Веселин Топалов продължава победния си ход на един от най-силните турнири в историята на шахмата - "Синкфийлд къп" в Сейнт Луис (САЩ, нагр.фонд $300 000), на който средният коефициент ЕЛО на участниците е 2795. След като на старта надделя с черните фигури над действащия световен шампион Магнус Карлсен (Нор), онази нощ 40-годишният русенец игра с белите и принуди Хикару Накамура (САЩ) да се предаде на 73-тия ход.

И въпреки че и сега сензационната му серия продължава и пак е на път да вземе голямата награда от $75 000, българинът заяви след партията с Накамура: "Пак повтарям - не се занимавам сериозно с шахмат. Нямам рационално обяснение на случващото се", с което хвърли в смут шахматните анализатори, които отчитат, че той изживява нещо като ренесанс на кариерата си. След двете победи в Сейнт Луис Веско увеличи своя ЕЛО с 10,5 т., до 2826,5, с които е еднолично втори в моментната световна ранглиста. Лидер е Карлсен с 2851,9, припомня в. „Сега".

Бившият световен първенец (2005-2006 г.) излезе едноличен лидер с пълен актив от 2 т. Следват го Аронян (Арм), Вашие-Лаграв (Фр) и Гири (Хол) с по 1,5. Накамура, Гришчук (Рус) и Карлсен са с по 1, Уесли Со (САЩ) има 0,5, а Каруана (Ит) и претендентът за световната титла Ананд (Инд) нямат точки. Именно срещу индиеца Топалов игра снощи с черните фигури.

Турнирът в Сейнт Луис е втори етап от серията "Гранд чес тур". Първият - в Ставангер (Нор) през юни, бе спечелен от Топалов с 5 победи, 3 ремита и само 1 загуба.