Международният майстор Радослав Димитров спечели блиц турнира в Банско. Димитров завърши със 6,0/7, същия резултат като многократния шампион на България ГМ Васил Спасов, но по-добър тайбрек му отреди първото място. Бронзовият медал е за секундантът на Веселин Топалов, ГМ Иван Чепаринов, който завърши на половин точка от победителя.

Блиц турнирът беше част от церемонията по откриване на Банско Оупън. Преди състезанието кметът на Банско Александър Краваров, който е и почетен председател на организационния комитет, приветства състезателите.

"Радвам се, че след ски легендите в града ни вече са прочути шахматисти от страната и чужбина. Надявам се, че този шахматен фестивал ще стане традиционен. Пожелавам на всички участници "На добър ход", каза при официалното откриване градоначалникът Краваров.

Днес е първият кръг на Банско Оупън 2010, където 15 гросмайстори, 17 международни майстори и над 200 състезатели ще се впуснат в надпреварата за солиден награден фонд.

Номер едно сред поставените са българският гросмайстор Иван Чепаринов и финалистът на Световното първенство по блиц шах Борис Савченко от Русия. Достойни опоненти ще бъдат олимпийският шампион от Армения Аветик Григорян, шампионът на България Васил Спасов, първенецът на Македония Владимир Георгиев.

Сред младите надежди фаворит е братовчедът на Димитър Бербатов - международният майстор Киприан Бербатов. Партиите започват в 17:00 в Културния дом на Община Банско.