Футболът не е само мачове, голове, титли и купи. Със сигурност не е и само скандали. Футболът е социален феномен. Любов, страст и начин на живот. В това се убедих за пореден път, но и най-категорично вчера. Когато отидох на стадион "Българска армия" за мача ЦСКА - Арда. 

Снимка 580599

Източник: CSKA.bg

Потопих се в тази красива магия още с първите ми стъпки от бариерата на централния вход към огромната топка до музея на спортната слава на "червените". С всичките проблеми в края на миналия сезон, ЦСКА наистина е поел по нов път, европейски. Никога преди мач на "Армията" не е било толкова европейско и хубаво. Всеки присъствал ще го признае с ръка на сърцето. И ръководството на 31-кратния шампион заслужава добри думи. 

Снимка 580597

Източник: CSKA.bg

"Армейският" следобед се състоя и беше организиран по армейски - всичко беше изпипано по конец. Още до входа имаше специален бус с бургери и друга храна, а до него будка с кафе, сладкиши и напитки. Най-красивата гледка път беше усмивките на децата. А те бяха много. Рисунки, игри, специален детски кът с аниматори на трибуните. Истински празник! Такъв беше и за родителите на дечицата, които се снимаха с Георги Йомов и Мено Кох, взеха автографи, посетиха музея за още снимки и безупречна информация от Чичо Граф, поиграха на джага и се видяха с добри приятели. Заредиха се положително за черешката на тортата - ЦСКА срещу Арда в първи мач на любимия им отбор за сезона. 

Снимка 580595

Източник: CSKA.bg

"Армейците" стартираха мощно и победиха с 3:0. Няма да правя анализ на мача, защото не той е основна тема на този текст. А това, че с оглед всичко на стадиона стана кристално ясно колко много хората обичат ЦСКА, но и ЦСКА тях. 

Снимка 580600

Източник: CSKA.bg

Имаше доста публика в секторите "А" и "В". Липсваха организираните фенове, които са решили да бойкотират и да не ходят на мачове. Но атмосфера не липсваше. Свалям шапка на 40-50 момчета и момичета в сектор "В", които бързо сформираха агитка. Пяха и се забавляваха през целия двубой, даваха тон на "червените" сърца от "А". 

Снимка 580598

Източник: CSKA.bg

А в ложата с усмивка на лице дойде и мястото си зае огромният, неповторим и вечен магьосник с топка в крака, както го наричат тези, които са го гледали на терена - легендата с главно "Л" Димитър Якимов. И Джони Велинов, разбира се. Още едно футболно светило и добър, истински човек. Здравословното състояние не е позволило на Димитър Пенев и Петър Жеков също да присъстват. Скоро към това съзвездие трябва да се присъедини и Иван Зафиров-Копата. С ЦСКА са още Паро Никодимов, Георги Денев, Христо Стоичков, който е и съсобственик на клуба. На "Армията" вчера беше и Димитър Бербатов. 

Снимка 580594

Източник: CSKA.bg

"Целият ми живот мина в ЦСКА. Няма да се бягам от клуба, няма да го изоставя никога. Няма да се излагам на стари години", каза ми Джони Велинов с такъв плам в очите... 

"Армейски" оркестър изнесе програма за феновете. А отборът на Саша Илич излезе на терена под звуците на "Велик е нашият" войник. Толкова надъхващо за всички на трибуните и тези долу. 

Снимка 580604

Източник: CSKA.bg

Това видях - щастлив Якимов, развълнуван Велинов, хиляди усмивки - детски, на дядовци, баби, мъже и жени. Видях приятели един до друг, рамо до рамо. Винаги верни на детската си любов ЦСКА. Видях и три гола на едно от много "ментета" (в дебели кавички). Видях, че ЦСКА е жив и обичан... 

Снимка 580602

Източник: CSKA.bg

Снимка 580601

Източник: CSKA.bg