Бившият помощник-треньор на ЦСКА Анатоли Нанков напусна клуба през април заедно с колегите си Стойчо Младенов и Тодор Янчев. Сега двамата работят във ФК ЦСКА 1948 Сф, но той отклони предложението на отбора, домакинстващ в Бистрица. Нанков коментира пред "Тема Спорт" актуалните теми, свързани с професионалното му развитие и ЦСКА. Толята е шампион с армейците през 1992 и 1997 година.

Г-н Нанков, през миналата седмица бяхте гост на коледния банкет на ветераните на ЦСКА. Как си прекарахте и какво смятате за факта, че това бе най-посетеното тържество в последните години?

- Да, наистина дойдоха много ветерани на ЦСКА. Повече от миналата година, когато ние отново присъствахме, тогава като актуален треньорски щаб на тима. Винаги е приятно да се срещнеш със стари приятели и съотборници. Определено си изкарахме добре и се заредихме с положителни емоции. От клуба се бяха погрижили всичко да е на ниво.

Кой от клуба ви покани на събитието?

- Изпълнителният директор Филип Филипов той се грижеше за организацията на тържеството. Знаете, че с него сме и бивши съотборници в ЦСКА.

През пролетта екипът ви напусна "Българска армия" след неразбирателство между Стойчо Младенов и ръководството. Присъствието ви на клубния банкет означава ли, че таите само добри чувства към ЦСКА и продължавате да подкрепяте тима?

- Всички в нашия екип си подадохме оставките и напуснахме ЦСКА в средата на април. Но ние сме израснали в този клуб, играли сме за него, водили сме го като треньори и е най-нормалното нещо да го обичаме и да продължаваме да го подкрепяме, нищо че не работим на "Армията". Разбира се, говоря от свое име. Аз така чувствам нещата.

Тодор Янчев призна, че през есента е бил канен да стане треньор в школата на ЦСКА, но е отказал. Вие имате доста по-голям опит от него, получихте ли подобно предложение?

- Не, не. Все пак аз не се подценявам наставник съм от 20 години. Бил съм и старши треньор, така ми започна кариерата. 15 години бях помощник в 4 различни държави, така че смятам, че е нормално, че не съм получил подобно предложение.

Ще се намери ли скоро отбор, в който да използвате големия си опит. Водите ли сериозни преговори с някой клуб?

- Сега покрай световното първенство всичко беше свързано с него. Освен това отборите са в почивка и може би малко от тях ще направят корекции. Ще изчакаме и се надявам живи и здрави през новата година да се завърна към това, което най-много обичам да правя - треньорството.

Стана ясно, че сте имали предложение да станете помощник на Тодор Янчев във ФК ЦСКА 1948 Сф, но сте отказали...

- Да, вярно е, потърсиха ме от 48. Благодарих им за поканата, но отказах. Това е, не искам да навлизаме в детайли за нещо, което реално не се е изпълнило.

Много фенове на ЦСКА приемат преминаването на бившите ви колеги Стойчо Младенов и Тодор Янчев в Бистрица като предателство...

- Всеки може да решава сам за себе си своя професионален път. Да търси развитие. А дали избора му ще се приеме вече е друг въпрос. Всеки разбира нещата по различен начин.

В предишното си интервю пред "Тема Спорт" заявихте, че трябва да мине поне полусезон за да давате оценки на работата на Саша Илич. Есенния дял приключи, а ЦСКА се намира на първо място в класирането...

- След като ЦСКА е на върха по време на прекъсването в шампионата, това няма как да не говори добре за работата на Саша Илич. Контактувал съм с много треньори и общото мнение е, че когато отборът ти е първи, си вършиш както трябва задълженията. Аз лично смятам, че ЦСКА има още доста накъде да надгради откъм представяне през пролетта и очаквам, че с няколко качествени трансфера това може да се случи.

Много играчи отбелязват, че атмосферата в съблекалнята много се е подобрила след идването на Саша Илич...

- Разбира се, то се усеща. Атмосферата е чудесна, колективът е на ниво и това са предпоставки за добри резултати. Илич използва много ротации, освежава футболистите, дава шанс на всички и те от своя страна му се отплащат с победите, които постигнаха. Дори понякога да е само с 1:0, важното е, че успяват да спечелят.

Но това, че атмосферата доста се е подобрила, не значи ли, че тя не е била на ниво под ваше ръководство?

- В никакъв случай не мисля, че атмосферата не е била добра. Колективът специално през есента беше чудесен. Направихме пробив в евротурнирите, завършихме годината на две точки от Лудогорец и то в най-натоварения полусезон в историята на ЦСКА - 33 мача във всички турнири. Тогава и дълбочината в състава не беше толкова голяма, затова и привлякохме "на пожар" Карло Мухар, Карол Метс и Томас Лам. Те също се вписаха много добре в колектива.

Но през пролетта сякаш нещо в тима се счупи...

- Да. През пролетта нещата не тръгнаха по най-добрия начин. Още тогава се опитвахме да си обясним защо това се случи, след като проведохме качествена подготовка, въпреки перипетиите, през които минахме. Но след подновяването на шампионата резултатите сериозно лакатушеха.

Могат ли Саша Илич и ЦСКА да предотвратят традиционното пролетно пропадане този път?

- Ще бъде много трудно, съгласявам се с мнението на старши треньора. Но не и невъзможно. Надявам се този път спортно-техническият екип да намери най-правилната формула за зимната подготовка и напролет ЦСКА да е още по-силен и уверен. Вярвам и се надявам най-накрая тимът да стане шампион за да зарадва феновете, които го заслужават.

През лятото ни уверихте, че информациите, че племенникът ви Валентин Антов ще бъде пратен под наем, не отговарят на истината и ще остане в Монца. Бяхте прав, като той дори започна като титуляр срещу Милан на "Сан Сиро"...

- Да, радвам се много за него. Прояви търпение. На никого не му е приятно, когато има малко игрови минути, но той се напасва все повече към италианския футбол и треньорът му гласува доверие. Завърна се като титуляр и в националния отбор при Кръстаич. Пожелавам му догодина да играе още повече за клубния си тим и да постига все по-големи успехи.

Кременлиев за Левски и ЦСКА, за идването на Бербатов при "армейците"

Кременлиев за Левски и ЦСКА, за идването на Бербатов при "армейците"

Интересни истории