Фатален удар може да понесе кариерата на крилото на ЦСКА и български национал Георги Йомов, след като в събота сутринта от "Армията" разкриха, че в организма на 25-годишния футболист са открити забранени вещества. В зависимост от техния произход и начина, по който са попаднали в тялото му, юношата на Левски е застрашен от санкция до 4 години!

"Тема спорт" потърси адвоката по спортно право Георги Градев за коментар по случая. "Санкцията на Йомов може да варира от 1 месец, през 2 години и дори 4 години. Всичко зависи от произхода на субстанцията и как тя е попаднала в организма. Много е важно той да може да докаже как е приел това вещество. Това е основният фактор в допинг делата.

Кюстендилеца призова за подкрепа към Георги Йомов

Кюстендилеца призова за подкрепа към Георги Йомов

"Никой не знае каква е истината"

Защото например има случаи, когато добавка или храна, която си консумирал, е била замърсена. Задължително трябва да се изследват всички добавки, които ЦСКА използва. Освен това забранено вещество може да попадне в организма ти дори когато ядеш месо. Знаем, че животните се инжектират с всякакви субстанции, за да растат по-бързо. Също така, ако играчът е бил болен, може да е пил лекарства, в които не е знаел, че се съдържат забранени от антидопинговата агенция елементи. Затова е много важно да се определи начина, по който веществото е било прието от Йомов. Смятам, че срокът до 1 септември, който той има да предаде своето становище, е твърде кратък и трябва да бъде поискана отсрочка.

Ако се докаже, че Йомов е бил напълно прилежен и забранената субстанция е попаднала в организма му не по негова вина, може и напълно да се размине с наказание. В противен случай вече се гледа произходът на субстанцията. Ако тя е неспецифична или пък специфична и приемана умишлено, го грози санкция между 2 и 4 години. При специфична субстанция наказанието е до 2 години. Има и трети вид вещества - канабиноиди. Към тях спадат марихуана, амфетамин, кокаин и наказанието е най-леко. Максималната санкция е 3 месеца, като, ако състезателят се съгласи да премине курс против зависимост, то спада на 1 месец. Правилото за тях бе променено миналата година, тъй като няма доказателства, че тези вещества помагат за постигането на по-добри спортни резултати", разясни Градев.