Аспарух Никодимов сподели мнението си по горещите теми и новини около селекцията в ЦСКА. Ето какво каза той пред "Тема: Спорт":

Как сте вие и семейството?
- Добре съм, в София се прибрах само за два-три дни, иначе през по-голямата част от времето ми съм извън столицата. Така се налага - да не съм в големия град. И, честно казано, така ми харесва. Идва ми в повече шумотевицата тук в София. Какво да правя тук?! А семейството... вече само двамата с жената сме семейство (смее се). Дъщерите са си хванали пътя и си живеят с техните семейства.

Каква година изпраща ЦСКА?
- Най-добрата през последните десетина години. Има прогрес, клубът най-после е стабилен, има добри ръководители, които вършат нещата, както трябва - професионално и отговорно. Вече наистина можем да кажем, че ЦСКА си е стъпил на краката и се завръща към изконните си традиции след дълги години лутане и нестабилност. В предишните сезони се нагледахме на неубедителни резултати, на непрестанни скандали за пари, на треперене дали ще вземем лиценз... А сега всичко е на много по-професионално ниво. Като тръгнем от това, което се направи по базите, минем през селекцията... Аз съм сигурен, че ЦСКА тепърва го очакват все по-добри дни. Доста е лесно да се руши, както беше през последните двайсетина години. После е много по-трудно да се възстановят нещата. Но сега тепърва се строи къщата от основата. Тежко е, но виждам, че има развитие, и бих дал добра оценка за годината. Не само заради класирането, но и заради играта. И там се забелязва прогрес. Разбира се, има доста какво още да се желае. Особено що се отнася до мачовете на наш терен. Срещаме някой път трудности със затворени отбори. Но треньорите ще си направят изводите и ще вземат нужните мерки през зимната пауза.

Жеферсон в ЦСКА до три дни

Заместникът на Недялков в ЦСКА до три дни!

Бразилецът ще играе в отбора под наем

От ръководството на ЦСКА коментираха, че вече са настигнали и дори изпреварили Лудогорец. Поддържате ли такова мнение?
- Разликата се скъсява. През 2017 година ЦСКА определено навакса до голяма степен изоставането, което бе допуснал през последните сезони. С двете поредни победи над Лудогорец в рамките на месец ЦСКА хвърли ръкавицата и показа зъби. Показа, че се завръща на сцената такъв, какъвто всичко го познаваме. И няма да се даде лесно нито на Лудогорец, нито на който и да е друг. Особено с тази публика клуба го чакат добри дни. Все по-добри ще стават. А и трябва да вземем предвид факта, че ЦСКА изостава с 5-6 години от развитието си спрямо Разград. През тези 5-6 години на "Армията" само се рушеше. Едва от 2015-а насам се забелязва напредък. За мен най-важното е, че в ЦСКА играят доста българи, и то млади. Заложи се на тази линия. Докато в Лудогорец не виждам нито един българин, който да е основен футболист. Половината отбор на "Армията" са наши момчета. Вярно, Недялков се разделя с клуба в посока Далас, но се надявам с този трансфер да направи стъпка напред. Лека-полека ще заработи и школата. Момчетата там виждат, че се дават шансове, и имат надеждата, че един ден и те може да попаднат в мъжкия футбол.

Предстоят пет вечни дербита през пролетта, след като жребият за купата отреди на полуфинал да се изправят двата гранда. Кой отбор ще излезе с по-добър баланс от тези сблъсъци?
- Това са класическите мачове, дано публиката да остане доволна и да не се стигне до пренасищане. Привържениците са най-верният показател за подкрепата към ЦСКА. Очаквам от страна на сините да има пак разни подхвърляния дали играят с ЦСКА, или с друг отбор. Вижда се, че клубът ни има най-високата посещаемост в първенството, а така беше и в предишното. Това категорично показва за кой клуб говорим. Що се отнася до чисто спортно-техническата страна на вечните дербита - да, ЦСКА има по-добрият отбор. Но в тези сблъсъци моментната форма по традиция няма голямо значение. И навремето още като футболисти ние често сме били по-добре наглед, но Левски са ни побеждавали. И обратното. Има си ненаписани правила на дербито. Възможно е единият отбор да спечели всичките пет предстоящи дербита, но ще е доста трудно. Това, че ЦСКА има по-добър състав и се развива по-сполучливо като клуб, не е гаранция, че ще излезе по-доволен от пролетните мачове с Левски.

Уникален, автентичен Димитър Пенев: Жребието го каза, но Букарев си е наше момче

Уникален, автентичен Димитър Пенев: Жребието го каза, но Букарев си е наше момче

"Повече от процента на нашите фенове искаха Левски, е Левски им излезе"

Ще бъде ли честно първенството напролет?
- Това си е част от играта. Виждаме, че и съдиите постоянно са в устите на хората. Понякога реферите бъркат, без да искат. Лошо ще е, ако го правят нарочно. А имаше такива арбитри. За мен е недопустимо да не изгониш играч за блъскане на дете, както направи Вандерсон на "Армията" за купата. И бразилец да си, и марсианец да си, не можеш да си позволяваш такова нещо. Има си правила. Трябва да бъдат по-строги реферите в това отношение. А това, че някой не е отсъдил наказателен удар или поспестил някой картон... Доста труден мач беше за ръководене. От доста време не е имало толкова напрегнат двубой, както бе ЦСКА - Лудогорец за купата. Качеството на моменти беше добро, на моменти не толкова. Но имаше голям заряд. И тази пролет ще има доста такива срещи. И Левски ще вдигнат нивото и няма да се примирят. Тепърва ще става интересно.

ЦСКА вече взе двама нови футболисти и чака поне още двама, а в същото време продаде Антон Недялков. Как оценявате селекцията до момента?
- Винаги съм казвал, че най-точната оценка за една селекция не се прави веднага и на момента, а когато мине малко време и колелото се завърти. Тогава става ясно къде са плюсовете и къде са минусите. Позитивен факт е, че всичко се прави навреме. А това е предпоставка за добри резултати.

Любослав Пенев обяви, че иска да се кандидатира за президент на БФС. Как виждате неговите шансове срещу Боби Михайлов и дойде ли време за промяна?
- Хубаво е да стане нещо ново, наистина. Че е дошло време за промени - дошло е. Но те така са се окопали, че е страшно. Ще се появят и разни нелегални клубове. С по един глас да са всички отбори - това е някакъв абсурд. Някакво село и ще е равно с шампиона и грандовете... Това е направено, за да се печелят изборите. Хубаво, настоящите управници се хвалят с базата, но нас какво ни топли тя? Някакви резултати ли постигнахме благодарение на нея?! Навремето нямахме бази, но националният ни отбор постоянно беше на големи първенства и завърши 4-ти в света. Голямата гордост, че сме победили Холандия - е, кой не ги победи тях? Те просто нямат поколение в момента. Важни са резултатите, а другото са приказки за хората. Базата, финансирането... Знаем ги тези мантри и те омръзнаха. Прах в очите... На всички е ясно, че е време за промяна.

Снимка 324014

Източник: facebook.com/vasilev.cska