Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев коментира пред "Тема спорт" в типичния си стил предстоящото дерби срещу Левски. Сблъсъкът е в неделя от 17:45 часа на Националния стадион "Васил Левски". 

Г-н Пенев, какви са очакванията ви за развоя на вечното дерби? Като че ли Левски влиза с едни гърди напред, предвид разликата в точките?

- Дайте да не се бъркаме - точки са, не са гърди. И двата отбора вече доста години се клатушкат и не са ставали шампиони. Въпреки това интерес към дербито не липсва. Играчите много добре знаят, че са задължени да спечелят този мач. Пък и по договорите си имат точки, които, ако са ги забравили, трябва да ги прегледат пак и да си ги изпълняват. Всеки футболист в ЦСКА и Левски трябва да прави така, че отборът му да е на плюс. А в последните години са все на минус. Не можем да превключим на предна скорост и да си заемем обичайните позиции. Особено при ЦСКА победата сега е задължителна. Ние грешките вече си ги направихме - равенствата с Дунав и Етър, загубата от Черно море... Задължението за победа не е в специалистите, не е в почетните президенти, не е в Чичко-Паричко, а в тези на терена, които трябва да си наместят главите и глезените и да спечелят. В дербито играеш за името на клуба, за себе си и за публиката, така че отговорността е тройна. Мисля, че и на двата отбора няма да им липсва желание.

Нуно Томаш се завръща сред титулярите на ЦСКА

Нуно Томаш се завръща сред титулярите на ЦСКА

"Червените" не са допускали гол в 5 мача срещу Левски и Лудогорец с португалеца в състава

Смятате ли, че Левски има предимство като настроение, предвид че в последния кръг ЦСКА стъпи накриво при гостуването си на Дунав, а "сините" победиха Локомотив (Пловдив)?

- Официално по точки Левски има предимство, но като качество на играта - не е много сигурно. Двата отбора не са се срещали от няколко месеца, а от последното дерби доста неща се промениха. И двата състава са обновени. 

Каква прогноза ще дадете за дербито?

- Едва ли ще видим дъжд от голове. Ще е интересно. Може да има и изненади по съставите. Не е казано, че всички титуляри са абонирани за мястото си. На нас този мач ни е крайно необходим, защото сме на четири точки от първото място. Може да сме в ранен етап от сезона, но това не е малко изоставане. Дербито се помни дълго. Ще даде хубав импулс за победителя, ако има такъв. Пък дори и сърдитите фенове ще се усмихнат на един успех. В последно време в дербитата виждаме малко голове и не мисля, че сега ще е по-различно. Един рикошет може да реши мачовете.

Последният нов в ЦСКА се готви по индивидуална програма

Последният нов в ЦСКА се готви по индивидуална програма

Томи Юрич не е в добро кондиционно състояние

А кой играч е способен да реши двубоя?

- Евандро се изявява в последно време добре, но пък вероятно ще има персонално покритие. В Левски със сигурност са му обърнали внимание и едва ли ще го оставят да прави каквото си иска. От друга страна, трябва да имаш и дубльори, не можеш да разчиташ само на един състезател. От Левски Костов сигурно няма да играе, но ще изкарат друг нападател. Ще видим какво ще стане. Стига да играеш точно и дисциплинирано, ще имаш предимство. А добрите футболисти притежават вътрешно усещане какво да правят в тези мачове. Желая пълен успех на ЦСКА. Нека да са единни на терена и поне малко да ни върнат към хубавите времена на Любо, на Ицо u другите големи.