Бившият нападател на ЦСКА Али Соу даде подробно интервю за руския "Спорт- Експрес". Гамбиецът разказа за адаптацият си в Ростов, както и за периода при "червените".

- В Русия не се знае много за вас. Какво бихте могли да кажете за себе си?

- Аз съм много гладен играч - гладен за победи. Обичам да намирам свободно пространство и да нахлувам в него. Основната ми задача е да помогна на отбора да спечели всеки мач и всички възможни трофеи.

- Разкажете ни малко за Гамбия.

- Гамбия е невероятна държава. Ние наричаме нашата страна усмихнатото крайбрежие на Африка, защото има толкова много неща, които ви карат да се усмихвате. Приятелски хора, море, свят, деца, които обичат футбола.

- Хората често мислят, че много африкански държави са бедни.

- Разстройва ме, че хората говорят само за бедност. Много хора не знаят нищо за Гамбия и за Африка. Да, има бедност, но това не е основното. Имаме красива държава със зашеметяваща природа. Много хора ме питат за Гамбия, искат да отидат там. И ми харесва, че се интересуват от моята страна.

- Има ли някакви необичайни традиции в Гамбия?

- Имаме много традиции на различни етнически групи, като основните са сред хората на Волоф. И различни фестивали, които се провеждат през цялата година. Много от тях са свързани с религията.

- Кое е любимото ви национално ястие?

- Домода (фъстъчена яхния).

- Започнахте европейската си кариера в Италия. Защо се преместихте там?

- Винаги съм искал да играя в Европа. За първи път посетих Италия на 16 или 17 години с националния отбор. Скаутите ме забелязаха и след това дори дойдоха в Гамбия, за да ме гледат отново. Радвам се, че имах възможността да замина за Европа.

- Прекарахте седем години в Италия. Как можете да опишете този етап от кариерата си?

- Беше трудно, но тези години ми помогнаха ми да стана футболистът, който съм сега. Имаше много проблеми. И съм горд, че успях да преодолея всичко и да се развивам като футболист. Това е добро преживяване. Научих много в Италия.

В Русия са впечатлени от Али Соу

В Русия са впечатлени от Али Соу

Подобрявал ефективността на атаките на Ростов

- Какви трудности имаше?

- В края на първия сезон в Италия се контузих, когато бях преотстъпен на друг клуб. Последиците от травмата продължиха почти четири години. Понякога дори ми беше трудно да ходя. Но не се оплаквам - приех всички трудности и се борих с тях. И така станах по-силен. Ето защо оценявам този период от кариерата си.

- Какво си спомняте най-много през тези седем години в Италия?

- Историята за травмата, която току-що ви разказах. И фактът, че станах първият гамбиец в Серия А. Много се гордея с това. Не спечелих нищо в Италия, но придобих много знания.

- След Италия първо отидохте в албанския Скендербеу, а след това в ЦСКА София. Къде ви хареса повече?

- Имах много интересен период в Скендербеу. Най-добрият в досегашната ми кариера - спечелихме Купата, шампионата и станах голмайстор. Искам отново да изживея същите емоции! Неописуеми чувства!

- В софийския ЦСКА играхте с Денис Давидов. Наричаха го руския Меси. Наистина ли е толкова талантлив?

- Когато пристигнах в София, видях Денис и отидох при него. Казах му, че е много добър играч и може да помогне на отбора. Ние сме добри приятели, все още общуваме. Той е фантастичен играч. Той е талант. Когато видите играта му, го разбирате.

- Русия е абсолютно нова държава за вас. Какво ви изненада най-много, когато пристигнахте тук?

- Треньорът. И приятелски настроените хора от Ростов. Първоначално си мислех, че ще имам трудности - нормално е, когато дойдеш в нова държава, където никой не те познава. Освен това не знам руски. Но всички бяха приятелски настроени, особено съотборниците и феновете. Сега дори ме разпознават на улицата. Ростов е страхотен град. Тук ми харесва всичко.

- С кой играч се запознахте най-напред?

- С Еременко. Той дойде при мен първи. Побъбрихме малко, защото той говори италиански.

- Комуникирате ли с него сега?

- Говорихме само на тренировки, така че не мога да го нарека най-добрият ми приятел. Нямаше време за това. Но е страхотен човек.

- А от тези, с които играете сега, станахте ли приятели с някого?

- Съвсем наскоро се присъединих към отбора, опитвам се да опозная всички. Общувам с всички по един и същи начин. Всички са добри момчета, не мога да отделя никого. Най-важното е, че всеки има една цел.

- Всички ли говорят английски?

- Не, но е лесно да се намери общ език на футболното игрище.

- Кой ви помага да се адаптирате към отбора и към града?

- Има човек от клуба, който ми помага във всичко. Той ходи навсякъде с мен, защото не знам руски, а много хора в Ростов не говорят английски.

- Общувате ли с някой от съотборниците си извън терена?

- Не излизам много често. В Русия все още е студено, вали сняг, затова се опитвам да се скрия от времето (смее се). Но мисля, че скоро ще свикна.

- Къде вече сте ходили в Ростов?

- Ходя по магазини, разхождам се в центъра на града.

- А по ресторанти? Опитали ли сте вече ястията от националната ни кухня - борш, кнедли?

- Не, още не съм ги пробвал. Ядох някаква супа, не помня как се казваше, но мисля, че беше нещо от традиционната кухня.

- Феновете на Ростов ви избраха за играч на месеца през февруари. Какво означава това за вас?

- Много важна награда! Феновете ни подкрепяха силно във всеки мач. И се радвам, че им харесва начинът, по който се раздавам на терена.

- Спомняте ли си отменения гол срещу Химки?

- Разбира се, бях разстроен. Все още не разбирам защо съдията не зачете този гол - не мога да посоча нито една причина. И аз, и целият отбор имахме нужда от тази цел. Но всички сме хора, всички грешим. Не бива да го обвинявам.

- Какво можете да кажете за Карпин?

- Много голяма личност. Обичам работата с него. Винаги има какво да се научи на всяка тренировка.

- Какъв е основният съвет, който ви е дал?

- Той е силен мотиватор. Дава ми увереност.

- Казват, че тренировките му са много тежки.

- Да, много. Още от първия ден в Ростов го разбрах, но ми харесва. Опитвам се да напредвам във всяко занимание, да поддържам отлична форма. Обича и да се шегува.

- Карпин ли е най-добрият треньор във вашата кариера?

- Срещал съм много треньори, особено в Италия. Но за мен в момента най-добрият е Карпин. Научавам много от него. Той е страхотен човек, постоянно ми помага и ме съветва. Радвам се, че имаме контакт с Карпин както на терена, така и извън него.

- В едно от малкото си интервюта вие признахте, че Тиери Анри е вашият любим играч. Откраднахте ли нещо от неговата игра?

- Наистина бих искал да притежавам много от неговите качества, но Тиери Анри е Тиери Анри. Бях изумен от представянето му преди време, той ме вдъхновяваше. Мисля, че единственото нещо, в което приличам на него, е бързината. Бих искал да имам същия голов нюх като него и всеки ден се опитвам да подобря своите футболни умения. Искам да бъда същият играч като Анри.