Веселин Топалов е разочарован от представянето си в Турнира на претендентите за шахматната корона в Ханти-Мансийск (Русия). Четири кръга преди края на надпреварата българският гросмайстор е последен в класирането със скромния актив от 4 точки. Вчера русенецът с черните фигури постигна шестото си реми, този път срещу арменеца Левон Аронян.

В Славянска защита Веско игра добре, изравни без проблеми шансовете, но опитът му да търси нещо повече в ендшпила доведе само до реми на 45-ия ход. "Имаше момент в мача, когато можех да получа предимство, но напоследък често ми се случва да си помисля, че позицията ми е много добра и съм близо до победата, а в края на краищата да се окаже, че това съвсем не е така", заяви Топалов.

"Разочарован съм от играта си тук. В три от партиите - срещу Пьотър Свидлер, Дмитрий Андрейкин и Вишванатан Ананд имах добри позиции с черните, но ги проиграх и загубих. С три поражения не можеш да се бориш за победата. Ако играех добре, сега щях да се боря за първото място. Мен обаче не ме вълнуват резултатите ми, ако не споря за мястото на върха", добави българският гросмайстор, цитиран от "7 дни спорт".

В днешния 11-и кръг Веско (с белите) играе срещу Сергей Карякин.