Кирсан Илюмжинов бе "хванат в крачка" от шефа на МОК - Томас Бах.

Шахматът няма да бъда демонстративен спорт на зимната олимпиада в Пьончан (Корея) през 2018 г., съобщи най-достоверният източник - президентът на Международния олимпийски комитет.

Пред руски медии германецът каза: „Шахмат на зимни игри? Вие знаете повече от мен. Водихме диалог с Кирсан Илюмжинов (шеф на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) б.р.) и се разбрахме този разговор да продължи в работна обстановка между спортни директори. Но никакви конкретни решения не са приети".

Бах допълни, че зимните игри са за зимни спортове и демонстративни вече не съществуват.

На 16 юли Илюмжинов декларира, че шахматът влиза в програмата на олимпиадата с варианти на блиц и по бърза контрола. Дори информира, че ФИДЕ е поканила световния шампион Магнус Карлсен, китайката Хоу Ифан и ветеранката Юдит Полгар за участие, както и други водещи шахматисти.

Илюмжинов бе хванат в лъжа и от китайката Хоу Ифан, която ще оспорва световната титла на украинката Ана Музичик. Шефът на ФИДЕ обяви, че този мач ще започне на 8 март в Лвов (Украйна), като е имало и официална кандидатура от Китай за организация на двубоя.

„Нямаше никакъв конкурс за организация, а от ФИДЕ не са информирали нито федерацията на Китай, нито мен", заяви азиатката и така също опроверга Илюмжинов.