Нароченият за измамник благоевградски ФИДЕ-майстор Борислав Иванов би напразно път до Италия за участие в престижен турнир в Милано. Родни шахматисти го натопили на организаторите, че използва електронна и нерегламентирана помощ по време на партиите си. Това се оказало достатъчно за домакините да го спрат от игра. За перипетиите сподели вчера самият скандален шахматист, който все още е в Милано.

„Не ме допуснаха до турнира заради доноси от български състезатели по шах. Вече цяла година търпя какви ли не атаки срещу мен, при това недоказани. Гросмайсторите така и не могат да приемат, че успявам да съм на тяхното ниво и да ги побеждавам.

Родната федерация през месец май дори ме наказа за 4 месеца от участия в състезания. Това е пълен абсурд, няма аналог в света подобно наказание. Нямат никакви доказателства срещу мен, а само подозрения", оплака се по телефона от Милано студентът по педагогика в Югозападния университет „Неофит Рилски" - Благоевград.

През октомври бе близо до отказване от състезателна кариера, след като преди една от партиите му го караха да си събуе маратонките, но той категорично отказа. Проблемите му започнаха през декември 2012 г. на турнир в Хърватия. Българинът бе събличан гол от организаторите заради съмнения в нечестна игра, но помощни средства не бяха открити. След това разправии с Иванов имаше и на няколко турнира в България, припомня "Стандарт".

Неясното му бъдеще като шахматист го накара да се докаже на треньорското поприще. Младият ФИДЕ-майстор дава частни уроци по шахмат срещу заплащане. За желаещите да почерпят от знанията му няма ограничение в пол и възраст, а цената е само 10 лева на час. Цената е много прилична, за сравнение изтъкнати гросмайстори прибират между 30 и 50 евро на час. 1

„Постигнах впечатляващи успехи през 2011 и 2012 г. в поредица международни турнири зад граница и в България. Сега не ми дават да участвам. Ще докажа чрез моите ученици, че победите ми не са били нито случайни, нито плод на измама", твърди Боби Иванов.