Българският гросмайстор Веселин Топалов стартира с една точка от първите си две партии на супертурнира по шахмат в норвежкия град Ставангер. В първия си кръг Топалов се срещна с Аниш Гири от Нидерландия, като българинът беше с черните фигури. В партията по класически шахмат двамата се съгласиха на реми на 32-ия ход. По правилата на турнира двамата трябваше да изиграят още една среща на Армагедон - това е игра на блиц, в която шахматистът с черните фигури има една минута по-малко за взимане на решения. Но ако и тази партия завърши наравно, то той печели и крайната победа.

В партията на Армагедон обаче Гири спечели с белите, тъй като Топалов се предаде на 33-ия ход.

След първия кръг на турнира начело с по 3 точки са Уесли Со (САЩ) и Вишванатан Ананд (Индия). На старта Ананд победи с белите фигури Максим Вашие-Лаграв (Франция), а Уесли Со също с белите надви Теймур Раджабов (Азербайджан). С по точка и половина следват Магнус Карлсен, Шахриян Мамедияров и Аниш Гири. Веселин Топалов е на 7-о място с 1 точка.

Турнирът в Ставангер се провежда в кръгова система за 10 състезатели, в това число и световният шампион Магнус Карлсен. Турнирът започна снощи и ще продължи до 10 юни. Всеки от 9-те кръга се състои от класическа игра, в която победата е на стойност 3 точки, а загубата - 0. Ако играчите направят равен резултат, те играят партия на Армагедон, където победителят печели 1,5 точки, а загубилият 1 точка.

Иван Чепаринов с три победи и две ремита в първия ден на СП по ускорен шах

Иван Чепаринов с три победи и две ремита в първия ден на СП по ускорен шах

Надпреварата се провежда във Варшава