Бившият световен шампион Веселин Топалов спечели победа в последния 10-и кръг на шахматния фестивал в Гибралтар. Съперникът му, унгарецът Бенямин Гледура, който игра с белите фигури, се призна за победен на 34-ия ход. По този начин Топалов приключи надпреварата със 7,5 точки.

Иван Чепаринов с черните направи реми с руснака Максим Матлаков след 36 хода игра. Победа щеше да прати българина в плейофа за първото място, но той не можа да направи пробив в отбраната на руснака. Чепаринов също събра 7,5 точки.

Чепаринов втори в Гибралтар кръг преди края

Чепаринов втори в Гибралтар кръг преди края

Загуби за Топалов и Стефанова

Третият ни представител в турнира Антоанета Стефанова, също завърши реми в последния кръг. Бившата световна шампионка при жените направи много смела жертва на кон на 17-ия ход в партията си с поляка Кацпер Пиорун и имаше перспективна позиция, която обаче не успя да доведе до успешен край. Така Стефанова приключи участието си в турнира с 6,5 точки.

В крайното класиране българите заеха съответно седмо място за Иван Чепаринов и осмо място за Веселин Топалов, а Стефанова е на двадесет и четвърто място и на второ място в подреждането при дамите.

Победителят в турнира беше определен след изиграването плейоф, тъй като трима шахматисти събраха по 8 точки. Накрая триумфира Хикару Накамура от САЩ, а след него се наредиха Давид Гихаро (Испания) и Юй Яни (Китай).

За съжаление турнирът приключи с куриозен, но неприятен инцидент. Световната шампионка при дамите Хоу Ифан (Китай) нарочно се предаде след едва 5 хода (1.g4 d5, 2.f3 e5, 3. d3 Qh4+, 4.Kd2 h5, 5.h3 hxg4) срещу индиеца Лалит Бабу. След партията Ифан, която през 2010 година спечели световната титла на едва 16 години, обясни, че действията и са били в знак на протест срещу жребия, при който тя игра срещу 7 жени в първите 9 кръга на надпреварата.