Веселин Топалов няма да се включи в борбата за световната шахматна корона през следващата година. Това той заяви пред Българското национално радио преди да даде сеанс за едновременна игра в сградата на Висшия съдебен съвет. Инициативата за събитието е на неговата фондация, а съперници на Топалов бяха магистрати, две от талантливите ни млади шахматистки Нургюл Салимова и Габриела Антова, бившият футболист Христо Йовов и боксьорът Кубрат Пулев.

Топалов каза, че не предвижда участие в турнирите от серията ФИДЕ Гран При, които определят претендента за световната титла. Причината е в незадоволителните финансови условия, които предоставят организаторите. Голямата част от водещите гросмайстори, между които и Вишванатан Ананд, с който българинът вече е говорил, също не възнамеряват да участват в серията.

Топалов не иска да се оправдава за слабото си представяне на турнира в Лондон, но все пак казва, че раждането на детето и проблемите със съня са му оказали известно влияние. Въпреки че рейтингът му спадна, той вече има покани за участие в големите турнири в Париж и Гибралтар. Но подчерта, че ще продължи да играе активно, докато го канят в най-силните турнири. След това ще продължи да се занимава с дейности, свързани с шахмата, сред които на първо място е неговата фондация.