Легендарният футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов говори за "Тема Спорт" след загубата на отбора с 1:2 от Лудогорец в Разград и преди утрешното домакинство на Хебър, чийто треньор е Владимир Манчев. Паро бе наставник на бившия нападател на Лил на "Армията" през есента на 2001 година.

Г-н Никодимов, какво смятате за представянето на ЦСКА при гостуването на Лудогорец?

- За съжаление не можах да наблюдавам срещата поради лични причини, но след това гледах репортаж от двубоя, а и четох и слушах различни анализи за представянето на ЦСКА. Доколкото разбрах, тимът е играл много добре, направил е най-силния си мач за сезона. А това видях и от кадрите, които си пуснах. Армейците създадоха 6-7 чудесни голови атаки, но си личи, че на тима му липсва изявен голмайстор, който да ги завърши. Видях и претенциите на ЦСКА за дузпи и моето мнение е, че поне една от двете ситуации задължително трябваше да се отсъди. Но знаем, че това не може да се случи точно в този град.

Може ли след силното представяне в Разград ЦСКА да покаже нужното постоянство в следващите си мачове?

- Засега тимът лъкатуши и колкото по-бързо навлезе в ритъм на силни представяния, толкова по-големи могат и да са амбициите му. Мачът в Разград е една добра стъпка в правилната посока, но тя трябва да бъде продължена и в следващите мачове. Защото за съжаление често един отбор се представя на различно ниво спрямо дразнителя отсреща. А това е голяма пречка, за да бъде постигнато постоянство. ЦСКА все още се лута в търсене на облик и състав.

Правилно ли бе решението на Саша Илич да смени постройката на игра след поредицата слаби двубои преди гостуването на Лудогорец?

- Дали е било правилно решението на Илич, също ще се види, ако отборът покаже постоянство. Ако представянето в Разград е било единичен фойерверк, няма да топли никого. Със сигурност треньорът пое риск да смени тактиката точно преди един от най-важните мачове за сезона, но както се казва, той си носи кръста и имаше голям шанс опитът му да донесе победа.

Първенството през този сезон поне на този етап изглежда доста интересно, с цели 4 тима, които гравитират около върха...

- Да, през тази година първенството е доста по-интересно спрямо предишните. Но все пак още не е преполовено. Ако през месец март отборите в челото са също толкова нагъсто, то тогава можем да кажем, че наистина се случва нещо различно. Лудогорец продължава да е изявен фаворит за титлата, това е вън от съмнение. Бил съм в тази ситуация, в която заради международните мачове загърбваш местното първенство за известен период от време. След евентуално отпадане от Европа обаче нещата бързо влизат в познатите рамки. Все пак, когато разполагаш с класен състав, това ти се отплаща и бързо с няколко победи се връщаш на върха.

За ЦСКА предстои мач с Хебър. Начело на пазарджиклии е вашият бивш възпитаник Владимир Манчев. Какви са впечатленията ви от него като футболист, човек и треньор?

- Владо винаги е бил много сериозно момче. С него се познавах още преди да се завърна като треньор в ЦСКА, защото го бях харесал и преговаряхме да го привлечем, докато бях начело на Велбъжд Кюстендил. Водихме разговори няколко месеца, той беше съгласен, но след това се промениха нещата и той отиде от Хебър на "Армията". Даже аз им препоръчах на ЦСКА да го вземат, защото си личеше, че има много хляб в този футболист. И впоследствие се радвам, че думите ми се потвърдиха. Той се превърна в доста добър състезател, беше много бърз, притежаваше и техника. А най-основното му качество беше, че притежаваше силен характер, излизаше с огромен хъс във всеки двубой и беше привилегия да разполагаш с такъв футболист в състава си. Като човек също е много качествен, никога не съм имал проблеми с него. Предполагам, че ще успее и в тази област, с която сега се е захванал, въпреки че са доста различни нещата на терена и извън него. Но той е интелигентно момче и се ориентира бързо. Знае какво търси и как да го постигне. Един ден, живот и здраве, може да го видим и като старши треньор на ЦСКА. И му пожелавам точно това.

Разговаряли ли сте с него по теми, свързани с треньорството?

- Аз съм разговарял с всички свои играчи на много теми, свързани с футбола, а и не само. Тогава Владо беше още много млад и нямам спомени да сме водили такива разговори. Със сигурност си спомням, че имаше голямо самочувствие и желание за победа във всеки мач.

Със сигурност сте горд, че много ваши футболисти, сред които Стойчо Младенов, Ради Здравков, Методи Томанов, Любослав Пенев, се превърнаха и в добри специалисти след това...

- Разбира се, че съм щастлив от този факт. Дано да съм им дал по 1, 2 или 5 процента и да са научили нещо полезно от мен, което да им е помогнало напред по пътя им. Защото в живота от всеки можеш да научиш по нещо и дори и да е малко, в даден момент може точно то да ти свърши работа. Вече дали аз имам роля за тяхното развитие след състезателните им кариери, трябва да кажат те. Аз не мога да отговарям от тяхно име. Но винаги съм се стремял по всякакъв начин да бъда полезен на своите футболисти.

Тодор Янчев: Имах оферта от ФК ЦСКА 1948, но не приех предложението

Тодор Янчев: Имах оферта от ФК ЦСКА 1948, но не приех предложението

"Не бих съдил Стойчо Младенов за решението му"