Българският треньор Александър Станков коментира най-важните теми около българския футбол в момента, като акцентът падна най-много върху платената емблема на ПФК ЦСКА АД и представянето на родните ни национали в Лигата на нациите.

"ЦСКА и емблемата? Ще бъда откровен. Аз в този период, в който течаха тези процеси, просто бях заел позиция, че ми е много обидно да ме питат от кое ЦСКА съм - от едното или от другото. В този период нямах ясна позиция. Сега имам ясна и конкретна позиция и мога да кажа, че това, което се случи с плащането на емблемата, ме кара да кажа, че вече съм на мястото, където съм се чувствал години наред. Вече симпатизирам на този отбор. Това вече е съвсем различно нещо.

Иван Велчев-Кюстендилеца: Кредиторите да дарят парите си за школата на ЦСКА

Иван Велчев-Кюстендилеца: Кредиторите да дарят парите си за школата на ЦСКА

"Нека последват примера на Любо Пенев и Радостин Василев", зове фенът

Надявам се Ел Маестро да свърши работата, за която е ангажиран. Ако трябва да говоря за него като нормален фен, го приемам с необходимото време, което е нужно на един треньор за адаптация. Също мога да кажа, че - това го говоря от сърце и като фен - не ми харесва как играе отборът към момента. Не говоря за победите срещу тимове, които е нормално да побеждаваме. Самата игра не ми харесва, в дербитата се подходи страхливо. Не отива на ЦСКА да играе страхливо, предпазливо, рационално. Отива му повече агресия, атаки, красива игра, нападателен футбол. Това е идеята на ЦСКА. Ако отборът продължава по този начин да играе, особено в мачовете с огромен заряд срещу Левски и Лудогорец, това няма да се хареса нито на фенове, нито на ръководство.

Когато съм в чужбина, се опитвам максимално да следя ситуацията тук. Всичките ми приятели и познати се стремят да помагат. Не ме изненадват нещата тук, не е като да са се променили кой знае колко - не. Има един дъх на позитивност, но да кажа, че нивото се е вдигнало чак толкова много... Футболът е част от живота в една страна и не можем да бъдем чак толкова взискателни и критични. Той отразява какво се случва в дадена държава.

Емил Бучински: Ганчев ще направи ЦСКА велик клуб, 1948 е създаден да пречи

Емил Бучински: Ганчев ще направи ЦСКА велик клуб, 1948 е създаден да пречи

"Вече имам любим клуб!"

Не искам да се намесвам в процесите сред Лудогорец. Те са неприятни според мен. За Методи Томанов - със сигурност е имало изчерпване, но и той свърши добра работа. Една промяна, когато толкова дълго време е имало добри резултатни, не е приятна. НЕ съм вътре в кухнята, не знам какви са взаимоотношенията. Мога само да поздравя човек като Томанов за работата, която свърши до този момент.

Антони Здравков? Защо пък не да се даде на наш български треньор шанс, пък да се видят какви ще са резултатите. Като че ли към родните треньори няма толкова търпение. Видяхте колко дълго време получи Делио Роси в Левски, без да го подценявам. Пожелавам на български треньор, включително на Тони Здравков, да има толкова дълъг период търпение при такива резултати. Това пожелавам. Не трябва чак толкова много да робуваме на чуждите имена. Има и добри - ето в Левски: смениха един чужденец с друг и явно Стоянович е важната фигура. Има добри взаимоотношения с футболистите и хората, с които работи. Резултатите са налице.

Персоналните сблъсъци, които ще решат сблъсъка между Лудогорец и Левски

Персоналните сблъсъци, които ще решат сблъсъка между Лудогорец и Левски

Двубоят в Разград е от ключово значение за двата отбора

Не искам да коментирам играещите в Левски, имам си лично мое мнение. Не може обаче за 2 седмици един треньор да промени кой знае колко в един отбор. Може да промени отношенията, атмосферата и да наложи свои изисквания някакви. Има подобрение при Левски, но не може да се каже, че с магическа пръчка е направил чудо. Променил е атмосферата, начина на работата и ето че резултатите идват.

По принцип очаквам Лудогорец и Левски да направят добър, напрегнат, интересен за зрителите двубой. Може да има, а може и да няма смяна на върха. Лудогорец може да има нова емоционална вълна със смяната на треньора. И това го има.

