Българският гросмайстор Веселин Топалов отстъпи с 1:1,5 точки на французина Максим Вашие-Лаграв в петия кръг на супертурнира по шахмат в Ставангер, Норвегия.

Партията по класически шахмат завърши реми, като Топалов, който бе с черните фигури, имаше съвсем леко позиционно предимство, което обаче нямаше как да му донесе успех и след 35 хода игра двамата решиха да продължат съперничеството си с армагедон партия.

В нея бившият световен шампион отново бе с черните фигури, но притиснат от по-малкото си игрово време българският шахматист направи необмислена размяна на дами, което позволи на Вашие-Лаграв да получи печеливша позиция. Французинът нямаше проблем да реализира преимуществото си и на 53-тия ход Топалов се предаде.

След днешния пети кръг Топалов е на осмо място в класирането с 4,5 точки. Водач с 10 точки е индийският ветеран Вишванатан Ананд. Бившият световен шампион се наложи с белите фигури с 1,5:1 над настоящия световен първенец Магнус Карлсен от Норвегия. Ананд пропусна да спечели още в класическата партия, но след това бе по-добрият в армагедона. Карлсен е втори с 9,5 точки, а трети е американецът Уесли Со с 8,5 точки.

В утрешния шести кръг Топалов отново ще играе с черните фигури. Негов съперник е азерът Теймур Раджабов, който с 3 точки заема девето място в класирането.

Вишванатан Ананд победи Веселин Топалов в Норвегия

Вишванатан Ананд победи Веселин Топалов в Норвегия

Българинът отстъпи в 37-ия ход с белите фигури