Адвокат Първан Първанов даде интервю за ТОПСПОРТ след вчерашните изказвания на Борислав Михайлов за ЦСКА. Ето какво каза той пред нашата медия:

Какво смятате за твърдението на Борислав Михайлов, че е помогнал на ЦСКА да играе в европейските клубни турнири?

- Борислав Михайлов визира три идентични като съдържание писма от 16.01.2018, които изпрати до УЕФА - за Теодор Теодоридис, за главния юрисконсулт Емилио Гарсия и за отговорника за федерациите от източна Европа Зоран Лакович. В тези писма, които изпращам и на Вас, БФС молеше УЕФА да отчете факта, че ЦСКА е най-титулуваният футболен клуб в България, и че за активите на фалиралото дружество е спечелен търг, и ще бъдат заплатени безпрецедентните за България 8 000 000 лева, както и факта, че в България кредиторите на дружества, оперирали футболни клубове и обявени в несъстоятелност обикновено не получават нищо. С оглед на тези факти писмата отправяха молба до УЕФА да допусне ЦСКА в европейските клубни турнир.

Снимка 551222

Източник: topsport.bg

Никой от адресатите не отговори на тези писма. Ефектът беше точно обратен на търсения. УЕФА не само не помогна на ЦСКА, но продължи още по-усилено да атакува ЦСКА в арбитражните производства пред КАС, които клубът беше завел, за да търси отмяна на решението на УЕФА за изваждане от ЕКТ. В следствие на това поведение от страна на УЕФА, ЦСКА направи няколко процесуални искания пред арбитражния състав, които бяха удовлетворени изцяло. Съществото на тези искания, които не мога да разкривам поради задължението за конфиденциалност, беше категоричен сигнал към страните какво очаква УЕФА в арбитражните решения по същество. Към онзи момент решенията бяха въпрос на не повече от месец. Практически УЕФА беше заставена да избере дали да изчака двете негативни арбитражни решения в полза на ЦСКА по същество на спора (в които освен връщане в турнирите, щеше да има и отсъдени вреди в полза на ЦСКА заради незаконното изваждане на клуба от ЕКТ), или да се откаже от производствата и да върне ЦСКА в ЕКТ незабавно.

Снимка 551221

Източник: Topsport.bg

На 28.02.2018, в качеството ми на процесуален представител на ЦСКА в арбитражните производства се срещнах с адвокатите на УЕФА в Швейцария, и по-късно същия ден УЕФА издаде писмото, с което Европейската федерация формализира своя избор да върне ЦСКА в ЕКТ незабавно. Както и самото решение посочва "След като разгледа фактите и обстоятелствата, възникнали при делата в КАС с номера 2017/A/5177 и 2017/A/5201, администрацията на УЕФА стигна до заключението, че тригодишното правило, важащо за клуба, изтича през сезон 2017-2018 г". Това решение на УЕФА беше свързано изцяло с фактите и обстоятелствата по двете арбитражни дела, и нямаше нищо общо с горепосочените писма, изпратени от Борислав Михайлов. С други думи, ЦСКА беше върнат в ЕКТ, защото се пребори с УЕФА в арбитражните производства в Швейцария, които костваха много сериозни средства на собствениците.

Снимка 551223

Източник: topsport.bg

Значи Михайлов не е помогнал с нищо на ЦСКА...

- Това, което е особено важно да се разбере от всички, обаче е, че изпращането на тези писма, не беше доброволен акт от страна на Борислав Михайлов, а беше действие предприето в следствие на поредното извиване на ръцете на собствениците на ЦСКА да се откажат от свои права. В този смисъл думите на Стойчо Младенов, че БФС и Борислав Михайлов работят в ущърб на интересите на клуба, намират пълна подкрепа, дори в това, уж добронамерено действие на Борислав Михайлов. Напълно споделям и подкрепям Стойчо Младенов в неговите критики към Борислав Михайлов. Дори бих казал, че този режим работи в ущърб на целия български футбол, не само на ЦСКА. Забележете какво правят с Левски - изкуствено продължават да го лицензират при положение, че клубът трябва незабавно да се оздрави през процедура по несъстоятелност, която БФС има право да разреши да бъде направена докато клубът играе в Първа Лига. Защо не го правят, за мен е пълно недоумение. Предполагам, че е, защото сред тези хора четенето на регулации и предприемането на действия не са основни качества.