Лично за мен не е чак толкова добре да се знае, че с един треньор вече са се разделили и той да има още мачове да играе. Макар че в големите страни се прави точно така. В нашата действителност не го считам за много печеливш вариант. Не знам каква ще е настройката на футболистите, не съм сигурен, че ще може да мотивира треньора си както трябва. Футболистите, като знаят, че той си тръгва, не съм убеден, че ще могат да изпълнят неговите указания.

Станимир Стоилов: В България ще работя само за Левски!

Станимир Стоилов: В България ще работя само за Левски!

Треньорът отрече информациите за преговари с Лудогорец

Загубата от Норвегия? Първо, искам да кажа позитивните неща. От доста време нямахме три поредни победи. В крайна сметка това, което стана в Осло, не беше изненада за никого. Малко се нагнети преди това обстановката и се създаде напрежение. Една загуба не значи нищо, виждате - и Германия губи, и Гибралтар записа победи. Европейските сили са доста поизравнени. Няма чак такива разлики между отборите.

Не бива кой знае какви трагедии да се правят от една загуба. Има още мачове в групата. Аз бих казал, че това, което правят Хубчев, откакто пое отбора, и тези момчета, е достойно за адмирации.

И преди съм подчертавал, че Хубчев ми е познат и дори приятел. За мен това е точният човек, в точното време и на точното място за нашия национален отбор. С много от момчетата съм работил в младежкия национален тим. Ясно е, че нямаме толкова изявени звезди. Нямаме футболисти в класните отбори от Европа. Така единственото, върху което трябва да се акцентира, е да бъде отборът много сплотен и да се играе с дух. Качеството на играта не може да е кой знае какво, но се видя, че когато се раздават, се получава. Вчера през първото полувреме те бяха малко сковани заради многото приказки преди срещата. Имаше притеснение и се видя. Това е пътят - да има дух и себераздаване. Резултатите - дори и да не се класираме за следващата фаза - ги считам за добри.

Норвежците да не би да направиха трагедии след загубата от нас тук? Има още два мача. Трябва по-спокойно, по-нормално, по-реално да приемаме нещата. Очакванията е нормално да се повдигат, но не прекалено. Сега след три победи има очаквания да побеждаваме и в баражите, а там влизат такива отбори, че... Трябва да се радваме за добрите мачове, които вкарахме дотук. За мен трябва да се акцентира - вече толкова години се повтаря и се говори - върху юношеските гарнитури, върху децата, върху начините, по които се подготвят подрастващите. Там трябва да са насочени повечето усилия. Ако искаме да има повече качества в мъжкия национален тим, там трябва да се набляга повече. Ако искаме повече български играчи да излизат в чужбина - там е истината. Ние сме много критични, но нямаме един нормален стадион, където да играе националния отбор. Ние нямаме основата, но искаме големите резултати.

Загубата на младежите от Люксембург? Не, не това е нивото на младежкия национален тим. Ако се заинтересувате, ще видите, че в Люксембург - страна, която никой не зачиташе дори на картата - там започнаха да акцентират своето внимание за това, за което говорих преди малко. Срамна е загубата от Люксембург. Сигурен съм, че треньори и футболисти я приемат по този начин. Хората винаги гледат крайния продукт, а не отчитат много неща. Например, младежите са пътували 20 часа за този мач. Не искам да им бъда адвокат сега на тях, но когато аз бях треньор, доста от момчетата не играеха в клубовете си. Сега момчетата, които се отличават с качества, невинаги могат да се използват, понеже отиват при мъжете. Резултатите са важни и трябва да се гонят, но е по-важно, че младежкият тим формира играчи, които после ще играят при мъжете. Трябва тези млади хора да се учат, да привикват да побеждават и да търсят резултат. Другото е екипността - победата на която и да е младежка формация трябва да се тълкува като победа на мъжкия национален тим. Един добър младежки тим до 19 години е предпоставка, че скоро ще има готов играч за мъжкия национален тим.

Хората, които работят с най-малките, с младежките гарнитури, непрекъснато трябва да черпят опит, да посещават семинари. Това е много важно, защото изоставането ни в тази област става сериозно. Трябва да се поставят норми в отборите, да се задължават. Някой трябва да налага някакви норми. От години се говори, че не може треньор, който няма "Про" лиценз, да води отбор. И пак продължава това. Футболните закони трябва да се спазват. Дълго време е развивана тази тема за чужденците и треньорите-чужденци. Би трябвало да се залага на българското, на всяко едно равнище", коментира Сашо Станков в интервю за предаването "Домът на футбола" по "Диема спорт".