Президентът на Българската федерация по шах (БФШ) Силвио Данаилов беше обвинен от предшественика си Стефан Сергиев в злоупотреби с организирането на домакинства, за които държавата е отпуснала 923 870 лева, пише "Дневник".

Сергиев обясни пред "Дневник", че по случая е подаден сигнал в Министерството на младежта и спорта. Посочено е, че средствата са били отпуснати за две събития през тази година - европейското индивидуално първенство за жени в Пловдив, както и европейски индивидуални купи по класически шахмат за жени и мъже.

"Интересно е какво ще каже министерството по въпроса", заяви Сергиев. Той обясни, че при тези турнири състезателите сами поемат разходите си, а българската федерация като организатор осигурява наградния фонд и средствата за съдийските такси.

По думите му вторият турнир изобщо не присъства в календара на европейския шах. "Сядат си и си измислят турнир по класически шахмат. Такова понятие има само в България. Явно не са очаквали истината да излезе наяве", каза той.

Според Сергиев става дума за "грандиозно престъпление в българския спорт", което трябва да стигне до прокуратурата. Освен това изтъкна, че няма как то да се е случило без съдействието на отговорни хора в министерството. Отпускането на средствата се е случило по време на предишното правителство, когато министър на спорта беше Мариана Георгиева.

"През 2010 г. за мача с Топалов - Ананд правителството на Бойко Борисов отпусна 3 млн. евро. Тогава ме викнаха посред нощ, за да представя оригиналния договор, за да преведат парите. Сега явно това не се е случило", добави той.

Заради скандалите се е разколебал да се кандидатира за президент на българската федерация за изборите през декември. "Имах такова намерение, но няма как да се върна в блатото", каза Сергиев.

Така Данаилов остава единствен кандидат за поста и се очаква да вземе нов мандат. "От четири години нямаме ръководство на федерацията. Силвио Данаилов си живее в Испания. Изхвърлиха го от европейския шах (загуби президентските избори). Където е минал, трева не никне", добави Сергиев.

Данаилов беше потърсен за коментар, но не отговори на обаждането.

В предаването "Господари на ефира" със скрита камера беше показано как изпълнителният директор на БФШ Николай Велчев уговаря треньора Орлин Николов от шахматния клуб "Ботвиник" да гласува за Данаилов, като му обещава съдийска позиция и пет шахматни маси.

"Ако не гласуваш за Силвио, не гласуваш и за мен. Защото ние вървим в пакет. Там (на изборите) трябва да изтърпим хора, които не са свършили никаква работа... Ти не го обичаш (Силвио Данаилов), защото той не е като мен дипломатичен. Ние сме хората, които работят. Тия викат "Велчев е на власт". Каква власт бе, само ядове от сутрин до вечер", казва Велчев при срещата си с Николов.