Българският гросмайстор Веселин Топалов започва участието си в турнира на претендентите в Москва. Русенецът се изправя срещу Вишванатан Ананд в първата си партия. Топалов заяви в интервю за "Дневник", че няма какво да доказва по време на надпреварата. Победителят в турнира ще получи правото да играе с шампиона Магнус Карлсен в спор за световната корона в шаха през ноември в Ню Йорк.

Г-н Топалов, готов ли сте за турнира?
- Винаги преди турнир идваш подготвен. Проблемите изникват по време на състезанието. Настроен съм оптимистично - последно участвах в демонстративен турнир в Бразилия и спечелих. Макар нивото да е съвсем различно, победите ми носят увереност. Турнирът на претендентите е по-специфичен - има само един победител и не става въпрос за пари. Няма голяма разлика дали ще завършиш втори или пети.

Какви са очакванията ви за турнира?
- Не знам каква ще е стратегията на останалите, тъй като има състезатели, които са дебютанти в този турнир. Като цяло той е разделен между млади и ветерани. Притеснява ме, че турнирът е много дълъг, може много неща да се променят в хода му. Всичко зависи от формата, стабилността ще е решаваща. Физическата подготовка също ще е от значение. Накамура и Каруана идват във форма, спонсорът е арменски и ще има големи очаквания към Аронян. Мисля си, че единственият, който няма шанс да спечели, е Свидлер. Не че няма да се представи добре, но трудно може да победи.

А какви са очакванията ви за вашето представяне?
- Аз нямам на кого да доказвам каквото и да е. Надявам се това да окаже положително влияние за представянето ми. Всеки има своите шансове, аз не се смятам за по-голям фаворит от другите. Имам идеи, но това са 14 партии. Моето предимство е, че съм опитен. Младите пък са много по-амбициозни. Но между добро представяне и спечелване на турнира има голяма разлика.

Миналата година поднесохте голяма изненада в Ставангер в първия турнир от Гранд чес тур. Тогава спечелихте, а впоследствие обяснихте, че ви е помогнало това, че сте играли без напрежение. Може ли това да се повтори и в Москва?
- Да, има някаква прилика, но пък турнирът в Ставангер беше различен. Там състезателите рискуваха, а сега очаквам да се играе по-консервативно. Ако имаш късмет в две партии, това би било много, макар турнирът да е дълъг. Ако си втори или трети преди края, тогава вече можеш да рискуваш, защото само първото място е важно.

Когато за домакин беше определен Москва, мениджърът ви Силвио Данаилов каза, че може да откажете участие. Все пак ще играете, но притеснявате ли се заради мястото, където е турнирът?
- Наистина обмислях дали да се откажа. Ако го бях направил обаче, щяха да ме заместят с руснак. От друга страна, наградният фонд е малък, но мисля да дам парите, които ще взема, за кампанията на Силвио Данаилов за президентските избори във ФИДЕ (международната федерация). Има слухове, че следващата година ще има избори. А може да ги дам и на друг кандидат, ако излезе някой, който преценим, че заслужава. Колкото до Москва - тук има двоен стандарт, защото проверяващите ще са руснаци. Когато играх в България, не са ме проверявали българи. Не казвам, че ще има някаква помощ за руските състезатели, но самото усещане не ми харесва.

След триумфа в Ставангер казахте, че трудно може да спечелите отново световната титла. Така ли мислите и сега?
- Голямата цел е от този турнир е достигането до мач за титлата. Това е нещо значимо. Това сигурно ще ми е последният турнир на претендентите. Въпреки че мислех по същия начин и преди две години, но не стана така. Нормално е да става по-трудно. Но ето - миналата година направих добри резултати и се класирах по рейтинг.

Победителят от турнира на претендентите ще може ли да детронира Карлсен?
- Карлсен би бил фаворит срещу всеки. Може би по-младите Гири (21 години) и Каруана (23 години) биха имали шанс. Накамура, например, има лош резултат срещу Карлсен. Аз от последните десет партии със световния шампион съм с добър баланс. В последните години нямам загуба срещу него, постигнах две поредни победи, макар едната да беше с късмет в Ставангер. Ананд загуби последните два мача за световната титла срещу Карлсен. Нека видим как ще протече турнирът на претендентите и кой ще се класира за мача в Ню Йорк. Въпреки че при ФИДЕ нищо не е сигурно и може и да има промяна на мястото. Не знам защо се тупат в гърдите с този награден фонд от 1 млн. долара - това е отстъпление. Преди 26 г. в Ню Йорк Каспаров и Карпов играха за световната титла, а наградният фонд беше 3 млн. долара, което тогава беше много голяма сума.