Веселин Топалов заяви пред испанският всекидневник "АВС", че КГБ стой зад новия световен шампион по шахмат Владимир Крамник.


"Помагаха му руснаци, но такива, които са далече от света на шахмата. Никой от отбора му не е замесен, затова отричат всичко. Тези, които помагаха на Крамник определено не са професионалисти. Това са или аматьори, или хора от КГБ", казва Топалов.

19-ият световен шампион разкри, че докато играел мача за световната титла се страхувал за живота си. Топалов твърди, че руснакът е мамил без знанието на хората от неговия лагер и секундантите му не са били наясно със ситуацията.

Според 33-годишния русенец в измамите е участвал и президента на Международната федерация Кирсан Илюмжинов, който е "изпълнявал нареждане".


"В четвъртата партия Крамник направи ход, който може да бъде предвиден само от машина", казва още Топалов. Той добави, че руснакът не е използвал дните си за почивка, тъй като не искал да забава играта.


"Ако методите в шахмата не се променят Крамник ще стане непобедим. Допускам, че руснакът е използвал допинг, но не мога да го докажа. Причината е, че пробите, взети след мача отидоха директно в лаборатория в Москва", завършва Топалов.