футбол. Има проблеми за треньора, който и да е той. А после се предават и на самите изпълнители. Не вървим към гладкото. А към старите приказки - играем си на прескочи магаре. Трябва да има пълна яснота. Може и да има. Вие я споделяте, аз я споделям. Под 50% сме - и подбор, и отношение. Може да се дава авансово на някои. Трудно е и там с тази епидемия. Спира се първенство, подновява се, взимат се нови състезатели. Въртим топката, но не знам на кой ъгъл да я стопираме. На кой кант да я ударим, за да я отприщим и да има хубави игри. Но, и без публика - може да си изиграе някой друг мач, но без публика, това не става. Сега феновете по стадионите са 12 бройки, 20 бройки, 50 бройки... Много влияе на самите състезатели долу. Те не могат да си видят роднините и комшиите даже по трибуните. Чакат ги да се приберат вкъщи и да се чуят по телефоните. Ама не могат да смогнат по телефона да дадат информация на всеки един как са играли в мача.

ЦСКА потвърди новината на ТОПСПОРТ: Добре дошъл в "армейските" редици, мистър Пардю!

ЦСКА потвърди новината на ТОПСПОРТ: Добре дошъл в "армейските" редици, мистър Пардю!

Вече започна работа