Снимка 551224

Източник: topsport.bg

Тук обръщам внимание, че същата тази администрация на Борислав Михайлов, продължава да не изпраща статистическата справка за участията на ЦСКА в ЕКТ до уебсайта на УЕФА, въпреки, че както сами виждате, и в трите писма БФС признава ЦСКА за най-титулувания футболен клуб на България. Това е истинското лице на "помощта" на Борислав Михайлов за ЦСКА. Докато не им бъде предложено нещо в замяна, не правят нищо за ЦСКА, дори това действие да е задължение на БФС и то елементарно административно такова.

Смятате ли, че Борислав Михайлов заслужено спечели пореден мандат за президент на БФС?

- До вписването на решенията на Конгреса на БФС в Търговския регистър, фактическият състав не е завършен и Борислав Михайлов не е президент на БФС. Такова вписване още няма. От фактите, с просто око се вижда, че не е налице законосъобразен избор, и Борислав Михайлов не е избран за президент с нужното мнозинство. Смятам, че ако няма вмешателство в работата на длъжностните лица по регистрация и впоследствие в тази на съдиите, които ще разгледат решението на ДЛР, Борислав Михайлов няма да може да се легитимира като президент на БФС и ще трябва да се проведе нов Конгрес. Според мен, това така или иначе ще стане факт с оглед на високия резултат на Димитър Бербатов и правото на клубовете да искат свикване на извънреден Конгрес. Тоест, под някаква форма нов Конгрес ще има. Моето мнение е, че в момента Борислав Михайлов и неговите лейтенанти се подготвят точно за този сценарии, като "на пожар" се приемат нови клубове, които да могат да се реализират като гласове в негова полза, на един такъв нов Конгрес. Тъжни български реалности.

Снимка 551225

Източник: topsport.bg

Какво мислите за управлението на Борислав Михайлов?

- България е в най-тежкото си положение, откакто в страната съществува организиран професионален футбол. От години националният отбор е сведен до статута на футболно джудже, какъвто статут България (като футболна нация) никога в историята си не е имала. Това се дължи единствено и само на слабото управление на режима на Борислав Михайлов, който включва необразовани, некомпетентни, безволеви, а в много случаи, и откровено корумпирани хора. Това е факт по цялата вертикала във футболната федерация. БФС е един зле построен, и още по зле управляван кораб, който е потънал в блатото на корупционните индулгенции, и които практически са се превърнали в единствената причина, поради която тези хора сутрин ходят на работа. Реалността е, че вместо развиването и оперирането на професионален футболен клуб да е печеливш бизнес, това е бреме, поддържано с цената на повсеместни феодални зависимости от общинските бюджети и държавата, който модел по никаъв начин не предпоставя развиването на професионален спорт на пазарен принцип. Единствените два клуба, които горе-долу се справят са ЦСКА и Лудогорец, като и при двата това се дължи на екцентризма на собствениците им не на благоприятната икономическа и регулаторна среда, която БФС трябва да им създаде. При Гриша Ганчев е спортният хъс и любовта към спорта, при Кирил Домусчиев е някаква форма на желание за величие на всяка цена. В резултат на така сложилия се модел гръбнака на професионалния български футбол, който позволяваше създаването на силен национален отборо е счупен. Левски е на командно дишане. Останалите ключови отбори работят с максимално ниски бюджети, и почти винаги на ръба на оцеляването, или въобще не съществуват. Равносметката е много проста, БФС се провали напълно в основната си задача да създаде от Българската професионална лига печеливш бизнес продукт. Мисля, че ако Борислав Михайлов има достойнство и чувство за отговорност, трябва доброволно да се оттегли и да предостави възможността на Димитър Бербатов и неговия екип да покажат какво могат.

Снимка 551226

Източник: topsport.bg

Борислав Михайлов отговори на Стойчо Младенов и обяви: Поне два пъти съм помагал на ЦСКА

Борислав Михайлов отговори на Стойчо Младенов и обяви: Поне два пъти съм помагал на ЦСКА

Президентът с призив към треньора