Вратарят на ЦСКА Густаво Бусато даде интервю за предаването "Домът на футбола" по "Диема спорт" преди първия плейофен мач от Лигата на конференциите срещу швейцарския Базел.

"В момента всичко в клуба се развива много добре. Намираме се в добър момент от развитието ни и сме щастливи. Надявам се обаче да постигнем много по-големи успехи. Също така се старая да помагам на ЦСКА. Той (Саша Илич) е много взискателен старши треньор. Иска от нас постоянно да се подобряваме. Личната ми задача е да стоя много близо до защитата и да им помагам при изнасянето на топката. Все още трябва да свърша много работа в тази насока. Изисква се да бъда концентриран, за да помагам на отбора".

"За мен най-важният фактор е нападението. Когато атакуващите футболисти пресират, помагат и на защитниците. Тяхната задача е да стоят по-високо. Един отбор не се пази от голове само със защитниците. Много важна е синхронизацията между всички линии".

Без ЦСКА не се живее, но с ЦСКА в кръвта се умира... Нали така, г-н Младенов?

Без ЦСКА не се живее, но с ЦСКА в кръвта се умира... Нали така, г-н Младенов?

Човек, каквото сам си направи...

"Всеки треньор има свои идеи и свой начин на игра. Стойчо има своя концепция, които наистина беше малко по-различна. Но пък той постигна своите успехи. Сега Саша налага собствения си начин на игра. Надяваме се, че той ще ни доведе до успеха. Треньорът винаги ни казва, че независимо кой играе, трябва да даде своя отговор на терена. Няма значение дали е българин, италианец или бразилец. Ние всички сме един отбор. Играем 20-30 души. Някои са млади, други по-опитни, но това няма значение. Всички ние защитаваме честта на ЦСКА и това е преди всичко".

"Когато пристигнах тука преди 4 години, всички ми помогнаха да се адаптирам. По същия начин аз се опитвам да помагам на новите чужденци. Често се шегувам, че клубът ми дължи процент от продажбата на Жорди Кайседо. Когато той дойде, се съмняваше в себе си, но по-късно придоби увереност. В момента ситуацията е същата с Морено и Гарсес, които постепенно прогресират. Чувствам, че наистина им помагам в развитието. Старая се да съм полезен за тях както на терена, така и в ежедневието".

"Времето в ЦСКА е един прекрасен период от живота ми. Поради тази причина преподписах в клуба. Искам тази история да продължи. Тя ще остане завинаги, дори след 100 години. Това е най-важното".

"С него (Димитър Евтимов) сме заедно толкова дълго, защото постигаме своите резултати. Винаги трябва да уважаваме и подкрепяме този, който играе. Помагаме си всеки ден и на всяка тренировка. Целта ни е този, който е на терена, да защитава подобаващо цветовете на ЦСКА. Той е с много голям потенциал. Аз говоря всеки ден с него и го убеждавам да работи усилено в тренировките. Приказките за безграничния му талант понякога могат да му попречат. За да играе в ЦСКА, той трябва винаги да е в оптимална форма. Стоян Колев има много важна роля в подготовката на вратарите. Знам, че има много големи успехи. Сега заедно се опитваме да ги достигнем. Когато аз се чувствам добре, той се чувства добре. Когато съм зле и той е зле. Благодаря му за всичко, което прави за мен".

"В нито един момент не се съмнявахме в себе си. Загубихме вкъщи заради една грешка, която се случва във футбола. Знаехме, че ако във втория мач играем нашия футбол, ще обърнем развоя на събитията. Беше трудно, но успяхме. Сега целта отново е да стигнем до груповата фаза".

"Никой не вярваше в това, което постигнахме. Много хора не вярват в ЦСКА и този път. Същите не вярваха и срещу Сейнт Патрикс. Само че ние сме единно семейство и това не зависи от резултата. Знаем, че ще продължим да бъдем силни".

"Срещу Базел винаги е трудно. Те имат много качество в състава си. Няма чак такава разлика дали ще бъде в един, или в два мача. Те са отбор на друго ниво. Това, че тогава ги победихме не означава, че и сега ще го направим. Трябва да изиграем два перфектни мача, за да имаме успех."

"Това беше сбъдната мечта. Радост, която не мога да обясня. Всички мечтаеха за този успех и ние го постигнахме. Сега имаме шанс да повторим това постижение. Трябва да се забавляваме и да играем с настроение. Ще се опитаме да играем, както знаем. Дано бъдещето ни се отблагодари".

"Срещу Виктория Пилзен играхме реванша в София. Загубихме в първия мач, но спечелихме втория. Сега срещу Сейнт Патрикс беше обратното. Допуснахме поражение в първата среща тук, но пък обърнахме в Ирландия. Всичко е 50:50. Някои ще кажат, че е по-добре да готуваме в реванша, други обратното. Това е играта...".

"Всеки който играе в Базел, има невероятни качества. Трудно можем да отличим само един футболист. Те са невероятна група".

"Това е минало. Да, позитивно, но все пак е в историята. Настоящата ми цел е да повторя това в бъдеще. Когато се прибера вкъщи, на шега жена ми се кара и ме пита кога ще спася още някоя дузпа. Трябва да работя постоянно, да съм в добра форма и да се представям успешно. Само така ще продължа да спасявам дузпи", заяви Бусато.