Един от капитаните на ЦСКА Амос Юга даде обширно интервю пред MAX Sport 3.

Той сравни френския футбол с българския. По неговите думи във Франция се играе на много по-висока скорост.

"Бях много малък, играхме с приятели в квартала. Имаше един футболен терен до нашата къща и по цял ден ритахме. После се записах във футболния клуб от моя квартал и така дойде мечтаат да стана футболист. Първият професионален договор подписах сравнително късно. Бях на 20-21 години с отбора на Аячо. Имаше един момент в юношеството ми, в който просто реших да прекъсна учението. Наложи се да работя, за да помагам на семейството. Сутрин разнасях пратки като пощальон, а вечер ходих да тренирам футбол", започна Юга.

"За семейството, което е свързано с футбола мога да кажа - моят по-голям брат беше професионален футболист. Направи кариера в Англия. Там имаше късмет да играе с българския национал Светослав Тодоров и Радостин Кишишев. Той ме запали много по футбола. От него съм научил най-много. Беше ми като ментор със съветите му. Имам две сестри и племенник, който също е професионален футболист. От школата на Монако е и в момента е преотстъпен в друг френския отбор. Може да се каже, че сме футболно семейство", продължи той.

ЦСКА с поздрав за Амос Юга

ЦСКА с поздрав за Амос Юга

Националът на Централноафриканската република празнува своя 29-и рожден ден

"Цялото си време в България извън футбола го посвещавам на моето семейство. Паралелно с това не губя връзка с роднините си във Франция. Обичам да гледам телевизия, обичам да се разхождам, тъй като тук природата е хубава. Градът също е хубав. Няма нищо особено. Водя един спокоен живот".

"В началото не знаех много за ЦСКА и страната. След като ме поканиха, дойдох на официална визита. Разгледах всички съоръжения. Запознах се с хората в клуба. Най-голямото предизвикателство беше, че играем в европейските клубни турнири. След това, което направихме миналата година срещу съперници като Рома, няма как да съжалявам, че подписах с ЦСКА".

"На младите казва да слушат по-опитните и да не забравят, че футболът е работа, работа, работа. Една седмица печелиш мач и ще си на върха, другата седмица ще загубиш - феновете ще те сринат. На младите казвам постоянно да работят. Също така да бъдат целеустремени и да са със сериозно отношение", сподели играчът на ЦСКА.

"Всичко във Франция става на много по-висока скорост. Футболистите са много по-технични. В България също има много талантливи футболисти. Не говоря само за чужденци. Говоря за български състезатели също. Трябва българският футбол да напредне спрямо тактическата подготовка на отборите особено на самите футболисти при тяхното формиране. Като талант българския футбол има доста голям потенциал.